Jak zrobić mąkę ryżową

Jak zrobić mąkę ryżową

Jak zrobić mąkę ryżową

Ksenia Woroncowa 05 grudnia 2023 r5.00(2)Dodaj do ulubionychUdział

Mąka ryżowa jest doskonałą alternatywą dla zwykłej mąki pszennej. Można go stosować do pieczenia: ciasta na pizzę, pierogów i naleśników. Ryż jest również produktem niealergizującym, mąka na jego bazie polecana jest przy nietolerancji glutenu. Ale główną zaletą jest to, że mąkę ryżową można łatwo przygotować samodzielnie w domu.

Mąka ryżowa

Treść materiału:

  • Wartość odżywcza i energetyczna, korzyści
  • Składniki na domową mąkę ryżową
  • Z jakiego rodzaju ryżu wytwarzana jest mąka ryżowa?
  • Jak zrobić mąkę ryżową w domu
  • Jak zrobić mąkę ryżową w młynku do kawy
  • Jak przechowywać mąkę ryżową
  • Czy mogę czymś zastąpić mąkę ryżową?

Wartość odżywcza i energetyczna, korzyści

100 g mąki ryżowej zawiera:

  • 354 kcal
  • 81 g węglowodanów
  • 5,5 g białka
  • 0,8 g tłuszczu

Dla porównania wartość energetyczna mąki pszennej jest nieco inna:

  • 334 kcal
  • 70 g węglowodanów
  • 10 g białka
  • 1 g tłuszczu

Mąka ryżowa jest źródłem białka roślinnego w łatwo przyswajalnej formie. Ma nieco więcej kalorii niż pszenica, ale nie zawiera glutenu, co jest ważne dla osób z nietolerancją glutenu.

Ryż jest bogaty w błonnik, cynk, witaminy z grupy B i sód. Zatem mąka ryżowa jest dobra dla zdrowia przewodu pokarmowego, dobrego trawienia i wzmacniania układu odpornościowego. Wadą jest to, że ma wysoki indeks glikemiczny; mąkę ryżową należy traktować ostrożnie, jeśli masz cukrzycę.

Należy również pamiętać, że ryż gromadzi arszenik. Dlatego nie zaleca się na przykład podawania mleka ryżowego dzieciom poniżej pierwszego roku życia. Gotowane płatki i mąka przygotowane określoną metodą są bezpieczne. Ryż jest cenny, ponieważ rzadko powoduje alergie, dlatego można go włączyć do diety całej rodziny, także dzieci powyżej 6. miesiąca życia.

Aby usunąć nagromadzony arszenik z ryżu, wystarczy namoczyć go w wodzie na 5-7 minut, następnie opłukać i dopiero wtedy wykorzystać do gotowania.

Składniki na domową mąkę ryżową

Do mąki potrzebujesz tylko ryżu – i ogólnie nic więcej. Nawet produkt kupiony w sklepie powinien zawierać tylko jeden składnik. Tak, alternatywy dla zwykłej mąki nie są rzadkością. Ryż znajdziesz w każdym większym supermarkecie. Ale czy jest to konieczne, jeśli możesz ugotować to w domu? Przynajmniej urozmaicaj swoją gastronomiczną rutynę, co najwyżej wypróbuj kilka przepisów i wspomnij, że sam mielisz mąkę.

Mąka ryżowa idealnie nadaje się do dań na słono: ciasta na pizzę, ciasta
Mąka ryżowa idealnie nadaje się do dań na słono: ciasta na pizzę, ciasta

Jeśli masz wątpliwości, bo nie wiesz, gdzie wykorzystać mąkę ryżową, oto kilka pomysłów. Można go mieszać z pszenicą (około 1/10 całkowitej objętości) przy wypieku chleba, stosować jako bazę ciasta, wyrabiać ciasto na pizzę lub naleśniki, przygotować bezglutenowe śniadania – gofry lub naleśniki bananowe, zagęszczać zupy-kremy i sosy z mąką. Jedynym zastrzeżeniem jest to, że mąka ryżowa łatwo wchłania wilgoć, dlatego ważne jest jej prawidłowe przechowywanie. Ale o tym później.

Z jakiego rodzaju ryżu wytwarzana jest mąka ryżowa?

Zwykle przygotowywany jest z białego ryżu krótkoziarnistego, jednak nikt nie jest w stanie ograniczyć chęci eksperymentowania. Na przykład w przypadku mąki ryżowej odpowiednia jest również odmiana „jaśminowa”, chociaż jest droższa, a także ryż brązowy i ryż długoziarnisty. Masz prawo mieszać różne rodzaje w poszukiwaniu idealnego dla siebie smaku i konsystencji. Ale biała mąka ryżowa krótkoziarnista to klasyk. Jest puszysty, lekki i neutralny w smaku, dzięki czemu można go wykorzystać w większej liczbie przepisów. Ponadto to ziarno zawiera więcej skrobi, co oznacza, że ​​mąka okaże się lepka. Jest to ważne w przypadku wypieków i japońskich deserów mochi.

Jak zrobić mąkę ryżową w domu

Będziesz potrzebował dobrego, mocnego blendera z drobnymi ostrzami i ryżem. Aby odciążyć sprzęt i, jak pamiętamy, usunąć arszenik z ziarna, przed rozpoczęciem moczyć ryż przez 5-7 minut, a następnie przepłukać ryż, aż woda będzie czysta. O tym, jak umyć ryż, pisaliśmy trochę tutaj.

Odcedź wodę i połóż ryż cienką warstwą na ręczniku. Pozostawić do wyschnięcia – może pozostać lekko wilgotny, aby ułatwić blenderowi miksowanie, ale nie powinny być widoczne żadne krople wody.

Następnie możesz rozpocząć szlifowanie. Zrób to w kilkusekundowych odstępach: wymieszaj mąkę i ponownie włącz blender, aby nie pominąć ani jednego ziarenka. Konsystencja powinna przypominać proszek.

Ostatnim krokiem jest wysuszenie mąki na patelni na małym ogniu. Ciągle mieszaj mąkę szpatułką i nie dopuść do zrumienienia – kolor powinien pozostać biały. Przypalona mąka zmieni smak, co z pewnością odbije się na cieście lub cieście. Nie potrzebujemy dodatkowego smaku, prawda? Suszoną mąkę przesiej przez sito: dzięki temu będzie jasne, czy nie pozostały w niej źle zmielone ziarna. Następnie można go zapakować do przechowywania.

Mochi to delikatny japoński deser przyrządzany z mąki ryżowej.
Mochi to delikatny japoński deser przyrządzany z mąki ryżowej.

Jak zrobić mąkę ryżową w młynku do kawy

Zasada nie różni się od opisanej dla blendera. Z jedynym wyjątkiem – do mielenia płatków zbożowych używaj młynka do kawy. Dobrze sprawdza się w przypadkach, gdy potrzebne są małe porcje mąki ryżowej. W przeciwnym razie proces będzie się przeciągał – do młynka do kawy nie można włożyć dużo ryżu, mają małe miski: około 40-50 g ziaren kawy.

Jak przechowywać mąkę ryżową

W przypadku mąki ryżowej należy znaleźć ciemne, suche i chłodne miejsce – w takich warunkach będzie ona dłużej przechowywana. Głównymi wrogami są wilgoć i owady, przed którymi należy przede wszystkim chronić produkt. Optymalna temperatura wynosi około 10 stopni, ale mąkę można również przechowywać w temperaturze pokojowej. I pamiętaj, aby przenieść go do szczelnie zamkniętego pojemnika – na przykład pojemnika.

Czy mogę czymś zastąpić mąkę ryżową?

Mąka ryżowa jest już alternatywą dla mąki pszennej. Jeśli jednak nadal chcesz go wymienić, pierwszą rzeczą, którą musisz zrobić, to odpowiedzieć na pytanie: „Dlaczego?” Jeśli problemem jest nietolerancja glutenu, przyjrzyj się bliżej kukurydzy, kaszy gryczanej i siemieniu lnianemu. Należy pamiętać, że każda mąka ma swój charakterystyczny smak, który nie zaniknie po obróbce cieplnej. Jeśli szukasz korzyści, spróbuj mąki pełnoziarnistej lub owsianej. Nawiasem mówiąc, ten ostatni zawiera gluten. I nie spodziewaj się, że z takiej mąki wyjdą puszyste bułeczki. Mąka migdałowa i kokosowa jest dla smakoszy. Użyj go do specjalnych deserów.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ryż #mąka #mąka ryżowaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość KonstancaKonstanca5 grudnia 2023 r

Dziękuję za pomocne wskazówki.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja