Jak zrobić krem truskawkowy do ciast i ciast
Alena Spirina 02 czerwca 2023 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Pomysł na krem truskawkowy i coś jeszcze z truskawek pojawia się dopiero, gdy mamy już dość tej prawdziwej letniej jagody. Dobra wiadomość jest taka, że truskawki bardzo dobrze komponują się z produktami mlecznymi. Nie bez powodu tradycyjnie podaje się go z lodami, bitą śmietaną i samym mlekiem. Można więc zrobić krem truskawkowy do różnych celów – ułożyć warstwy biszkoptu, wypełnić tartaletkę, przelać do silikonowej formy na ciasto z musem lub po prostu wyjadać łyżką z pięknej szklanki.
Przygotowanie bazy pod krem truskawkowy
Oczywiście do kremu truskawkowego potrzebne będą dojrzałe, aromatyczne jagody; dozwolone są nawet lekko przejrzałe lub lekko zwiędłe, ale w żadnym wypadku zepsute, bez najmniejszej nuty pleśni. Przed użyciem zaleca się umycie truskawek roztworem octu. W dużej misce wymieszaj 750 ml zimnej wody z 60 ml octu stołowego, dodaj jagody i odstaw na 10 minut. Odcedź wodę z octu, opłucz jagody pod bieżącą wodą i ułóż w jednej warstwie na drucianej kratce wyłożonej dwiema warstwami ręczników papierowych. Po godzinie, gdy jagody całkowicie wyschną, usuń łodygi i zacznij przygotowywać dowolny krem truskawkowy.
Lifehack: Ocet zapobiega rozwojowi pleśni, dlatego przed przechowywaniem należy umyć w ten sposób wszelkie jagody, nie tylko truskawki.
Najczęściej puree truskawkowe staje się podstawą kremu truskawkowego. Najłatwiej jest to zrobić za pomocą blendera zanurzeniowego, ale robot kuchenny lub blender kielichowy również się sprawdzą. Gładkość puree zależy od zamierzonej konsystencji kremu truskawkowego: czasem chcemy, aby pozostały kawałki jagód, innym razem preferowana jest idealna gładkość. W pierwszej opcji możesz po prostu rozgnieść jagody widelcem, w drugiej przetrzeć je przez sito.
Przecier truskawkowy najczęściej staje się bazą kremu truskawkowego. Bardzo łatwo jest go przygotować za pomocą blendera.
Nie oszukujmy się – mrożone jagody też świetnie się sprawdzają! A czasem nawet lepsze niż świeże. Ale najpierw rozmroź je na durszlaku, aby usunąć nadmiar wilgoci.
Zwróć także uwagę na gotowy mrożony przecier truskawkowy: idealnie nadaje się do kremów, ale z reguły zawiera około 10% cukru. Pamiętaj, aby wziąć ten cukier pod uwagę, korzystając z domowych przepisów na przeciery truskawkowe.
Który krem truskawkowy nadaje się do jakich deserów?
Najprostszy krem truskawkowy to masło ubite z cukrem pudrem i zmieszane z puree truskawkowym. Prosty i zły, ale tylko na pierwszy rzut oka. Niestety, do masła nie można wbić zbyt dużej ilości puree: emulsja opadnie, a krem będzie się ścinał. Dlatego taki krem nie okaże się bardzo truskawkowy, gęsty i tłusty. Zastąpienie części masła serkiem śmietankowym znacząco rozjaśni konsystencję kremu, a czysty mleczny smak serka podkreśli aromat truskawek. Zamiast sera spróbuj użyć bezkwasowego twarogu, wystarczy przetrzeć go przez sito lub zmiksować w blenderze, aż będzie całkowicie gładki.
Inną opcją jest gotowanie krem maślany z truskawkami i mlekiem skondensowanym. I dodana zostanie słodycz, mleczny smak i lekkość. Każdy z tych kremów nadaje się do przekładania warstw biszkoptów, układania dekoracji czy formowania czapek na babeczkach.
Wieczko babeczki wykonane jest z kremu na bazie masła. Dodatkami do takiego kremu mogą być świeże truskawki i przecier truskawkowy.
Kolejny prosty przepis na krem truskawkowy – bita śmietana z truskawkami. Trzeba będzie je ustabilizować żelatyną, co wiąże się z koniecznością podgrzania przecieru truskawkowego. Po podgrzaniu traci się aromat jagód i zmienia się kolor puree, ale istnieje rozsądne rozwiązanie: rozpuścić żelatynę w połowie puree, a drugą połowę wykorzystać na surowo, bez obróbki cieplnej. Udekoruj ciasto lub pavlovą tym kremem truskawkowym, napełnij bułkę bezową, babę rumową lub ciasta kremowe.
Na tym kończą się proste wariacje na temat kremu truskawkowego. Ale jeśli masz ciekawość i cierpliwość, otworzy się przed Tobą cały świat musów truskawkowych i stabilizowanych kremów: ze śmietaną i bezą, z żelatyną i agarem. Stosowane są jako warstwa musów i lekkich biszkoptów, nadziewane dużymi foremkami do tart lub porcjowanymi koszykami na tartaletki, a także podawane jako samodzielny deser.
Ale do sklejenia połówek makaronika najlepiej nadaje się krem truskawkowy na białej czekoladzie – ganache. Idealnie byłoby użyć do tego truskawek w dwóch postaciach: puree i liofilizowanych jagód rozdrobnionych na proszek. Można go kupić w sklepie internetowym (wystarczy sformułować zapytanie – „truskawki liofilizowane”) lub samodzielnie przygotować w suszarce lub w piekarniku utrzymującym temperaturę około 60°C.
Sekrety idealnego kremu truskawkowego
Ogólnie rzecz biorąc, suszony proszek truskawkowy jest najlepszym dodatkiem smakowym do każdego kremu truskawkowego.
Pachnące suszone truskawki
– Idealny dodatek smakowy do każdego kremu truskawkowego
Kolejnym wiernym przyjacielem każdego kremu truskawkowego jest wanilia. Sok z cytryny i szczypta soli podkreślają aromat i słodycz jagód. Truskawki w śmietanie dobrze komponują się także ze skórką z cytryny i pomarańczy, anyżem, octem balsamicznym, czarnym pieprzem, bazylią i miętą. Jeśli chodzi o połączenie truskawek z innymi owocami, jagodami i warzywami, to przede wszystkim przypominam sobie rabarbar, ananas, pomarańczę, arbuz i – uwaga! – ogórek. Jest mało prawdopodobne, że zmieszasz je w śmietanie, ale w złożonym cieście lub deserze – dlaczego nie?
Krem truskawkowy na białej czekoladzie
Krem, w którym czekolada odpowiada za gęstość i zawartość tłuszczu, nazywa się ganache. Struktura jest emulsją i dla jej stabilności należy przestrzegać proporcji składników. Do kremu truskawkowego zaleca się stosowanie białej czekolady, ponieważ gorzka czekolada może zagłuszyć delikatny aromat jagód. Użyj tego kremu truskawkowego do ozdobienia makaroników lub mini bezy lub wypełnij upieczoną tartaletkę z kruchego ciasta i udekoruj świeżymi jagodami, aby uzyskać pyszną tartę.
Deser z kremem truskawkowym na białej czekoladzie
około 500 g, czas gotowania: 15 min. + czas na stabilizację
Czego potrzebujesz:
- 200 g śmietany o zawartości tłuszczu co najmniej 30%
- 200 g białej czekolady
- 80 g przecieru truskawkowego bez cukru lub 100-120 g świeżych truskawek, bez łodyg
- 8-10 g liofilizowanych truskawek, rozdrobnionych na proszek (opcjonalnie)
- Jeśli używasz truskawek, zmiksuj je w blenderze na gładką masę. Najpierw rozmroź zamrożone truskawki w durszlaku; nie używaj zebranego płynu!
- Czekoladę posiekaj piłą, umieść ją w plastikowej misce i zrób na środku małe wgłębienie.
- W rondelku połącz śmietanę z puree truskawkowym. Ogrzewać na małym ogniu, unikając wrzenia. Można podgrzewać w kuchence mikrofalowej przez 30 sekund. przy maksymalnej mocy.
- Do miski z czekoladą wlać kremową masę truskawkową. Odczekaj 1 minutę, a następnie zacznij mieszać silikonową szpatułką, wykonując okrężne ruchy od środka na zewnątrz.
- Jeśli używasz, dodaj liofilizowane truskawki. Zmiksuj krem truskawkowy za pomocą blendera zanurzeniowego, uważając, aby go nie napowietrzyć.
- Krem przełożyć do czystego i suchego płaskiego pojemnika, wyrównać powierzchnię i nałożyć na nią folię spożywczą. Przechowywać w lodówce przez kilka godzin, aby ganache stał się gęsty i stabilny. Wymieszaj przed użyciem.
Lifehacki:
- Krem truskawkowy na białej czekoladzie można także ozdobić ciasta i babeczki. Aby to zrobić, ubij stabilizowaną śmietankę mikserem, aby była bardziej przewiewna i elastyczna. Jeśli chcesz, aby śmietana stała się bardziej miękka, podczas ubijania dodaj trochę schłodzonej śmietany o zawartości tłuszczu co najmniej 30%.
- Liofilizowane jagody, które dziś łatwo kupić w sklepach internetowych, nadają kremowi bardziej aktywny kolor i smak niż świeże. Dodatkowo ze względu na brak wilgoci nie upłynniają kremu. Jeśli to możliwe, użyj ich do przygotowania kremów jagodowych.
Krem maślany truskawkowy z mlekiem skondensowanym
Krem truskawkowy ze skondensowanym mlekiem to doskonała opcja do przekładania biszkoptów, wyrównywania i wykańczania ciast. Składniki są dostępne i niedrogie, można je szybko przygotować i dobrze przechowywać. Krem najlepiej stosować bezpośrednio po przygotowaniu, gdy jest jak najbardziej przewiewny, a jednocześnie elastyczny.
Krem maślany truskawkowy z mlekiem skondensowanym
około 800 g, czas gotowania: 15 min. + czas na schłodzenie syropu
Czego potrzebujesz:
- 460 g masła
- 20 ml skondensowanego mleka
- 230 g przecieru truskawkowego lub 250-270 g obranych truskawek
- nalewka lub esencja waniliowa – do smaku
- Wyjmij masło z lodówki na około 30 minut. przed użyciem. Pokroić na kawałki o dowolnym kształcie i pozostawić do ogrzania do temperatury pokojowej. Jeśli używasz świeżych truskawek, zmiksuj je za pomocą blendera zanurzeniowego. Nie musisz osiągać idealnej gładkości, wystarczy, że w kremie truskawkowym znajdą się kawałki jagód. Najpierw rozmroź zamrożone jagody na durszlaku; nie używaj odsączonego płynu.
- W rondelku wymieszaj skondensowane mleko i puree. Doprowadzić do wrzenia na umiarkowanym ogniu i gotować przez minutę. Przełożyć do miski, aby szybko ostygnąć do temperatury pokojowej.
- Ubij masło mikserem pracującym na średnio-wysokich obrotach. Sygnałem, że olejek jest gotowy będzie zmiana koloru na prawie biały i zwiewny. Jeśli używasz miksera stojącego, zamiast trzepaczki użyj nakładki z łopatką.
- Stopniowo, małymi porcjami, do masła dodawaj syrop truskawkowy. Za każdym razem ubijaj śmietanę, aż syrop i masło całkowicie się połączą. Pamiętaj, aby okresowo zatrzymywać mikser i zeskrobywać masę ze ścianek miski.
- Krem przełożyć do rękawa cukierniczego wyposażonego w końcówkę do wyciskania i natychmiast zużyć. Lub krem truskawkowy przełóż do czystego, suchego, płaskiego pojemnika, wyrównaj powierzchnię, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki.
Lifehacki:
- Jeśli krem maślany truskawkowy zrobiłeś wcześniej, pamiętaj o jego ponownym ubiciu przed użyciem. Na początku ubijania krem będzie się oddzielał, jednak po chwili znów stanie się gładki i przewiewny. Aby przyspieszyć proces, podgrzej stalową lub szklaną misę, w której ubijasz śmietanę, zwykłą suszarką do włosów.
- Syrop ze skondensowanego mleka i przecieru jagodowego można ugotować wcześniej i przechowywać w lodówce. Pamiętaj jednak, aby przed dodaniem go do ubitego masła doprowadzić go do temperatury pokojowej. Jeśli do masła dodamy zimny syrop, emulsja pęknie, a na kremie zrobią się dziury. Kontynuuj ubijanie, aż temperatura się wyrówna, a krem będzie gładki.
Krem truskawkowy do ciasta z musem
Puszysty i kremowy krem truskawkowy doskonale sprawdza się jako warstwa ciasta z musem. Jednocześnie można je wykorzystać do łączenia lekkich biszkoptów, nadziewania ciast shu czy krążków kremowych. Przygotowanie nie należy do najłatwiejszych, ale jeśli dokładnie zastosujesz się do sekwencji kroków, otrzymasz prawdziwe arcydzieło cukiernictwa…