Jak zrobić najsmaczniejsze lody w domu, 5 świetnych przepisów
gastronomia 30 maja 2023 r5,00 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz
Jakie rodzaje lodów można teraz znaleźć w sklepach: na każdy gust i kolor. Ale widzisz, najsmaczniejsze i najzdrowsze lody są domowe, robione własnymi rękami z naturalnych składników. Ten zimny deser potrafi roztopić serca zarówno dzieci, jak i dorosłych.
Lody z solonym karmelem i piernikiem
Można zrobić trochę czystszy karmel (bez dodatków) i wylać go na natłuszczony papier pergaminowy, następnie połamać go na kawałki i udekorować lody podczas serwowania.
Lody z solonym karmelem i piernikiem
10 porcji, przygotowanie: 45 min. + czas zamrażania
Czego potrzebujesz:
- 200 ml śmietany 10% tłuszczu
- 100 g skondensowanej śmietany
- 250 ml śmietanki 30–35% tłuszczu
- 3 duże żółtka
- 30 g glukozy lub płynnego miodu
Dla dziecka:
- 3 pierniki bez nadzienia
- 30 g masła
- 30 g cukru
- Na solony karmel:
- 250 g cukru
- 40 g masła
- 120 ml śmietany 30–35%
- 0,3 łyżeczki średnia sól morska
Co zrobić:
1. W przypadku lodów wszystkie składniki zmiksuj w blenderze na gładką masę, odstaw na 1 godzinę, w razie potrzeby przecedź przez sito. Przygotowujemy lody w maszynce do lodów lub przekładamy masę do pojemnika z pokrywką i wstawiamy do zamrażarki na 3 godziny, co 15–20 minut. ubić blenderem zanurzeniowym.
2. Do solonego karmelu wlać 4 łyżki. l. W rondelku z powłoką nieprzywierającą i grubym dnem zalej wodą, dodaj cukier. Postaw na średnim ogniu i rozpuść cukier, od czasu do czasu mieszając. Gotuj syrop do uzyskania ciemnozłotego karmelu, około 18 minut.
3. W tym samym czasie pokrój masło na małe kawałki i podgrzej śmietankę do wrzenia. Gdy syrop będzie gotowy, zdejmij go z ognia, dodaj masło i wymieszaj. Ostrożnie wlać gorącą śmietankę – masa może mocno pryskać. Wróć do ognia, mieszaj, aż masa będzie gładka, zdejmij z ognia, dodaj sól. Całkowicie ostudzić i wstawić do lodówki na 10 do 15 minut.
4. Aby przygotować bułkę tartą, drobno posiekaj piernik nożem. Na patelni rozpuść masło z cukrem i smaż pierniki na średnim ogniu, cały czas mieszając, przez około 4 minuty. Rozsmarować równomiernie na kawałku pergaminu, ostudzić i włożyć do zamrażarki na 10 minut.
5. Gdy lody będą już prawie gotowe, dodajemy solony karmel i bułkę tartą. Dokończ lody.
Domowe lody z miodem i owocami cytrusowymi
W tym przepisie miód można zastąpić ciemnobrązowym syropem muscovado.
Lody z miodem i owocami cytrusowymi
10 porcji, przygotowanie: 25 min. + czas zamrażania
Czego potrzebujesz:
- skórka z 2 cytryn
- skórka z 2 limonek
- 100ml soku z cytryny
- 50 ml soku z limonki
- 250 g miodu
- 5 jaj
- 150 g masła
- 300 ml śmietanki do ubijania
Co zrobić:
1. W rondelku z grubym dnem połączyć całą skórkę z całym sokiem cytrusowym, miodem i jajkami, podgrzewać, ciągle mieszając trzepaczką, przez 15 minut. Zdjąć z ognia.
2. Zimne masło pokroić w 2 cm kostkę i stopniowo, cały czas mieszając, porcjami dodawać masło do kremu cytrusowego.
3. Powstałą mieszaninę przecedź przez drobne sito. Całkowicie ostudzić i wstawić do lodówki na 1,5–2 godziny.
4. Bardzo zimną śmietankę ubić mikserem na stabilną pianę. W trzech dodatkach, mieszając szpatułką od dołu do góry, wmieszać ubitą śmietanę do kremu cytrusowego.
5. Powstałą masę przełożyć do maszyny do lodów i zamrozić zgodnie z instrukcją. Możesz też umieścić mieszaninę w pojemniku z pokrywką i umieścić ją w zamrażarce na 4 godziny, co 15-20 minut. Ubijanie blenderem zanurzeniowym.
Pikantny sorbet nektarynowy
Do przygotowania sorbetu najlepiej używać miękkich, nawet lekko przejrzałych nektarynek. Zasadniczo nektarynki można zastąpić brzoskwiniami lub morelami.
Pikantny sorbet nektarynowy
10 porcji, przygotowanie: 35 min. + czas zamrażania
Czego potrzebujesz:
- 500 g bardzo dojrzałych nektarynek
- 4 białka jaj
- 170 g cukru pudru
- sok i skórka z 1 cytryny
- 5 cm świeżego korzenia imbiru
- 1 łyżka. l. mielony kardamon
Co zrobić:
1. Imbir obrać, zetrzeć na drobnej tarce, wycisnąć sok przez sitko.
2. Na nektarynkach wykonaj nacięcia w kształcie krzyża, zanurz je we wrzącej wodzie na 30 sekund, następnie zalej lodowatą wodą, usuń skórkę. Usuń nasiona z nektarynek.
3. 3 nektarynki pokroić w drobną kostkę, zalać połową soku z cytryny i odstawić na 5 minut.
4. Pozostałe nektarynki zmiksuj wraz z pozostałym sokiem z cytryny, sokiem z imbiru i kardamonem na gładkie puree. Wymieszaj puree z kawałkami brzoskwiń, dodając skórkę.
5. Białka ubić mikserem na puszystą masę. Kontynuując ubijanie, stopniowo dodawaj cukier puder, aż powstanie stabilna, błyszcząca masa.
6. Za pomocą silikonowej szpatułki dodać ubite białka do puree brzoskwiniowego w trzech porcjach, delikatnie mieszając od dołu do góry. Sorbet przygotować w maszynce do lodów lub przełożyć masę do pojemnika z pokrywką i wstawić do zamrażarki na 4 godziny. Co 20 minut. ubić mikserem.
Sorbet z batatów z suszonymi morelami
Zupełnie niezwykły deser na zimno z batatów. W razie potrzeby suszone morele można zastąpić złotymi rodzynkami.
Sorbet z batatów z suszonymi morelami
10 porcji, przygotowanie: 2 godziny + czas mrożenia
Czego potrzebujesz:
- 2 duże słodkie ziemniaki
- 200 g suszonych moreli
- 120ml soku pomarańczowego
- 4 wiewiórki
- 150 g glukozy lub płynnego miodu
Co zrobić:
1. Suszone morele drobno posiekać i zalać gorącym sokiem pomarańczowym na 30–40 minut.
2. Bataty umyć pędzelkiem i bez krojenia zawinąć pojedynczo w folię. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C do całkowitego miękkości, 30–40 minut.
3. Upieczone ziemniaki przekroić na pół, wydrążyć miąższ łyżką. Ostudzić, ostudzić.
4. Ubić białka na puszystą pianę. Nie przestając ubijać, cienkim strumieniem wlewaj glukozę lub miód, ubijaj, aż do uzyskania gładkiej, stabilnej piany.
5. W trzech dodatkach, delikatnie mieszając od dołu do góry szpatułką, dodaj ubite białka do masy ziemniaczanej. Przygotowujemy lody w maszynce do lodów lub przekładamy masę do pojemnika z pokrywką i wstawiamy do zamrażarki na 4 godziny, co 15–20 minut. ubijanie mikserem.
Domowe lody z wiśniami i czekoladą
Wiśnie w tych lodach można zastąpić śliwkami.
Lody z wiśniami i czekoladą
10 porcji, przygotowanie: 1,5 godziny + czas mrożenia
Czego potrzebujesz:
- 300 g czekolady (60–70% kakao)
- 200 ml śmietany 10% tłuszczu
- 350 ml śmietany 35% tłuszczu
- 4 żółtka
- 45 g mleka w proszku
- 50 g glukozy lub miodu
Do wypełnienia:
- 220 g wiśni
- 100 g brązowego cukru
- 50 g gorzkiej czekolady
Co zrobić:
1. W przypadku lodów drobno posiekaj czekoladę. Śmietankę zagotuj, wlej czekoladę i mieszaj, aż czekolada się rozpuści.
2. Wszystkie składniki lodów zmiksować w blenderze na gładką masę, odstawić na 1 godzinę, w razie potrzeby przetrzeć przez sito. Przygotowujemy lody w maszynce do lodów lub przekładamy masę do pojemnika z pokrywką i wstawiamy do zamrażarki na 4 godziny co 15 minut. ubić blenderem zanurzeniowym.
3. Aby przygotować nadzienie, usuń pestki z wiśni. Rozpuść cukier w rondlu na dużym ogniu. Dodać wiśnie i smażyć, cały czas mieszając, przez 7 minut. Fajny.
4. Gdy wiśnie i syrop będą jeszcze lekko ciepłe, dodać połamaną na drobne kawałki czekoladę i wymieszać.
5. Gdy lody będą już prawie gotowe w maszynie lub w zamrażarce, dodaj wiśnie z syropem i kawałkami czekolady. Dokończ lody.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #lody #sorbet #lody domowePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga Dyakonova30 maja 2023 r
Dziękuję, niedawno kupiłam maszynę do lodów i szukałam jakichś ciekawych przepisów na lody)
00OdpowiedźKonstanca25 czerwca 2021 r
Lodów domowej roboty nie da się porównać z lodami kupowanymi w sklepie. Dziękuję za przepisy!
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych