Jak zrobić najzdrowszą kaszę jaglaną
Olga Siutkina 8 lutego 2024 r
Miałem szczęście — Jako dziecko jadłam najsmaczniejszą kaszę jaglaną: z mlekiem, słodką, kruchą, z roztopionym masłem, gotowaną w rosyjskim piekarniku. Nie miałam okazji zjeść tego nigdzie indziej. Mógłbym sam to ugotować — Tak, nie ma rosyjskiego pieca. Ale w piekarniku, bez względu na to, jak bardzo się starasz, wszystko nie jest takie samo.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Czym wyróżnia się proso
- Korzyści z prosa
- Kto nie powinien jeść kaszy jaglanej, kto powinien ją ograniczyć, kaloryczność kaszy jaglanej
- Co przygotowuje się z prosa
- Cechy przygotowywania niektórych potraw: niebezpieczeństwa, sztuczki
- Jak gotować dania z prosa tak zdrowe, jak to możliwe
- Kasza jaglana z kalarepą i curry: przepis krok po kroku
- Sałatka z kaszy jaglanej i komosy ryżowej z groszkiem i miętą: przepis krok po kroku
- Gołąbki z kapusty pekińskiej z kaszą jaglaną: przepis krok po kroku
- Zapiekanka jaglana z brokułami i serem cheddar: przepis krok po kroku
- Placki jaglane z marchewką i szpinakiem: przepis krok po kroku
Przyznam szczerze: nie skojarzyło mi się wtedy maleńkich, słonecznych ziarenek z wiechami prosa, na których ziarna znajdują się w gęstej czerwonej łupinie. Widziałam wiechy na miotłach i na pewno nie mogłam ich porównać z aromatyczną owsianką. Jednak proso — jedna z pierwszych upraw udomowionych przez człowieka do różnych celów, w tym do celów spożywczych.
Na jakiś czas proso całkowicie zniknęło z naszej diety, zastąpione przez modniejsze, reklamowane komosę ryżową, chia i amarantus. Ale na próżno. Nie kasza gryczana czy ryż, ale zwykła kasza jaglana była na Rusi daniem świątecznym przez wiele stuleci. Nawet mnisi sołowieccy, przyzwyczajeni do dobrego jedzenia, jedli z nim najlepszy obiad w roku w pierwszy dzień Wielkanocy. Tak, łosoś ze śmietaną, kapuśniak z halibutem i kasza jaglana z mlekiem.
Czym wyróżnia się proso
Proso — specjalne zboże. Oprócz tego, że jest całkowicie bezglutenowa, kasza jaglana ma niski indeks glikemiczny. Potrawy z tego zboża polecane są zarówno osobom wykluczającym ze swojej diety produkty zawierające gluten, jak i diabetykom. Proso — Dość wysokokaloryczne zboże, ale nie przyczynia się do odkładania tłuszczu.
Jeśli weźmiemy pod uwagę cechy prosa w kuchni, zboże to jest niezwykłe, ponieważ pochłania wszystkie smaki i aromaty towarzyszących mu produktów. Produkty mleczne, mięso, drób, warzywa — wszystko idzie dobrze z kaszą jaglaną. Dlatego też, pomimo swojej głównej popularności jako owsianki, kaszę jaglaną dodaje się do zup, gołąbków, pasztetów i zapiekanek. A jakie pyszne i puszyste naleśniki z kaszą jaglaną!
Korzyści z prosa
Każda żywność jest zdrowa, jeśli nie ma przeciwwskazań. Najważniejsze to znać umiar we wszystkim. A potem witaminy i mikroelementy zawarte w kaszy jaglanej — a zboża są w nie dość bogate — przyniesie tylko korzyści.
Witaminy E, B1W2W3W5W6W9 poprawiają pamięć i nastrój, stabilizują ciśnienie krwi, pomagają skórze i włosom zachować zdrowie i siłę. A osoba będzie wyglądać młodziej i atrakcyjniej.
Witamina K, która występuje wyłącznie w prosu (w porównaniu z innymi zbożami), pomaga w prawidłowym wchłanianiu wapnia. Nawiasem mówiąc, proso zawiera również wapń, choć w małych ilościach. Witamina K wspomaga naczynia krwionośne i serce, układ nerwowy, pracę mózgu oraz poprawia odporność.
Fluor, żelazo, magnez, krzem, mangan, wapń, miedź, potas — obszerna lista mikroelementów zawartych w kaszy jaglanej — Pomóż kościom być mocnymi i zdrowymi zębami.
Regularne spożywanie dań z kaszy jaglanej normalizuje pracę jelit, metabolizm, wzmacnia pamięć i poprawia nastrój.
Potrawy z kaszy jaglanej są zdrowe, ale spożywanie samej kaszy jaglanej jest mało wskazane. Istnieją również pewne ograniczenia.
Kto nie powinien jeść kaszy jaglanej, kto powinien ją ograniczyć, kaloryczność kaszy jaglanej
Na liście kalorii proso zajmuje, jeśli nie pierwsze miejsce, to z pewnością jedno z trzech najbardziej wysokokalorycznych zbóż. Wszystko zależy od tego, jak potrawa jest przygotowana i czym jest doprawiona. Dlatego licząc zjedzone kalorie, musisz wiedzieć, że 100 g kaszy jaglanej w wodzie będzie kosztować 348 kcal. Dla porównania: samo 100 g gotowanej zielonej gryki to 110 kcal. Ale! Jeśli ugotujesz cienką kaszę jaglaną na mleku i doprawisz masłem, 100 g takiej owsianki będzie zawierało około 110 kcal. To proste — Na 200 ml mleka potrzebujesz 1 łyżki. l. zboża, co oznacza, że zboża zawierają bardzo mało kalorii. Zastanów się więc, która owsianka będzie zdrowsza pod względem wartości odżywczych i spożytych kalorii.
We wszystkim musi być umiar — To główna zasada jedzenia. Nie można odmówić czegoś bez szczególnych powodów. To tak jakby polegać na tym czy innym produkcie. Z nadmiernego spożycia na pewno nie będzie żadnych korzyści. Proso na przykład zawiera substancje ograniczające wchłanianie jodu. Ale owsianka jaglana będzie szkodliwa tylko wtedy, gdy będziesz jeść proso od rana do wieczora. Dlatego lekarze ostrożnie zalecają osobom z niedoczynnością tarczycy spożywanie kaszy jaglanej z ostrożnością.
Dokładnie te same zalecenia dla osób z chorobami przewodu pokarmowego.
Nie często, ale istnieje alergia na nieszkodliwą kaszę jaglaną. W takich przypadkach oczywiście zboża należy całkowicie wykluczyć z menu.
Co przygotowuje się z prosa
Być może pierwszą rzeczą, która przychodzi na myśl, jest — owsianka. Z dzieciństwa pamiętam lepką owsiankę mleczną – „szlam”, kruchą owsiankę mleczną z piekarnika, owsiankę z dynią. Znają je dziś wszyscy. Prawie zapomniane danie, obóz, „dwa w jednym” — To jest owsianka jaglana. Kaszę gotujemy w dużej ilości wody razem z ziemniakami. Bulion zbożowy zalewa się ziemniakami i częścią kaszy jaglanej i doprawia olejem roślinnym. To jest zupa. I pozostałe proso — owsianka — Dopraw także oliwą i zdobądź drugie danie. Gotowanie na ogniu jest bardzo wygodne.
Ale możliwości wykorzystania prosa w kuchni ograniczają się nie tylko do kaszek. Do gołąbków zamiast ryżu dodaje się płatki zbożowe, przygotowuje się z nich zapiekanki w połączeniu z warzywami — dania idealne dla prawidłowego odżywiania. W lekkich i pożywnych sałatkach zamiast kuskusu dodaje się kaszę jaglaną.
Naleśniki, naleśniki i podpłomyki przygotowywane są zarówno z kaszy jaglanej, jak i mąki jaglanej. Płatki jaglane produkowane są jako żywność dla niemowląt. Nawiasem mówiąc, można je również wykorzystać do różnych wypieków.
Cechy przygotowywania niektórych potraw: niebezpieczeństwa, sztuczki
Największym problemem, jaki może przytrafić się potrawom z ziaren prosa, jest — mogą mieć gorzki smak. Dzieje się tak, ponieważ proso zawiera dość dużo tłuszczów roślinnych, które wchodząc w interakcję z tlenem utleniają się i nabierają zjełczałego smaku. Im dłużej ziarno leży, tym bardziej staje się gorzkie. Usunięcie goryczy jest dość proste. Proso należy dokładnie umyć przed gotowaniem: cała goryczka znajduje się w cienkiej warstwie na powierzchni ziarna. 3–Kaszę jaglaną przepłucz 4 razy zimną wodą, następnie przepłucz wrzącą wodą i ostatni raz zimną wodą.
Płatki można kilkakrotnie przepłukać zimną wodą, następnie wsypać kaszę jaglaną do wrzącej wody, doprowadzić do wrzenia i odcedzić wodę. Płukanie.
Najbardziej bezproblemowe danie z ziaren prosa — kleik. Wystarczy zachować proporcje płynu i płatków: na 1 szklankę kaszy jaglanej 3 szklanki wody lub mleka.
Trudniej jest przygotować kruchą owsiankę. Zboże dąży do zjednoczenia pożądanego „ziarna z ziarnem” w jedną bryłę. A co z tym zrobić, jeśli do mięsa mielonego potrzebujemy dodać płatki zbożowe lub przygotować sałatkę, albo po prostu podać jako dodatek?
Stosunek zbóż i płynu do kaszy jaglanej wynosi 1:2 — na 1 szklankę płatków śniadaniowych, 2 szklanki wody lub mleka. Będą 4 szklanki gotowej owsianki.
- Aby ugotować kruchą owsiankę z prosa, płatki należy przed gotowaniem przepłukać gorącą wodą, a następnie usmażyć.
- W rondlu o grubym dnie rozgrzej kawałek masła (lub wlej olej roślinny) i smaż kaszę jaglaną przez 1-2 minuty, ciągle mieszając. Upewnij się, że płatki się nie przypalają, w przeciwnym razie znów będą gorzkie.
- Umyte i podsmażone płatki zbożowe zalać wodą w stosunku 1:2. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez 10 minut pod otwartą pokrywką.
- Gdy woda zrówna się z poziomem płatków, wyłącz ogień i przykryj patelnię pokrywką. Pozostawić pod przykryciem na pół godziny. Jeszcze lepiej, wyjmij z kuchenki i owiń grubym ręcznikiem lub kocem. Owsianka stwardnieje i będzie krucha. Gotową kaszę jaglaną należy koniecznie spulchnić widelcem.
Proso — Jest to wyjątkowe ziarno i w zależności od proporcji cieczy można uzyskać różną konsystencję i przyrządzić dania o zupełnie odmiennym charakterze.
Jak gotować dania z prosa tak zdrowe, jak to możliwe
Potrawy z dowolnych płatków staną się o wiele zdrowsze, jeśli połączysz je z warzywami. Proso nie jest wyjątkiem. Po pierwsze, natychmiast zmniejsza się kaloryczność potrawy (o wiele bardziej sycąca jest owsianka z samej kaszy jaglanej), po drugie, zwiększa się zawartość witamin, minerałów i zdrowego błonnika.
Podstawą tych dań jest krucha kasza jaglana.
Kasza jaglana z kalarepą i curry
Owsianka z dynią — To chyba najczęstsza rzecz, jaką znamy z połączenia kaszy jaglanej z warzywami. Ale dlaczego nie spróbować zastąpić dyni kalarepą i dodać jasnego koloru poprzez dodanie curry?
Możesz także użyć zieleniny: kalarepy, boćwiny, szpinaku, liści jarmużu.
Wkładać czy nie wkładać pieprzu — to kwestia gustu. Ale danie z odrobiną pikanterii staje się znacznie jaśniejsze.
Kasza jaglana z kalarepą i curry
Do przygotowania kaszy jaglanej z kalarepą i curry potrzebujesz:
- 1 szklanka prosa
- 2 łyżki l. olej roślinny
- 1 łyżka. l. curry w proszku
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała czerwona papryczka chili
- 1 i 1/4 łyżeczki sól
- 170 g kalarepy
- kalarepa, boćwina, szpinak czy liście jarmużu
- sól do smaku
- Kaszę jaglaną ugotować z 1 szklanki kaszy jaglanej i 2 szklanek wody, doprawić do smaku solą. Rozgnieść widelcem.
- Cebulę pokroić w kostkę, czosnek i papryczkę chili posiekać.
- Kalarepę pokroić w kostkę o boku 1 cm.
- Zielone liście pokroić w paski o szerokości 1–1,5 cm.
- Rozgrzej olej roślinny na patelni na średnim ogniu i dodaj curry w proszku, mieszając, aż rozpuści się w oleju.
- Dodaj cebulę i smaż przez 2-3 minuty, aż cebula będzie miękka.
- Dodać posiekany czosnek i papryczkę chili. Dodaj sól i smaż przez około 1 minutę, aż poczujesz zapach czosnku.
- Dodać posiekaną kalarepę i gotować 2 minuty.
- Dodaj posiekane liście i smaż przez 2-3 minuty, aż zaczną więdnąć.
- Dodać pokruszoną kaszę jaglaną, wymieszać i podgrzewać kaszę jaglaną z kalarepą i curry przez około 3 minuty. Zdjąć z ognia.
Spróbuj gotowego dania i jeśli to konieczne, dodaj sól.
Sałatka z kaszy jaglanej i komosy ryżowej z groszkiem i miętą
Uwielbiasz nie tylko kaszę jaglaną, ale także komosę ryżową i nie wiesz, którą wolisz? Obydwa zdrowe zboża doskonale komponują się w jednej sałatce. Lekkie smażenie podkreśli orzechowy smak i nada przyjemną chrupiącą skórkę. Groch i mięta dodają świeżości. I na pewno pokochasz tę sałatkę.
Sałatka z kaszy jaglanej i komosy ryżowej z groszkiem i miętą
Do przygotowania sałatki z kaszy jaglanej i komosy ryżowej z groszkiem i miętą potrzebujesz:
- 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
- 1 szklanka ugotowanej, pokruszonej kaszy jaglanej
- 50 ml oleju roślinnego do smażenia
- 150 g mrożonego zielonego groszku
- 2 łodygi zielonej cebuli
- liście szpinaku, jarmuż
- 5–6 gałązek świeżej mięty
- 1/2 łyżki l. biały ocet winny
- 1 łyżka. l. sok z cytryny
- 1/2 łyżeczki Miód
- 2 łyżki l. oliwa z oliwek
- szczypta płatków ostrej papryki
- sól do smaku
- Ugotuj kruchą kaszę jaglaną. Zagotuj komosę ryżową.
- Ziarna ułożyć na ręczniku papierowym i pozostawić do wyschnięcia na 1 godzinę.
- Przygotuj miskę z lodowatą wodą.
- W rondlu zagotuj wodę, dodaj sól i…