Jak zrobić niezwykle smaczny kwas buraczany

Jak zrobić niezwykle smaczny kwas buraczany

Jak zrobić niezwykle smaczny kwas buraczany

gastronomia 19 lipca 2021 r4,75 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz

Kiedy nowoczesne technologie nie sprawdzają się, czas przypomnieć sobie tradycje. Na pewno nie uda Ci się pozbyć pragnienia w czasie upału za pomocą słodkiej sody, ale naturalny kwas chlebowy z buraków z pewnością Ci pomoże! Przygotowanie jest bardzo proste!

UVA z buraków

Kwas buraczany

Kwas buraczany to niezwykle zdrowy napój. Doskonale ugasi pragnienie, doda wigoru, podtrzyma zdrowie i przedłuży młodość.

Kwas buraczany
Kwas buraczany

2,7 l, przygotowanie: 4 dni

Czego potrzebujesz:

  • 700 g buraków
  • 40–50 g skórki czarnego chleba (możliwy chleb borodino)
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Co zrobić:

1. Odłóż 1 burak. Najpierw wykorzystaj masę: buraki obierz i pokrój w cienkie plasterki.

2. Pokrojone buraki włóż do 3-litrowego pojemnika i dopraw solą i cukrem. Na burakach ułóż skórki chleba (jeśli używasz Borodinsky, strząśnij nasiona kolendry).

3. Napełnij filtrowaną wodą (lub butelkowaną lub studzienną) do góry pojemnika, przykryj ręcznikiem lub gazą, zawiąż lub zabezpiecz gumką. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 dni.

4. Pozostałe buraki pieczemy w całości, bez krojenia, umyte pędzelkiem i zawinięte w folię, w temperaturze 200°C przez 50 minut. Opłucz zimną wodą, obierz, zetrzyj na grubej tarce, dodaj do kwasu chlebowego i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 2 dni.

5. Kwas przecedzić przez drobne sitko do czystego pojemnika, delikatnie wyciskając płyn grzbietem łyżki. Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 7 dni

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #buraki #kwasPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga ZacharowaOlga Zacharowa21 lipca 2021 r

Cóż za pracowita jesteś, Konstanto! Nigdy nie próbowałam kwasu buraczanego.

00OdpowiedźKonstancaKonstanca20 lipca 2021 r

W tym roku po raz pierwszy zrobiłam kwas chlebowy z buraków. Wziąłem surowe buraki, trochę bułki tartej, cukier i drożdże. Kwas okazał się mieć piękny kolor i kwaśny smak. Idealny do okroshki. Jeśli jest stosowany jako napój, należy dodać odrobinę cukru lub miodu.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja