Jak zrobić kulki serowe, krokiety, bomby

Jak zrobić kulki serowe, krokiety, bomby

Jak zrobić kulki serowe, krokiety, bomby

Marianna Orlinkowa 27 stycznia 2024 r

Większość nowych, modnych przepisów są to te stare, dobre i czasami nawet zupełnie zapomniane, ale po prostu nieznane dotychczas poza jakąś kuchnią narodową. Tak właśnie stało się z wirusowymi przepisami na gorące przekąski serowe. Nazywa się je zwykle kulkami serowymi lub bombami serowymi. Skąd wzięły się te bomby i jak je przygotować?

kulki serowe

Treść artykułu:

  • Tirocroketes, greckie kulki z gorącego sera
  • Jak panierować kulki serowe?
  • Ketobomby
  • Brazylijskie kulki serowe pão de queijo
  • Jaki ser nadaje się do kulek serowych i bomb?
  • Z jakich sosów można zrobić bomby serowe?
  • Zwiewne bomby serowe z nadzieniem
  • Szybkie serowe bomby do pizzy

Przodkiem modnych gorących przekąsek z roztopionym serem w środku są krokiety, znane w kuchni światowej od wielu stuleci. Istnieją starożytne przepisy arabskie, na przykład pieczone krokiety z bakłażana z młodym serem. Rozdrobniony ser i posiekane pieczone bakłażany, odciśnięte z nadmiaru płynu, zmieszano z tzw. sosem beszamelowym, pozostawiono do stwardnienia na lodzie, po czym powstałą dość gęstą mieszaninę pokrojono na kawałki, panierowano w bułce tartej, wałkowano i smażono na rozgrzanym tłuszcz.

Hiszpanie, którzy zapożyczyli wiele potraw i technik od Arabów, nadal kochają krokiety z szynką i/lub serem bardziej niż wiele innych tapas. I wreszcie Grecy mają Τυροκροκέτες (tirocroketes) – doskonałe, smażone w głębokim tłuszczu kulki serowe, z chrupiącą skórką i gęstym, lepkim serowym środkiem – czyli wszystko to, co jest teraz modne. To są prawdziwe bomby!

Tirocroketes, greckie kulki z gorącego sera

Wbrew powszechnemu przekonaniu, w Grecji dostępne są nie tylko sery marynowane, jak feta, czy sery do smażenia, jak sery Halloumi. Grecja ma też doskonałe sery twarde – w sam raz na kulki serowe. Najbardziej znanym z nich jest graviera, ser dojrzewający o jasnym aromacie, lekko kruchym miąższu i doskonałych właściwościach „topliwych”. Na Krecie wytwarza się go z mleka owczego lub mieszanki z mlekiem kozim, a na wyspie Naxos – z mleka krowiego. Nie jest łatwo kupić tutaj te sery, ale w tym przypadku nie stanowi to żadnego problemu. Do greckich kulek serowych można użyć dowolnego twardego sera: parmezanu, gruyère lub ich krajowych odpowiedników. W przypadku każdego przepisu na kulki (i mogą się znacznie różnić) ser należy zetrzeć na drobnej tarce.

Tirocroketes, greckie kulki z gorącego sera
Tirocroketes, greckie kulki z gorącego sera

4–6 porcji

  • 250 g greckiego sera graviera lub mieszanki serów (Emmental, Cheddar, Gouda, Gruyere)
  • 1 duże jajko C0
  • 40 g mąki na ciasto + kolejne 150 g do panierowania
  • 1 gałązka mięty
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej roślinny do głębokiego smażenia
  1. Drobno posiekaj liście mięty. Zetrzyj wszystkie sery.
  2. Wymieszaj starty ser, miętę, jajko, sól, pieprz i 40 g mąki. Dokładnie wymieszać, przykryć folią i wstawić do lodówki na 15–30 minut.
  3. W głębokiej misce rozgrzej olej do smażenia do temperatury około 180°C.
  4. Wilgotnymi lub naoliwionymi dłońmi odrywaj kawałki ciasta nieco większe od orzecha włoskiego i formuj kulki. Obtocz kulki ze wszystkich stron w mące. Strząśnij nadmiar.
  5. Smażyć kulki na złoty kolor ze wszystkich stron, około 2,5 minuty. Gotowe kulki układamy na sicie ułożonym na zmiętych ręcznikach papierowych. Podawaj natychmiast.

Przy okazji

Jeśli chcesz, możesz obtoczyć kulki serowe nie w mące, ale w drobno zmielonej bułce tartej.

Jak panierować kulki serowe?

Aby piłka lepiej się trzymała, należy ją „wzmocnić” cienką warstwą panierki. Istnieje wiele opcji:

– mąka (pszenna, ryżowa, gryczana, kukurydziana);

– skrobia (dowolna);

– bułka tarta kupiona w sklepie (ewentualnie z przyprawami);

– domowa bułka tarta;

– bułka tarta;

– mąka roślin strączkowych (ciecierzyca, soczewica);

– mielone płatki zbożowe (pszenne, owsiane, jaglane).

Ketobomby

Keto bomby składają się z 3 składników: sera, białek jaj i oleju do smażenia.
Keto bomby składają się z 3 składników: sera, białek jaj i oleju do smażenia.

Wśród popularnych opcji jest jeden przepis, który śmiało można nazwać rozkoszą dla zwolenników diety ketonowej. Bo są tylko trzy składniki: ser, białka i olej do smażenia. Wykonanie tych kulek jest tak proste, że nie ma sensu pisać osobnego przepisu. Pamiętaj tylko, że na każde 100 g startego sera potrzebne będzie 1 białko. To wszystko! Nie, można oczywiście dodać startego czosnku, papryki i posiekanych ziół. Ale to wszystko nie jest konieczne. Postaw głęboką miskę na średnim ogniu, wlej do niej co najmniej pół litra oleju roślinnego i poczekaj, aż się rozgrzeje. W międzyczasie załóż rękawiczki, oddziel białko od żółtka, białko wymieszaj z tartym serem, aż masa będzie całkowicie gładka. I rób kulki nieco większe niż orzech włoski. A gdy olej nagrzeje się do 180°C, wrzucamy do niego kulki serowe. Smażą bardzo szybko, dosłownie w ciągu kilku minut. Złotą skórkę nie zawdzięczamy bułce tartej czy mące, lecz wyłącznie serowi. Łyżką cedzakową łapiemy kulki i układamy je na sicie ustawionym na zmiętych ręcznikach papierowych. Po minucie lub dwóch nadmiar oleju spłynie i będzie gotowy do spożycia. Te tirokrokiety mają tylko jedną wadę – nie można ich wcześniej usmażyć. Gdy ostygną, tracą całą swoją atrakcyjność. Ale możesz sam zwinąć kulki na kilka godzin przed gotowaniem i włożyć je do lodówki, aby poczekały na skrzydłach.

Brazylijskie kulki serowe pão de queijo

W Brazylii te kulki serowe są ulubionym sportem narodowym. W tym sensie, że są sprzedawane w każdym szanującym się sklepie i podawane na wszystkich imprezach. Są łatwe do wykonania, a rezultaty są wspaniałe.

Brazylijskie kulki serowe pão de queijo
Brazylijskie kulki serowe pão de queijo

Około 20 sztuk

  • 250 g mąki
  • 100 g mozzarelli na pizzę
  • 30 g startego parmezanu
  • 2 jajka C1
  • 100 g oleju roślinnego + więcej oleju do smarowania
  • 100 ml mleka
  • 100ml wody pitnej
  • 1 łyżeczka sól
  1. Wymieszaj mleko, wodę pitną i olej roślinny.
  2. Zetrzeć mozzarellę do pizzy na grubej tarce. Jeśli parmezan nie jest starty, zetrzyj go na drobnej tarce.
  3. Mąkę wymieszać z solą, wlać mieszankę mleczną i jajka, wymieszać szpatułką.
  4. Dodajemy cały starty ser i zagniatamy gładkie ciasto. Pozostawić w temperaturze pokojowej pod folią lub ręcznikiem na 30 minut.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Smarując dłonie olejem roślinnym, oddziel od ciasta kawałki o wadze około 40 g i zwiń je w kulkę.
  6. Gotowe kulki układamy na przygotowanej blasze do pieczenia w pewnej odległości od siebie. Piec około 35 minut. Podawać na gorąco lub na ciepło.

Przy okazji

W Brazylii kulek tych nie smaruje się niczym przed pieczeniem i wychodzą dość blade. Można to łatwo naprawić, potrząsając kulkami łyżką mleka i posypując kulki wierzchem.

Uwaga dla gospodyni

Jeśli chcesz, możesz dodać do ciasta swoje ulubione przyprawy: paprykę, pieprz czarny, kminek, kolendrę. Lub warzywa: świeże, drobno posiekane lub suszone.

Jaki ser nadaje się do kulek serowych i bomb?

Jeśli chcesz zrobić kulki samego sera z jajkiem/białkiem i bardzo małą ilością mąki, potrzebujesz najtwardszego sera. Wszelkie słabo topiące się sery półtwarde i miękkie – podobnie jak świeże, jak mozzarella czy suluguni – natychmiast wyciekną w piekarniku, a tym bardziej podczas smażenia na głębokim tłuszczu.

Jeśli do ciasta zawierającego mąkę, masło i jajka dodajemy ser serowy, można użyć dowolnego sera, w tym świeżej mozzarelli, a także serów twardych miękkich i półtwardych, np. rosyjskiego, gouda czy edamskiego.

Jeśli jako nadzienie ciasta użyjesz sera, najlepszym wyborem będzie pizza z mozzarellą, będzie się świetnie sklejała w gorących bombach. Chociaż tarty twardy ser też się sprawdzi.

Jeśli Twoje ciasto jest gęste i elastyczne, możesz do bomb serowych włożyć miękkie sery, takie jak ser feta, feta, ser pleśniowy lub kozi. Najczęściej proszą o dodatki: suszone pomidory, oliwki, zioła.

Z jakich sosów można zrobić bomby serowe?

Szczerze mówiąc, nie musisz ich robić, ale po prostu je kup. Bomby serowe – nieważne, czy są mączne, czy czysto serowe – świetnie komponują się z ketchupem i sosem pomidorowym, ewentualnie z bazylią. A sos pesto jest doskonały – czy to z bazylii, czy z suszonych pomidorów. A na czyste kulki serowe – adjika, czyli z pomidorami. Ale jeśli chcesz czegoś bardziej interesującego, oto 5 pomysłów:

– jogurt naturalny + siekane zioła + siekany czosnek w proporcji 10:4:1 (mix)

– majonez + sos barbecue w proporcji 1:1 (mix)

– musztarda zbożowa + majonez + jogurt w proporcji 1,5:2:3 (mix)

– musztarda gładka + miód + roztopione masło w proporcji 1:1:1 (podgrzewamy razem)

– śmietanka niskotłuszczowa + ser topiony do burgerów (ser rozpuścić w śmietanie) + sos chili w proporcji 1:1: (oraz chili do smaku)

Zwiewne bomby serowe z nadzieniem

Oto świetna opcja na gorącą przekąskę na każdą okazję. Po prostu podawaj puszyste bomby serowe na gorąco! Innym pomysłem jest podanie ich z zupami, np. kluskami czosnkowymi z barszczem.

Zwiewne bomby serowe z nadzieniem
Zwiewne bomby serowe z nadzieniem

1820 sztuk

  • 300 g mąki
  • 90 g masła
  • 200 g zsiadłego mleka lub jogurtu
  • 2 łyżki l. Sahara
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka słodka mielona lub wędzona papryka
  • 0,5 łyżeczki sól

Do napełniania i smarowania:

  • 200 g mozzarelli na pizzę
  • 1 mały pęczek bazylii, estragonu, kolendry lub pietruszki, 20–30 g
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 g oleju roślinnego
  • sól
  1. Bardzo zimne masło pokroić w drobną kostkę. Na dużej desce lub w płaskiej misce wymieszaj mąkę, sól, cukier, paprykę i proszek do pieczenia.
  2. Na mąkę połóż masło i posiekaj nożem lub widelcem, tworząc okruszki. Dodajemy zimne zsiadłe mleko/jogurt i szybko zagniatamy ciasto. Uformować kulę, przykryć i wstawić do lodówki na 30-60 minut.
  3. Mozzarellę pokroić w 18–20 konwencjonalnych kostek.
  4. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Posyp powierzchnię roboczą mąką.
  5. Wyrośnięte ciasto podzielić na 18–20 części (najwygodniej jest to zrobić, zanurzając ręce w mące). Każdą z nich uformuj w kulkę i połóż na mące.
  6. Spłaszczyć kulkę na mały płaski placek, położyć na środku kawałek mozzarelli, ścisnąć i zwinąć w kulkę. Włóż blachę do piekarnika na 15 minut.
  7. Posiekaj czosnek i liście ziół (łodygi nie będą tu potrzebne). Wymieszaj z olejem roślinnym i dodaj trochę soli.
  8. Posmaruj kulki serowe masłem czosnkowo-pietruszkowym.

Można nieco zmodyfikować przepis: pietruszkę i czosnek jeszcze dokładniej posiekać do natłuszczenia i tą mieszanką polewać bułki – ale nie przed pieczeniem, ale zaraz po upieczeniu. W takim przypadku lepiej jest użyć roztopionego masła.

Szybkie serowe bomby do pizzy

Bomby do pizzy Quick Cheese to bardzo atrakcyjne danie na imprezę. Szczególnie tam, gdzie jest dużo dzieci i młodzieży. Gdy tylko to zobaczą, chwytają dwa z nich na raz. Być może będziesz musiał od razu przygotować podwójną porcję.

Szybkie serowe bomby do pizzy
Szybkie serowe bomby do pizzy

18 sztuk

  • 500 g ciasta francuskiego
  • 36 plastrów pepperoni lub chorizo
  • 150 g mozzarelli
  • 18 małych listków bazylii
  • 10 łyżeczek pyszny sos pomidorowy
  • 2 łyżki l. gęsta śmietana lub roztopione masło
  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Dno dużej okrągłej formy wyłóż pergaminem. Nasmaruj wnętrze boków olejem.
  2. Trochę…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja