Lekko solone ogórki w kuchence mikrofalowej
Do przepisu
Lekko solone ogórki w kuchence mikrofalowej to prawdopodobnie najszybszy sposób na kiszenie ogórków. Jest to bardzo wygodne, gdy spodziewasz się gości. W razie wątpliwości wypróbuj nasz przepis na niewielkiej liczbie ogórków. Wszystko na pewno się ułoży, jeśli będziesz ściśle przestrzegać instrukcji. Ogórków pokroić dość cienko, nie zostawiać ich „na parze” w kuchence mikrofalowej przez 5 minut jednorazowo, ale sprawdzać i mieszać co 2 minuty. I musisz przyprawić ogórki czosnkiem i świeżymi ziołami w gotowej formie. Gdy ogórki ostygną, zostaną nasycone świeżym aromatem czosnku i ziół. Jeśli do marynaty dodasz czosnek i zioła przed włożeniem mieszanki do kuchenki mikrofalowej, przyprawy po prostu się ugotują.
Złożoność: łatwo Kalorie: 32,75 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 18 minut Dodać. czas: 20 minut Używany: 1,09 g/0,22 g/6,61MikrofalowyKolacjaKolacjaPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmKiedy przyjdą gościeSKŁADNIKI NA 4 PORCJIogórki 400 grCzosnek 2 goździkiPietruszka/koperek 10 grCukier 2 łyżeczkiSól 1 łyżeczkaKurkuma 0,5 łyżeczkiOcet stołowy 1 łyżka.Woda 2 łyżki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj ogórki. Nie trzeba wycierać serwetkami. Odetnij końce ogórków po obu stronach. Owoce kroimy w poprzek lub ukośnie plastry o grubości 4–5 mm.
Lekko solone ogórki w kuchence mikrofalowej ()
Krok 2
Przygotuj marynatę. W szklanej misce nadającej się do kuchenki mikrofalowej połącz ocet z wodą, dodaj sól, cukier i kurkumę i dobrze wymieszaj – najlepiej do całkowitego rozpuszczenia soli i cukru.
Lekko solone ogórki w kuchence mikrofalowej ()
Krok 3
Plasterki ogórka zanurzamy w marynacie i mieszamy. Włóż miskę do kuchenki mikrofalowej z zamkniętą pokrywką i podgrzewaj ogórki na maksymalnej mocy przez 2 minuty. Wyjmij miskę z kuchenki mikrofalowej, zamieszaj ogórki i ponownie wstaw do mikrofalówki na 1,5–2 minuty.
Lekko solone ogórki w kuchence mikrofalowej ()
Krok 4
Przy włączonej kuchence mikrofalowej przygotuj zioła i czosnek. Obierz i posiekaj czosnek. Koperek lub natkę pietruszki umyć, osuszyć i również drobno posiekać.
Lekko solone ogórki w kuchence mikrofalowej ()
Krok 5
Wyjmij ogórki z kuchenki mikrofalowej i ponownie zamieszaj. Spróbuj. Powinny nabrać „lekko solonego” smaku i koloru, ale pozostać chrupiące. Ważne jest, aby nie rozgotować ogórków. W razie potrzeby powtórz cykl. Włączenie mikrofalówki może zająć łącznie 6–7 minut.
Lekko solone ogórki w kuchence mikrofalowej ()
Krok 6
Wyjąć ogórki, wymieszać, odsączyć z nadmiaru płynu. Natychmiast dopraw gorące ogórki czosnkiem i posiekanymi świeżymi ziołami. Wymieszaj i ostudź. Gotowy!
Lekko solone ogórki w kuchence mikrofalowej ()
UWAGA DO GOSPODARKI
Kurkumy używamy do lekko solonych ogórków w kuchence mikrofalowej, głównie dla koloru. Nie dodaje szczególnie wyraźnego smaku, ale nadaje plasterkom ogórka specyficzny żółtawy odcień, charakterystyczny dla ogórków kiszonych.
PRZY OKAZJI
W kuchence mikrofalowej można gotować nie tylko szybkie, lekko solone ogórki, ale także sterylizować ogórki w słoikach z solanką. Aby to zrobić, wystarczy umieścić ogórki z tradycyjnymi liśćmi, ziołami i przyprawami w słoikach, zalać gorącą solanką i przed zakręceniem sterylizować w kuchence mikrofalowej przez 5 minut.