Świąteczny piernikowy ludzik to nie tylko postać z kreskówki „Shrek”, ale całkowicie samowystarczalna jednostka cukiernicza. Przygotowuje się go w bardzo prosty sposób, jedyną trudnością jest zmuszenie się do jego zjedzenia. Bardzo ładna!
Zaskakujące, ale prawdziwe: wiele osób dodaje do ciasta przyprawy w celu nadania mu smaku, ale nigdy nie usłyszysz wzmianki o cieście cynamonowym lub gałce muszkatołowej, goździkowym lub cytrusowym. Ale nazwa „imbir” zakorzeniła się i została głęboko zakorzeniona w języku. Co o nim wiemy? Przede wszystkim jest to ciasto kruche z dodatkiem mielonego lub startego korzenia imbiru. Służy do wypieku ciasteczek o różnych kształtach. Najczęściej z tego ciasta wypiekane są części do prefabrykowanego domku z piernika i różne kształty ciasteczek, które można następnie wykorzystać do dekoracji choinki, nakrycia stołu lub jako prezent.
Przepisów na ciasto imbirowe jest wiele. W zasadzie można do tego użyć własnej, sprawdzonej wersji ciasta kruchego, ale tylko z dodatkiem imbiru.
Mielony imbir zwykle dodaje się do ciasta podczas wyrabiania ciasta – od 1 do 1,5 łyżeczki. przyprawy na 1 kg ciasta. Mielony imbir dobrze komponuje się w wypiekach z jasną i ciemną melasą, cynamonem, goździkami, gałką muszkatołową, skórką cytrusową i rodzynkami.
PIEKARNIA
1. Imbir mielony, podobnie jak inne suszone smaki, najlepiej wymieszać najpierw z olejem. Aromat będzie rozpraszał się wolniej.
2. Optymalna temperatura powietrza w kuchni podczas wyrabiania ciasta kruchego, a w szczególności ciasta imbirowego, wynosi 18–22°C. W temperaturze 25°C i wyższej olej może oddzielić się od pozostałych składników, ciasto się kruszy, a gotowe produkty będą twarde. Dlatego podczas rolowania wskazane jest częstsze wietrzenie pomieszczenia i od czasu do czasu przemywanie rąk zimną wodą.
3. Jeśli ciasto w dalszym ciągu nie stanie się plastyczne i jednolite, dodaj do niego żółtko. Pamiętaj, że żółtka zwiększają kruchość wypieków i dodają im kruchości. Oczywiście dodatkowe żółtko można zastąpić wodą. Ciasto stanie się bardziej miękkie, ale smak ciasteczek nie zyska na tym.
4. Nie wyrabiaj ciasta zbyt długo.
5. Rozwałkując warstwę staraj się minimalizować dodatek mąki.
6. Aby zapobiec zniekształceniu kształtu ciasteczek, najlepiej rozwałkowany na stole arkusz ciasta ostrożnie owinąć na wałek i ułożyć równą warstwą na blasze do pieczenia. I dopiero wtedy za pomocą foremek, szablonów lub szablonów wytnij figury.
7. Naucz się oceniać gotowość pierników po wyglądzie. Czy wypieki lekko wyrosły, stały się złociste na powierzchni i przyrumienione na brzegach? – Ciasteczka są gotowe.
8. Gorącą blachę do pieczenia połóż na metalowej kratce na kilka minut, ciasteczka trochę stwardnieją i staną się bardziej chrupiące. Następnie przełożyć na kratkę lub papier pergaminowy do całkowitego wystygnięcia.
9 Najpierw całkowicie wystudź pierniczki na płaskiej powierzchni i dopiero wtedy przystąp do dekorowania, jeśli zajdzie taka potrzeba.
10 Jeżeli upiekliście wcześniej dekoracje piernikowe, należy je pozostawić do całkowitego ostygnięcia i każdą zawinąć w pergamin lub folię.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ciasteczka #przygotowania na nowy rok #prezenty #ciasteczka imbirowe #Domek z piernika #piernikowy ludzikPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych