Jak zrobić pasztet z wątroby

Jak zrobić pasztet z wątroby

Jak zrobić pasztet z wątroby

Aleksander Iljin 17 listopada 2023 r4,90(10)Dodaj do ulubionychUdział

Jak przygotować pasztet z wątróbek to jedno z najpopularniejszych pytań naszych czytelników i, jak nam się wydaje, jedno z najprostszych zadań, przed którymi staje kucharz. Jest pysznie, prosto, szybko. Najważniejsze, żeby się nie rozpraszać.

Jak zrobić pasztet z wątroby

Co przeczytać w artykule:

  • Składniki i technologia przygotowania pasztetu z wątróbek
  • Co najlepiej dodać do pasztetu z wątróbek?

Oczywiście istnieje nie tylko bardzo wiele bardzo złożonych przepisy na pasztetyale także kilka prostych. Ponadto w kuchni rosyjskiej słowo „pasztet” odnosi się do dwóch dań – terrine i pasztetu, natomiast w kuchni francuskiej pasztet to placek wypełniony mielonymi podrobami i mięsem i nie ma zwyczaju spożywania skórki takiego ciasta.

Przygotowując terrinę, najpierw uciera się wątrobę i towarzyszące jej produkty, a następnie piecze się ją w formie (czasami przeplatane warstwami szynki lub innego mięsa i drobiu). W przypadku pasztetu puree z wątróbki nie jest pieczone, lecz ubijane do konsystencji lodów z dodatkiem śmietanki i/lub masła; następnie masę pasztetową można zwinąć w rulon, posmarować go np. tym samym masłem.

Tak czy inaczej, kompozycja smakowa pasztetu wątrobowego składa się głównie z trzech smaków: krwi, tłuszczu i karmelu. Smak krwi pochodzi z samej wątroby, głównego narządu krwiotwórczego każdego organizmu. Smak tłuszczu pochodzi z masła, śmietanki, boczku czy szpiku kostnego – możesz wybrać jeden z tych składników lub wszystkie na raz.

W praktyce francuskiej zwyczajem jest między innymi wykładanie boczkiem patelni, w której następnie piecze się pasztet (dokładniej, terrina); następnie z gotowego pasztetu wyjmujemy pozostały boczek i wyrzucamy. Karmel pochodzi z odpowiednio podsmażonych warzyw – cebuli, marchwi, pora, rzepy, korzenia selera i wszystkiego, co uznasz za możliwe do dodania. Osobiście wolę to najprostsze – do tego stopnia, że ​​nawet nie ma co opisywać. I tak, to jest pasztet.

Układ produktów na pasztet. Wątróbka drobiowa, cebula, marchewka, masło, sól i świeżo zmielony czarny pieprz, świeży tymianek, śmietana 20%, bulion z kurczaka, coś na wzór whisky, sherry lub porto
Układ produktów na pasztet. Wątróbka drobiowa, cebula, marchewka, masło, sól i świeżo zmielony czarny pieprz, świeży tymianek, śmietana 20%, bulion z kurczaka, coś na wzór whisky, sherry lub porto

Składniki i technologia przygotowania pasztetu z wątróbek

Opakowanie wątróbki drobiowej w supermarkecie waży zwykle 500 gramów. Moim zdaniem ten rodzaj wątroby jest najłatwiejszy w obróbce, ponieważ nie wymaga usuwania błony ani usuwania dróg żółciowych (choć nie można powiedzieć, że absolutnie nie ma czego wyrzucać). Wystarczy ją umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, każdą wątrobę pokroić na dwie lub trzy części i włożyć do dużego rondla z grubym dnem. Nie ma potrzeby smażenia, ponieważ smażenie w najlepszym przypadku nie będzie miało wpływu na smak krwi, a w najgorszym będzie miało zły wpływ.

Zacznijmy przygotowywać pasztet z wątróbek. Każdą wątrobę pokroić na dwie lub trzy części
Zacznijmy przygotowywać pasztet z wątróbek. Każdą wątrobę pokroić na dwie lub trzy części

Taka ilość wątroby wymaga co najmniej jednej dużej białej cebuli i jednej dużej marchewki. Obierz je i pokrój na kawałki wielkości ziarenka ryżu. Na średniej wielkości patelni rozpuść kawałek masła o wadze około 25-30 gramów, dodaj cebulę i marchewkę – i smaż na średnim ogniu, aż cebula stanie się przezroczysta, mieszając i unikając nawet lekkiego przyciemnienia. Tylko miękkość, bez pieczenia. Gdy warzywa będą miękkie, przełóż je na talerz i poczekaj, aż ostygną do temperatury pokojowej.

Pokrojone warzywa (mniej więcej wielkości ziarenka ryżu) smażymy na maśle do miękkości, bez smażenia.
Pokrojone warzywa (mniej więcej wielkości ziarenka ryżu) smażymy na maśle do miękkości, bez smażenia.

Oczywiście nie musisz ograniczać się do jednej cebuli. Weźmy na przykład drugi, a nawet trzeci i smażmy je w ten sam sposób – im więcej cebuli, tym będzie słodsza. Moim zdaniem nie należy zwiększać ilości marchewek, ponieważ wpłynie to nie tyle na smak, co na ogólny wygląd i nie w najlepszy sposób.

Na patelnię z wątróbką dodaj podsmażoną cebulę i marchewkę, lekko dopraw solą i pieprzem. Można też dodać trochę ziół – ja zazwyczaj obieram listki z dwóch, trzech gałązek świeżego tymianku, lekko rozcieram je w dłoni i dodaję do wątroby.

Świeży tymianek świetnie brzmi w pasztecie z wątróbek
Świeży tymianek świetnie brzmi w pasztecie z wątróbek

Następnie wlać ok 100 ml śmietany i 100 ml bulionu z kurczaka. Postaw patelnię na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, gotować kolejne 5 minut, następnie wyłączyć ogień.

Na patelni z wątróbką jest już śmietana i wlewamy bulion
Na patelni z wątróbką jest już śmietana i wlewamy bulion

Gdy zawartość patelni ostygnie do temperatury pokojowej, zmiel ją za pomocą blendera zanurzeniowego (jest lepiej, bo jest wygodniej) lub w misie zwykłego blendera.

Przygotowaną mieszaninę przełóż do miski blendera.
Przygotowaną mieszaninę przełóż do miski blendera.

Następnie do pasztetu dodać 50 gramów (lub trochę więcej) miękkie masło i mieszaj, aż masa będzie całkowicie gładka.

Do rozdrobnionej mieszanki dodać masło
Do rozdrobnionej mieszanki dodać masło

Teraz trzeba spróbować pasztetu – czy wystarczy soli i pieprzu, czy trzeba dodać jeszcze przypraw lub, powiedzmy, alkoholu. Jeśli zostawisz pasztet tak, jak jest, całkiem możliwe, a nawet konieczne jest podanie go dzieciom – ponieważ jest jedna ciągła korzyść, a w tak delikatnej formie dzieci skorzystają z tej korzyści i nawet nie będą miały czasu się denerwować.

Przygotowany pasztet z wątróbek przekładamy do foremek odpowiednich do przechowywania w lodówce.
Przygotowany pasztet z wątróbek przekładamy do foremek odpowiednich do przechowywania w lodówce.

Jeśli pasztet przeznaczony jest dla osób dorosłych, należy go dokładnie i ostrożnie doprawiać, dodając przyprawy po szczypcie i alkohol po łyżeczce. Jeśli chodzi o konkretny rodzaj alkoholu, to moim zdaniem na pasztet nadają się napoje dojrzewające w beczkach: brandy, sherry, porto, whisky. Można stosować nalewki, ale z rozsądkiem i smakiem.

Co najlepiej dodać do pasztetu z wątróbek?

Oprócz wątroby na bazę pasztetu można dodać kawałek filetu z kurczaka. Pokrój go na takie same kawałki jak wątrobę i umieść razem z nim na patelni. Na 500 gramów wątroby wystarczy włożyć 1 filet z piersi kurczaka. Świeże grzyby doskonale zachowują się w pasztecie. Odpowiednie są również pieczarki, grzyby shiitake i białe grzyby (biały jest jeszcze lepszy). Najlepiej najpierw je lekko podsmażyć, drobno posiekać i dodać do przygotowanego pasztetu.

Układ dodatkowych składników na pasztet z wątróbek. Wędzony mostek/boczek, świeże grzyby (możliwe również pieczarki), pierś z kurczaka
Układ dodatkowych składników na pasztet z wątróbek. Wędzony mostek/boczek, świeże grzyby (możliwe również pieczarki), pierś z kurczaka

Świetnym pomysłem jest zmiana składu tłuszczu do smażenia warzyw. Na masło dodajemy cienko pokrojony wędzony mostek, po 3-4 minutach smażenia usuwamy powstałe skwarki i dodajemy warzywa. Tylko nie dodawaj skwarków do pasztetu; możesz je tak po prostu zjeść.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #Aleksander Iljin #jak gotować #pasztet z wątróbek #wątroba #pasztet #wątróbka drobiowaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nina Akulich (gość)

27 stycznia 2017 r

arcydzieło! Czytanie to przyjemność, gotowanie to inspiracja i niezależnie od tego, ile zarobisz, zostanie to zjedzone natychmiast.

00Odpowiedź

Gość (gość)

21 maja 2012

Jak długo można przechowywać ten pasztet? czy to zależy od dodanych warzyw lub tłuszczu? Dziękuję!

00Odpowiedź

Gość (gość)

20 kwietnia 2012

Na pasztet zawsze smażę wątróbkę, wierzch jest złotobrązowy, a środek lekko różowy. i zawsze jest pyszne, ale ja nigdy nie dodaję marchewki – pasztet szybciej się kwaśnieje

00OdpowiedźAleksander IljinAleksander Iljin20 kwietnia 2012

Czas przygotowania wątroby obejmuje nie tylko 5 minut bezpośredniego ogrzewania, ale także bardzo znaczny czas chłodzenia, kiedy temperatura pożywki powoli spada od wrzenia do temperatury pokojowej. Więc wątroba będzie ugotowana, co do tego nie ma wątpliwości.

00Odpowiedź

Gość (gość)

19 kwietnia 2012

Czy 5 minut wystarczy, aby ugotować wątrobę?

00OdpowiedźLilija MatwiejewaLilija Matwiejewa19 kwietnia 2012

Mój mąż na początku się ze mnie śmiał, obserwując, jak zabieram „ich” pasztety do domu w Czarnogórze. Ale teraz nawet narzeka, jeśli jego zdaniem przynosimy za mało. Bardzo smaczna produkcja serbska i macedońska. Sama nigdy tego nie robiłam. Teraz spróbuję. :) A co do eklerów – pomysł genialny!

00OdpowiedźAnna SuhoveevaAnna Suhoveeva19 kwietnia 2012

Z tego przepisu zrobisz wspaniały pasztet! Testowane wiele razy! Do pasztetu zazwyczaj dodaję odrobinę koniaku lub rumu i tylko świeżo zmielony pieprz. Czasami tym pasztetem, jeszcze trochę ciepłym, napełniam małe eklerki przez strzykawkę do ciasta. To świetna przekąska na jeden kęs!

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja