Szczerze mówiąc, nie mamy zaufania do wirusowych przepisów pochodzących z TikToka i Instagrama. Nie mogliśmy jednak przejść obojętnie obok ciasta, które przygotowane jest w jednej formie, a po wystygnięciu zamienia się w ciasto trójwarstwowe. I oni to przygotowali. I udało nam się za pierwszym razem!
Przepis na Instagramie „Magiczny quiche” zapoczątkowany przez fotografa, autora książki kucharskiej i blogerka Joanna Chismaru (Jo Cooks). To naprawdę niesamowite pieczenie! Ciasto robione jest z ciasta, którego konsystencja przypomina trochę naleśniki drożdżowe. Zaczyna się od piekarnika w naczyniu żaroodpornym, a potem zamienia się w trójwarstwowe ciasto z warstwą biszkoptu, kremem w środku i cienką warstwą przypominającą spód sernika.
Wszystkie składniki są jak najbardziej dostępne: jajka, mąka, cukier puder, wanilia (użyliśmy cukru pudru waniliowego), masło i mleko. Wszystko! Najtrudniej jest uchwycić odpowiedni moment, w którym trzeba wyjąć formę z piekarnika. I pamiętaj, aby wypieki całkowicie ostygły, aby ciasto nie było gorące, a nawet ciepłe! Wtedy wydarzy się magia tego ciasta!
Blogerka stwierdziła, że na to ciasto jest tylko 6 składników, ale można dodać kardamon, mielony cynamon i być może chipsy czekoladowe. Nie próbowaliśmy, bo testowaliśmy oryginalny przepis. Do ubicia białek dodaliśmy tylko małą szczyptę soli morskiej, ale można się bez niej obejść.
Przepis na „Magiczny biszkopt z kremem”
Magiczny biszkopt z kremem autorstwa Joanny Chismaru
Aby przygotować ciasto na 6-8 porcji, potrzebujesz:
- 4 duże jajka w temperaturze pokojowej
- 150 g cukru pudru
- 130 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka cukier puder z wanilią lub jeśli chcesz, aby Twoje wypieki miały mocniejszy aromat wanilii, użyj około 1/3 laski wanilii
- 120 g mąki premium
- 500 ml mleka o temperaturze pokojowej
- sól morska
- Jajka dzielimy na białka i żółtka. W dużej misce ubić żółtka mikserem z cukrem pudrem na średnich obrotach, aż masa będzie puszysta i jasna. Spróbuj – prawie nie powinieneś czuć cukru pudru.
- Masło pokroić na kawałki o wymiarach około 1×2 cm i dodać do ubitych żółtek. Kontynuuj ubijanie mikserem. Nawet nie zmieniliśmy nasadki, ale do ubijania użyliśmy klasycznej. Jeśli pozostały małe kawałki, mniej więcej wielkości czarnego pieprzu, nie martw się – później się rozproszą.
- Mąkę przesiej na powierzchnię zawartości miski. Ubijaj na niskiej i średniej prędkości, aż masa będzie gładka. Nie powinno być żadnych grudek!
- Wlać mleko i mieszać, aż masa będzie gładka. Cóż, niepokój się, że ciasto okazuje się płynne. Jego przygotowanie jeszcze się nie skończyło!
- Białka ubić z cukrem waniliowym i solą. Ubijaj, aż powstanie sztywna piana, jak w przypadku bezy. Wtedy można odwrócić miskę z ubitymi białkami i będą się trzymać razem.
- Za pomocą szpatułki lub łyżki dodawaj partiami białka do ciasta. Mieszaj ciasto kilkoma ruchami od dołu do góry. Aby uzyskać maksymalną jednorodność, nie trzeba długo mieszać. W cieście powinny pozostać drobne drobinki ubitego białka – to ważne! Teraz ciasto jest gotowe. Jest umiarkowanie puszysty i płynny. I pyszne!
- Wlać ciasto do formy. Użyliśmy żaroodpornej tortownicy o średnicy 25 cm, na której dnie ułożyliśmy papier do pieczenia i zabezpieczyliśmy pierścieniem z klamrą. Nic nie było smarowane olejem. Następnym razem weźmiemy mniejszą formę – o średnicy 22 lub 24 cm, aby ciasto było wyższe.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 40 minut. Sprawdź gotowość ciasta. Powierzchnia powinna być złocista, a środek będzie mocno drgał, jeśli lekko potrząśniesz patelnią. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 15-20 minut. Środek nie powinien być całkowicie wypieczony. Niech pozostanie trochę „chwiejny”. Wykorzystaj chwilę! Ciasto będzie puszyste w piekarniku, a potem trochę się uspokoi, ale nie ma innego wyjścia.
- Wyjmij patelnię z piekarnika. Przykryj ręcznikiem i odstaw do całkowitego wystygnięcia ciasta. Nie przykrywać folią ani niczym innym, aby zapobiec tworzeniu się skroplin. Gdy ostygnie, można udekorować jagodami, posypać cukrem pudrem, a nawet polać polewą czekoladową (opcjonalnie), ale lepiej – po raz pierwszy – spróbować „na czysto” i miejmy nadzieję, że bez skazy.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ciasto #pieczenie na herbatę #krem #instagram #TikTokPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych