Przez śmieszny krótki okres historyczny, przez około tysiąc lat setki przepisów różnych Kvass zostały opracowane w kuchni rosyjskiej i plemiennej, od słodu po fiolet, i nie ma sposobu, aby je zobaczyć przez chwilę. Istnieje tylko okazja, aby porozmawiać o najbardziej podstawowym przepisie, który ma ten sam tysiąc lat i wycofać się według żywego przykładu innych grup – warzyw i owoców Kvass
Jak zrobić słód kvass
Ponieważ nazwa jest zrozumiała od dziecka, dla takiego kvass wymagany jest słód i jest lepszy niż żyto, chociaż może być jęczmień, pszenica i mieszanka wszystkich trzech. W razie potrzeby i pewnych umiejętności słodu można kupić w sklepie, ale możesz zrobić to sam, a nawet sam.
Zbędność żyta, rozdzierana, więc nie spiesz się na pola zbiorowej farm, aby rozerwać kolce. Ziarno będzie musiało być kiełkowane, ponieważ na przykład nasiona ogórka są kiełkowane przed sadzeniem. Oznacza to, że dokręcenie niektórych blachy do pieczenia moczącym płótnem, polej do niej cienką warstwą żyta, zamknij ją na innym płótnie i wlać ciepłą wodę, aby wszystko było mokre, nie więcej. Umieść blachę do pieczenia w ciemnym miejscu i spodziewaj się, wylewając wodę, gdy odparowuje, ale nie utopić ziarna w wodzie! To musi być po prostu mokre.
Trzy dni później, z udaną kombinacją okoliczności, ziarno pędza i uwalnia cienki kiełek. Kiedy kiełek staje się w granicach centymetra, proces kiełkowania należy zatrzymać. Aby to zrobić, wyrastane ziarno wlewa się do kolejnej blachy do pieczenia i wysusza w upale, na przykład nad tlącym się torfem, jak Szkoty lub po prostu w ciepłym piekarniku, jak miejskie. Istnieje ciekawe rozwidlenie możliwości, które można po prostu wyschnąć, albo doprowadzić je do temperatury 60-64ºс, dlatego przyciemni i stanie się karmelem. Z Maltu Caramel to po prostu czerwone kvass i ciemne piwo. Suszone ziarno wyrastane musi zostać wytarte, aby spaść z tych bardzo kiełków, dla których całe zamieszanie, a same ziarna są ziemią. Stampy młyńskie. Lub na przykład w blenderze dla słabego ducha. To będzie już pożądany słód.
Teraz zaczyna się nie mniej interesujące. Musisz zrobić zacier. W tym celu trzy części słodu są mieszane z jedną częścią mąki – tym samym żyto, ale częściej zgodnie z tradycją, gryki – i rozcieńczonymi ciepłą wodą w ciekłym ciasto, jak naleśnik. Pozwól mu stać przez dwie godziny. A następnie konieczne jest pomijanie zaciera. Wcześniej łatwiej było je wieczorem włożyć garnek ciasta do gorącego, wciąż rosyjskiego pieca i trzymali go aż do rana z powolnym chłodzeniem. Tam uwiodł. Teraz musisz zachować gorąco, a następnie ciepły piekarnik, jeśli istnieje możliwość utrzymania stałej temperatury. Wiele nowoczesnych elektrycznych utrzymuje się od 50 ° Całek, całkiem dobrze, spadek temperatury może być symulowany przez regulator.
Jeśli dotarłeś do tego etapu i jest przez ciebie zrzucony, możemy założyć, że „klucz jest w naszej kieszeni”, ponieważ okazało się brzeczeniem kvass. Następnego dnia wlewamy do lufy gotowanej lub dobrej wody artezyjskiej, przesuwamy brzeczenie i dokładnie rozcieńczają, zatrzymując się po osiągnięciu gęstości KVass, to znaczy tak cieczy. I niech godzina za sobą – kolejna. Gdy się osiada, odpływamy z osadu przez częste sito do pojemnika fermentacyjnego dla każdego wiadra (to 12 litrów, jeśli ktoś nie pamięta) Dodaj 2 szpule drożdży (to 8,5 g), podłącz pojemnik niż my Muszę i puść. Oznacza to, że młodzi nadal będą wędrować Kvass, aby „chodzić” i ogólnie zachowywać się dość gwałtownie. Tegent, mój dguog, tagpy! Pozwól mu iść do siebie przez dwa dni.
A teraz najprzyjemniejszym momentem jest to, że ostrożnie wylejemy kvass z osadu na butelkach champagne lub silną wodę z tworzywa sztucznego. W każdym zrzucamy parę rodzynków – dla łatwego odniesienia i szczelnie zatyka. Wszystko, w lodówce, do piwnicy na lodzie i źródłem przyjemności z tobą. Nie, nie wszyscy. Dwukrotnie w tym procesie spływaliśmy z osadu, a samego osadu lub „gęstości”, jak się nazywano. Nie rzucamy gęstości, ale ponownie rozcieńczamy wodą, wlewamy ją do tego samego pojemnika fermentacyjnego na słomę (chwalcie słomę wrzącą wodą) i pozwól jej się kwaśnego. Będzie to druga część, dla której drożdże już nie potrzebują, ale brzeczka można dodać, a następnie proces staje się trwały, podobnie jak rewolucja Trockiego.
Jak zrobić beetroot kvass
Cóż, były to trudności, teraz zaczynają się przyjemności. Idziemy do warzyw. Spośród warzyw najbardziej oczywistym Kvass jest burak. Oraz kolor i smak, i nie wymagają praktycznie żadnych dodatkowych inwestycji, bez kapitału, bez materiałów. Na burakach Kvass przygotowywane są płaszcze i dużo Kalya i wiele innych gadżetów. A sam Kvass Beetroot ma rzadki efekt terapeutyczny w percepcji – czakry są oczyszczone do skrzypia. Buraki są potrzebne dokładnie czerwone, ponieważ – kolor, dojrzałe i słodkie, ponieważ w przeciwnym razie nie będzie to samowystarczalne. Z tego samego powodu proporcje: dla Buraków Kilo – 4 litrów wody. W takim przypadku przepis jest wdrażany prawie bez obcych narażenia.
Gotujemy wodę i na tym etapie można dodać do niej różne zapachy, jak zwykł „perfumy” – większość pachnących pieprzu, to jest Yamaisky, to także angielski, ale możliwe jest skórka z cytryny, goździki i inne fikcje. Nawiasem mówiąc, możesz dodać wodę. Niech woda ostygnie do temperatury ciała, a tymczasem wyczyść i subtelnie posiekaj buraki lub w ogóle, jeśli nie lenistwo. Wlej ciepłą wodę do odpowiedniego pojemnika, zamknij i pozwól zakwaszić w cieple, i pozwól sobie na trzy dni. Dla wierności wielu rzuca posiekany kawałek czarnego chleba i kilka łyżek cukru, ale nie jest to konieczne. To wszystko przytłaczające Kvass wylewa się z poprzednim sposobem butelek z korkami i w lodówce.
Jak zrobić cytrynowy kvass
Teraz owoce-brzeg. Ogólnie rzecz biorąc, najczęściej Kvass powstał na ściskach jagodowych – nie znikają dobrze. Przy tym samym podejściu robią Chach, Grapp i Kirsch. Wyjątkiem jest Apple i Lemon Kvass, gdzie kompozycja jest dość bogata. Porozmawiajmy więc o Lemon.
Limonov musi wziąć kilogram, 6-7 sztuk, przeciąć i wybrać z nich pobieranie nasion. Wkładamy je w lufie lub w innym jasnym pojemniku, dodajemy funt rodzynek i dwa funty cukru (wkładaj pół -kilogram i kilogram, nie zostaniesz pomylony) i nalasz półtora wiadra wrzącej wody na wierzch. Tak. Podczas chłodzenia 100 g zatrzymanych drożdży rozcieńcza się ciepłą wodą i zakłócają pół szklanki mąki – pozwól im się pojawić. Woda ochłodziła się do pokoju – wlej zbliżające się drożdże, mieszaj i pozwól jej wędrować do siebie do rana. Rano możesz dodać trzy kolejne przegotowane wodę w litości trzech – do oszczędzania. Może wędrować przez kilka dni, w zależności od tego, ale musimy poczekać, aż cytryny i rodzynki pojawią się, a obfita żółta piana nie wzrośnie. Tutaj natychmiast usuwamy wszystko na górze łyżką szczelinową, ostrożnie przytłaczając Kvass przez lnianą serwetkę i wlać butelki w zwykły sposób, dodając do siebie 2-3 suche rodzynki i łyżkę suchego ryżu. Będziemy zarzucić i pozwolimy sobie na warte kolejnego tygodnia, po czym przyjdzie do ciebie szczęście.
Uwierz mi, to dopiero początek. Każdy z tych przepisów można ozdobić różnorodnymi finhhysami, od herbaty miętowej po startą chrzan i pomarańczową wodę. Inne przepisy na ciemność i ciemność pochodzą od prawosławnych do nanotechnologicznych, a po wypróbowaniu cały ptak jest otchłani. Pamiętaj, aby spróbować ugotować wiele różnych potraw na KVass.
Jeśli zauważysz błąd lub niedokładność, powiedz nam. #Jak gotować #andrey Bugaisky #Russian Duść #instruction #kvassPodobne materiałyUwagi na ? Zaloguj się lub zostawił komentarz jako gość Jeszcze więcej pomysłów i przepisów – w naszych sieciach społecznościowych