Jak zrobić kandyzowanego arbuza
gastronomia 11 sierpnia 2023 r4,75 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz
Szkoda wyrzucać grube skórki arbuza nie tylko dla gorliwych właścicieli, ale także dla wszystkich miłośników słodkości. Robią przecież wspaniałe kandyzowane owoce, które można jeść, dekorować nimi desery czy dodawać do wypieków.
1. Przygotuj 1 kg skórki arbuza: za pomocą noża do obierania odetnij cienko zieloną skórkę i cały różowy miąższ, tak aby powstała biała skórka. Przygotowane skórki pokroić w kostkę o boku 1 cm, przepłukać zimną wodą.
2. Skórki włożyć do dużego rondla, zalać gorącą wodą pitną wymieszaną z sokiem z 1 małej cytryny i doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Odcedzić na durszlaku i przelać zimną wodą.
3. Z 1 litra wody pitnej i 1,5 kg cukru przygotować syrop cukrowy: na średnim ogniu, mieszając, doprowadzić do wrzenia, następnie gotować 5 minut. bez mieszania. Zetrzyj skórkę z 1 limonki na drobnej tarce. Skórki włóż do syropu i dodaj skórkę z limonki. Zdjąć z ognia i pozostawić do zaparzenia na 10–12 godzin.
4. Doprowadź kandyzowane owoce do wrzenia na średnim ogniu, zmniejsz ogień do małego i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, dodając sok z 1 limonki. Zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić przez 4-6 godzin. Powtórz tę operację jeszcze 3-4 razy, aż kandyzowany arbuz stanie się przezroczysty. Jeśli chcesz, podczas ostatniego gotowania możesz dodać do syropu sok z jeszcze 1 limonki i przekrojoną na pół laskę wanilii.
5. Po ostatnim zagotowaniu kandyzowane owoce wyjmij łyżką cedzakową, przełóż na durszlak i poczekaj, aż nadmiar syropu odcieknie, około 15–20 minut.
6. Kandyzowane owoce ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i lekko posypać bardzo drobnym cukrem. Suszyć kandyzowane owoce, uważając, aby nie ściemniały, w piekarniku nagrzanym na 50°C przez 30–40 minut. Powinny stać się suche i prawie nieklejące. Całkowicie ostudzić i umieścić w hermetycznych pojemnikach. Pozostały syrop można wykorzystać jako dżem.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #arbuz #owoce kandyzowane #Owoce kandyzowane arbuzaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość osakhan13115 sierpnia 2015
Czy jest tyle zamieszania z powodu zbyt dużej ilości cukru?
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych