Jak zrobić najprostsze ciasto miodowe bez wałkowania ciast
Alena Spirina 01 grudnia 2023 r(4)Dodaj do ulubionychUdział
Będziesz zaskoczony, ale ciasto na najprostsze ciasto miodowe bez wałkowania jest przygotowywane przy użyciu tej samej technologii, co w przypadku wszystkich „tajnych” ciast miodowych. A trik, dzięki któremu ciasto miodowe powstaje 3 razy szybciej niż zwykle, polega jedynie na wykorzystaniu tego ciasta.
Co przeczytać w artykule:
- Najprostsze ciasto miodowe: co zrobić najpierw
- Przygotowanie ciasta na najprostsze ciasto miodowe: 2 sposoby
- Jak prawidłowo podzielić ciasto na warstwy na najprostsze ciasto miodowe
- Ile i jak upiec ciasta miodowe
- Jak prawidłowo kroić ciasta
- Krem do najprostszego ciasta miodowego: który jest lepszy? I jak wybrać produkty dla niego
- Jak zrobić najprostsze ciasto miodowe
- Przepis krok po kroku na najprostsze ciasto miodowe
Najprostsze ciasto miodowe: co zrobić najpierw
W każdym razie musisz przygotować się, zanim zaczniesz przygotowywać ciasto na najprostsze ciasto miodowe bez wałkowania ciast. Najpierw wycinamy arkusze papieru do pieczenia do wymiarów standardowej blachy o wymiarach 30×40 cm i ilości ciastek. Po drugie, włącz piekarnik, aby miał czas na rozgrzanie do temperatury 180 °C. Dobrze jest też mieć pod ręką szpatułkę, którą będziemy rozprowadzać ciasto po papierze.
Przygotowanie ciasta na najprostsze ciasto miodowe: 2 sposoby
Ale najpierw porozmawiajmy o technologii przygotowania ciasta na ciasto miodowe.
Metoda numer 1: bez urządzeń kuchennych. Wszystko zaczyna się od podgrzania masła, miodu i cukru na umiarkowanym ogniu, aż masło się roztopi, a cukier rozpuści. Dlatego nawet miód kandyzowany nadaje się na ciasto miodowe. Ważne jest, aby cukier się rozpuścił i nie należy się obawiać, jeśli mieszanina się zagotuje. Nie zapomnij często mieszać mieszaniny: cukier i miód mają tendencję do przypalania.
Przygotowywanie ciasta na najprostsze ciasto miodowe zacznij od podgrzania masła, miodu i cukru. Cukier i masło powinny się rozpuścić
Gdy mieszanina wystarczająco się ogrzeje, zdejmij rondelek z pieca, dodaj do niego sodę i natychmiast energicznie wymieszaj. Upewnij się, że w sodzie oczyszczonej nie ma grudek; możesz ją nawet rozcieńczyć w łyżce wody. W połączeniu z sodą oczyszczoną mieszanina miodu zacznie się pienić. – nic dziwnego, ponieważ miód tworzy kwaśne środowisko, które reaguje z sodą alkaliczną. Dlatego weź rondel głębiej, aby piankowa masa nie wyciekła.
Gdy mieszanina ostygnie do takiej temperatury, że palec jest ciepły, ale nie pali się (około 60 °C), dodaje się do niej jajka i dokładnie miesza. W ostatniej chwili dodaj mąkę – i ciasto na najprostsze ciasto miodowe bez wałkowania ciastek jest gotowe. Nie potrzebowałeś nawet żadnego sprzętu.
Metoda numer 2: użycie miksera. Ale jeśli masz pod ręką mikser, kolejność mieszania składników może być inna. Jajka ubić na pianę, dodać kilka łyżek mąki, wymieszać mikserem na gładką masę, wlać masę miodową, ponownie wymieszać. Dodać pozostałą mąkę i ponownie wymieszać. Masa nie będzie bujna – Jajek jest niewiele i nie ma nic specjalnego do ubicia w gorącej mieszance miodu.
Jak prawidłowo podzielić ciasto na warstwy na najprostsze ciasto miodowe
Aby mieć pewność, że ciasta wystarczy na wszystkie ciasta, należy je zważyć i podzielić według liczby ciastek. Przykładowo z 750 g ciasta otrzymasz 3 ciasta o wymiarach 30×40 cm.
Miskę z ciastem postaw na wadze, zresetuj odczyty do zera i za pomocą chochli lub szpatułki przenieś z niej odpowiednią ilość ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Szybko wygładź ciasto na papierze za pomocą szpatułki lub szpatułki. Ciągnij, ciągnij w stronę narożników, na pewno wystarczy! Staraj się zachować tę samą grubość ciasta na całej powierzchni.
Ciasto należy dość szybko przełożyć na papier. I nie krępuj się ciągnąć go w stronę rogów!
Włóż blachę do pieczenia do piekarnika i w czasie pieczenia ciasta na drugi arkusz papieru wyłóż kolejną porcję ciasta i wygładź.
Ile i jak upiec ciasta miodowe
Piec spód na złoty kolor. Zajmuje 7–10 minut, ale zacznij zaglądać do piekarnika już po 5 minutach od rozpoczęcia pieczenia. I nie bądź leniwy, aby włączyć timer, nie polegaj na pamięci – daj się ponieść emocjom, a ciasto spali się, jeśli nie całkowicie, to na brzegach.
Nawet gdy ciasto się zarumieni, jego powierzchnia pozostanie lekko lepka. – To jest w porządku!
Na ruszt połóż papier z warstwą ciasta, a arkusz papieru z drugą warstwą ciasta. – na blaszce do pieczenia (nie czekaj, aż ostygnie, możesz położyć ją na gorącej).
Podczas gdy drugie ciasto się piecze, przygotuj trzecie.
Drugie upieczone ciasto wraz z papierem przekładamy z blachy na pierwszą, trzecią – na drugim. Poczekaj, aż ciasta ostygną.
Jak prawidłowo kroić ciasta
Najpierw musisz przyciąć krawędzie ciastek, a następnie podzielić je na kawałki wzdłuż dłuższego boku. I rób wszystko zgodnie z linijką: okaże się gładkie i piękne
Weź jedną warstwę ciasta i usuń z niej papier. Umieść go na tej samej kartce papieru. Usuń papier z pozostałych warstw ciasta i ułóż je w stos.
Za pomocą ostrego noża, za pomocą linijki przytnij brzegi ciastek tak, aby były tej samej wielkości.
Za pomocą linijki podziel ciasta wzdłuż dłuższego boku na 2 lub 3 równe części. W ten sposób z 6 warstw ciasta otrzymasz ciasto o wymiarach około 20×30 cm lub z 9 warstw ciasta o wymiarach 12×30.
Ozdoby zmiel w blenderze na drobny okruch. Jeśli nie masz blendera, wysusz je w piekarniku, włóż do torebki i zwiń wałkiem.
Ciasta na najprostsze ciasto miodowe bez wałkowania są gotowe. Pozostaje tylko przełożyć je kremem.
Krem do najprostszego ciasta miodowego: który jest lepszy? I jak wybrać produkty dla niego
Ponieważ ciasta są dość słodkie, szczególnie odpowiedni jest dla nich krem z mieszanki śmietany i kwaśnej śmietany. Nie musisz gonić za rynkiem kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu przekraczającej skalę; zwykła, kupowana w sklepie kwaśna śmietana o zawartości tłuszczu 20% jest w zupełności wystarczająca.
Najlepszym wyborem na najprostsze ciasto miodowe jest krem na bazie kwaśnej śmietany i kwaśnej śmietany. Krem można dosłodzić cukrem pudrem.
Ze śmietany trzeba będzie usunąć tylko nadmiar płynu. Aby to zrobić, zanim zaczniesz przygotowywać ciasta na najprostsze ciasto miodowe, umieść durszlak nad miską i wyłóż go gazą lub serwetką z włókniny. Dodajemy śmietanę i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Ale śmietanka z pewnością musi mieć zawartość tłuszczu co najmniej 30%, w przeciwnym razie po prostu nie będzie się ubijać. I pamiętaj, aby umieścić je w lodówce zaraz po przyniesieniu ze sklepu.
Przygotowanie kremu na ciasto miodowe: sekwencja kroków
Zdecyduj sam, jak posłodzić śmietankę: chcesz cukrem pudrem, chcesz miodem. Tarta skórka z cytryny lub pomarańczy świetnie ozdobi krem.
Procedura przygotowania kremu jest następująca: śmietanę ubić na stabilną pianę, nie przestając ubijać, stopniowo dodawać odważoną śmietanę i na koniec proszek lub miód wraz ze skórką. Jeśli używasz cukru waniliowego, dodaj go na początku ubijania śmietanki, a napar waniliowy na samym końcu.
Jak zrobić najprostsze ciasto miodowe
Zużyć krem natychmiast. Podzielić wagowo według ilości ciastek plus trochę na boki.
Ostatnim akcentem jest posypanie wierzchu ciasta miodowego bułką tartą. A Twoje pyszne i eleganckie ciasto jest gotowe!
Warstwy ciasta smarujemy kremem, najpierw górę, potem boki i posypujemy bułką tartą. Włożyć do lodówki na 8–12 godzin, aby ciasta dobrze się namoczyły. I najprostsze ciasto miodowe bez wałkowania warstw ciasta jest gotowe!
A teraz – ta-dam! – hack życiowy. Jeśli włożysz to samo ciasto do lodówki na kilka godzin, masło stwardnieje i z łatwością będzie można rozwałkować cienkie ciasta. A najprostsze ciasto miodowe będziesz mieć „w inny sposób”. Ale wszystko inne jest takie samo.
Najprostsze ciasto miodowe
Najprostsze ciasto miodowe
Do przygotowania ciasta o wymiarach 20×30 cm potrzebne będą:
Do testu:
- Mąka pszenna – 250 gr
- Miód – 150 gr
- Masło – 120 gr
- Cukier – 125 gr
- Jajka – 2 szt. Kategorie CO
- Soda – 1/2 łyżeczki
- Cukier waniliowy – 10 gr
Krem:
- Śmietana 20% tłuszczu – 250 gr
- Cukier puder – 40 g lub płynny miód – 30 gr
- Śmietanka o zawartości tłuszczu od 30% – 120 gr
- Skórka z 1 cytryny
- Nalewka waniliowa
- Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Wytnij 4 arkusze papieru do pieczenia tak, aby pasowały do blaszki o wymiarach 30 x 40 cm.
- W rondlu na umiarkowanym ogniu podgrzej miód, masło, cukier i cukier waniliowy, aż cukier się rozpuści. Dodać sodę, wymieszać i lekko ostudzić.
- Do ciasta dodać jajka, wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Wymieszaj mąkę. Ciasto będzie lepkie, konsystencją zbliżoną do naleśników.
- Za pomocą szpatułki lub szpatułki rozprowadź 1/3 ciasta na blaszce wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika i piec 7–10 minut, aż uzyska złoty kolor.
- Upieczony spód wraz z papierem przekładamy na kratkę do studzenia. Upiecz pozostałe ciasta.
- Usuń papier z ciastek i ułóż je w stos. Przytnij krawędzie, aby wyrównać wielkość ciastek. Podziel stos wzdłuż dłuższego boku na 2 części.
- Aby przygotować śmietanę, włóż śmietanę do durszlaka wyłożonego gazą i wstaw do lodówki na kilka godzin. Śmietanę ubijamy na lekką pianę, nie przerywając ubijania, łyżka po łyżce, dodajemy śmietanę. Po połączeniu śmietany z kwaśną śmietaną dodać cukier puder lub miód, skórkę z cytryny i wanilię.
- Ciasto posmaruj kremem tak, aby górna warstwa była kremowa. Resztki ciasta zmiel w blenderze i posyp tą bułką tartą wierzch i boki ciasta.
- Włożyć do lodówki na 8–12:00.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ciasto #proste ciastoPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Brak komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych…