Jak zrobić kakao z mlekiem, 5 najsmaczniejszych przepisów z kawą, owocami i piankami
Roman Ryżow 29 lipca 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz
W naszym wyborze powiemy Ci, jak gotować kakao z mlekiem. Odmian tego magicznego napoju może być wiele – flip, koktajl, kakao z kawą, kakao z owocami i wiele, wiele innych. Nie ograniczaj swojej wyobraźni, dodaj swoje ulubione przyprawy lub dodatki, aby rozpieszczać siebie i swoich bliskich przez cały rok. W upalne dni można na przykład przygotować kakao z lodem, a w mroźny zimowy wieczór rozgrzewający flip z kawałkami pianek marshmallow lub bitą śmietaną. Nawiasem mówiąc, na dworze Ludwika XIV kakao uważano za eliksir miłosny, ale porozmawiajmy o wszystkim w porządku.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Jak wybrać proszek kakaowy
- Mleko do kakao
- Klasyczne kakao z mlekiem
- Ciasto kakaowe
- Kakao z bitą śmietaną i piankami marshmallow
- Kawa z kakao
- Koktajl kakaowy z wiśniami
Wiele osób pamięta i zna kakao z przedszkola. Niektórzy uwielbiali ten słodki napój z pianką i osadem, inni nie za bardzo, ale większość z nas nie ma pojęcia, jak to jest z starożytną historią. Kakao, czyli drzewo czekoladowe, pochodzi z Ameryki Południowej, a w czasach prekolumbijskich miejscowi wierzyli, że jest to prezent od wielkiego Quetzalcoatla, dlatego napój uznawano za boski. W XVI wieku hiszpański generał Cortez wylądował na wybrzeżu Meksyku, gdzie został poczęstowany czekoladą, co tłumaczy się jako „pienista woda” – gęsty i gorący napój z kakao, wanilią i ostrą papryką. Wierzono, że dodaje sił mężczyznom, ale jest niebezpieczny dla kobiet i dzieci. Z azteckiej czekolady pochodzi hiszpańska czekolada – „czekolada”. Wracając do ojczyzny, Cortez przywiózł ze sobą ziarna kakaowca i sposób ich przygotowania, jednak stopniowo napój dostosował się do europejskich gustów i stał się słodki i ostry. Przygotowywano go w specjalnym naczyniu z pokrywką i długą drewnianą rączką do ciągłego ubijania. Rezultatem był bardzo gęsty produkt, tłusty film trzeba było usunąć z powierzchni łyżką. Dopiero w XIX wieku wynaleziono prasę, za pomocą której ze smażonej fasoli wyciskano olej. Pozostały placek stał się podstawą współczesnego kakao, napoju parzonego z proszku kakaowego z mlekiem lub wodą.
Jak wybrać proszek kakaowy
Jaki zatem proszek kakaowy wybrać i na co zwrócić uwagę przy jego zakupie? Najważniejszy jest aromat. Powinna to być bogata czekolada i bez żadnych obcych odcieni. Drugą ważną kwestią jest kolor. Jeśli proszek jest zbyt lekki, prawdopodobnie zawiera zanieczyszczenia, lepiej go nie brać. Optymalna zawartość tłuszczu w kakao wynosi 14-17%; przy niższej wartości smak na pewno zostanie utracony. Zwróć także uwagę na zmielenie, powinno być dobrze i równomiernie, co gwarantuje brak obcych wtrąceń.
Mleko do kakao
Jakie mleko wybrać do pysznego kakao? Za idealne uważa się mleko krowie o krótkim terminie przydatności do spożycia lub śmietanę o zawartości tłuszczu 10-11%. Jednak ultrapasteryzowane, skondensowane i roślinne też się nadają, bo jedni lubią bardziej mleczny smak, inni bardzo czekoladowy, a jeszcze inni całkowicie zrezygnowali z laktozy i przerzucili się na mleko migdałowe lub owsiane. Nie ma jednej właściwej proporcji, kieruj się swoimi preferencjami.
Kakao jest bardzo zdrowe, ponieważ zawiera witaminy z grupy B, błonnik, naturalne przeciwutleniacze, fosfor, miedź, cynk, ale przede wszystkim tryptofan. Jest to aminokwas stymulujący produkcję „hormonu szczęścia” – seratoniny, a także melatoniny, która normalizuje sen. Oznacza to, że kakao jest naturalnym lekiem przeciwdepresyjnym, który może dodać Ci energii, zwiększyć produktywność i złagodzić wahania nastroju. Najważniejsze jest zachowanie umiaru, w końcu słodycze takie jak krem z ciasteczkami czy kandyzowane owoce są produktem dość wysokokalorycznym.
Klasyczne kakao z mlekiem
Klasyczne kakao z mlekiem produkowane jest wyłącznie z proszku kakaowego, bez napoju instant! Przecież gotowe mieszanki z reguły zawierają dużo cukru i konserwantów, przez co są nadmiernie kaloryczne, a przy częstym spożywaniu mogą wręcz zaszkodzić. Gotowanie kakao z mlekiem nie jest trudne i nie trwa długo; zajmie Ci to nie więcej niż 4-5 minut, a wynik będzie niewątpliwie wspaniały.
Klasyczne kakao z mlekiem
Do przygotowania kakao potrzebujesz:
- 400 ml mleka
- 2 łyżki l. woda pitna
- 4 łyżeczki kakao w proszku
- 4 łyżeczki Sahara
- Przygotuj wszystkie składniki. W misce wymieszaj kakao i cukier. Zalać gorącą pitną wodą. Umieścić na średnim ogniu. Mieszając, doprowadzić do wrzenia.
- W osobnym naczyniu podgrzej mleko i wlej je do chochli z kakao. Zmniejsz ogień do niskiego. Doprowadź prawie do wrzenia (na brzegach powinny powstać małe bąbelki).
- Zdejmij gotowe kakao z ognia. Następnie za pomocą trzepaczki ubijaj napój (20–30 sekund), aż powstanie piana. Rozlać do ogrzanych filiżanek i natychmiast podawać.
Uwaga dla właściciela: Klasyczne kakao podawaj w małych, grubościennych filiżankach (dzięki temu napój dłużej będzie chłodny) z suchymi ciastkami, bułeczkami, tostami z masłem i dżemem oraz szklanką chłodnej wody.
Przy okazji: Aby klasyczne kakao z mlekiem nadać lekkie karmelowe nuty, zastąp zwykły cukier cukrem trzcinowym. Skoncentruj się na swoim smaku – dodaj trochę więcej lub trochę mniej słodyczy.
Ciasto kakaowe
Cocoa flip to gęsty, pyszny, rozgrzewający napój z grubą warstwą jedwabistej piany. Samo słowo flip oznacza ubijanie, a flipy pierwotnie składały się z rumu, piwa, cukru i jajek i były uważane za napój marynarski. Obecnie istnieje wiele odmian bezalkoholowych, na przykład na bazie kakao parzonego z mlekiem. Napój ten idealnie sprawdzi się na wakacyjne śniadanie lub weekendowy lunch. Do jego przygotowania wybieraj wyłącznie najświeższe i największe jaja, najlepiej od zaufanego dostawcy.
Ciasto kakaowe
Do przygotowania kakao potrzebujesz:
- 150 ml śmietany o niskiej zawartości tłuszczu
- 3 łyżki. l. Sahara
- 2 łyżki l. kakao w proszku
- 1 bardzo świeże żółtko
- Żółtko ubijamy mikserem z cukrem, aż zmieni kolor na biały, a masa nieznacznie zwiększy swoją objętość.
- Kakao zagotować z proszku kakaowego i 150 ml gorącej wody, dodać gorącą śmietankę, lekko ubić trzepaczką.
- Do ubitego żółtka dodać niewielką ilość napoju i jeszcze trochę zmiksować, następnie wymieszać z resztą kakao i ponownie ubić całą objętość. Następnie od razu rozlać do ogrzanych filiżanek i podawać.
Uwaga dla właściciela: Przed przygotowaniem kakaowego flipa sprawdź jaja pod kątem świeżości. Aby to zrobić, włóż każde do szklanki z wodą – jeśli jajko nie opadnie na dno, a wypłynie na powierzchnię, nie można go użyć.
Przy okazji: urozmaicić smak napoju przyprawami. Do kakao idealnie nadają się cynamon, wanilia, imbir i kardamon. A jeśli lubisz ostre, spróbuj dodać odrobinę papryczki chili.
Kakao z bitą śmietaną i piankami marshmallow
Kakao z bitą śmietaną i piankami to niewątpliwie jeden z najsmaczniejszych przepisów. Ściśle mówiąc, nie jest to nawet napój, ale pełnoprawny deser. Aby było jeszcze bardziej świątecznie, pomogą cukierki karmelowe w formie laski lub kropelek czekoladowych, kandyzowane owoce lub świeże maliny, porzeczki i jeżyny. To kakao idealnie sprawdzi się zarówno na przyjęciu dla dzieci, jak i na przyjęciu dla dorosłych.
Kakao z bitą śmietaną i piankami marshmallow
Do przygotowania kakao potrzebujesz:
- 350 ml pełnego mleka o zawartości tłuszczu od 3,2%
- 200 ml śmietanki do ubijania
- 3–4 łyżki. l. kakao w proszku
- 1 łyżka. l. mleko skondensowane
- 40 g pianek marshmallow (1 duża lub 2 małe) o smaku creme brulee
- Drobno posiekaj pianki marshmallow. Bardzo zimną śmietankę ubić na stabilną pianę, dokładnie wymieszać z piankami marshmallow.
- Do zimnego mleka wsyp kakao i postaw na średnim ogniu. Mieszaj trzepaczką, aż mleko się zagotuje, dodaj mleko skondensowane.
- Do dużych kubków wlać kakao, posmarować kremem piankowym i natychmiast podawać.
Uwaga dla właściciela: Do tego napoju idealnie sprawdzi się mleko migdałowe, owsiane lub kokosowe. Migdały namoczyć i pozostawić na noc w lodówce. Rano wlać do blendera, dodać czystą wodę butelkowaną i miksować, aż masa będzie gładka i biała. Na jedną szklankę orzechów potrzebne są 4 szklanki wody.
Przy okazji: Spróbuj podać świeże cytrusy lub inne ulubione owoce z gorącym kakao. Gęsty i lepki napój dobrze komponuje się z delikatnością i soczystością owoców.
Kawa z kakao
Smaki kawy i czekolady to połączenie wręcz idealne, często spotykane w cukierkach, ciastach i ciastach, dlaczego więc nie zaparzyć napoju na bazie kawy i kakao? Dla wegetarian i osób na diecie bezlaktozowej spróbuj przygotować specjalny napój z kremu roślinnego i całkowicie wody. Podobnie jak w przypadku mleka kakaowego, na litr płynu potrzebne będą około 3 łyżki proszku kakaowego.
Kawa z kakao
Do przygotowania kawy potrzebujesz:
- 200 ml mleka
- 200 ml wody
- 4 łyżki l. śmietana 10% tłuszczu
- 4 łyżeczki kakao w proszku
- 4 łyżeczki Sahara
- 4 łyżeczki mielona kawa
- Do kadzi wlać mleko i doprowadzić do wrzenia. Dodać kakao i 2 łyżeczki. cukier, dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia.
- Do turka wsypać drobno zmieloną kawę i pozostały cukier, zalać wodą. Doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia, poczekaj, aż piana opadnie i ostrożnie wlej kawę do przygotowanego kakao.
- Powstały napój wlać do filiżanek. Do każdego dodaj 1 łyżkę. l. śmietanę i natychmiast podawać. W razie potrzeby posyp mielonym cynamonem.
Uwaga dla właściciela: Zamiast kawy po turecku możesz użyć espresso. Będziesz potrzebować około 100 ml, a do uzupełnienia objętości podanej w przepisie użyj dobrej wody butelkowanej lub artezyjskiej.
Przy okazji: Do gorącego kakao dobrze komponują się słone przekąski, takie jak krakersy, orzechy, chipsy, a nawet popcorn. Doskonale podkreślają smak napoju, czyniąc go jeszcze bardziej wyrazistym – doskonała opcja dla tych, którzy nie przepadają za słodyczami.
Koktajl kakaowy z wiśniami
Masz ochotę na gorące napoje? Spróbuj bezalkoholowego koktajlu kakaowego z wiśniami.
Nawiasem mówiąc, kakao można ugotować nie na mleku, ale na mleku skondensowanym. Aby to zrobić, wystarczy rozcieńczyć mieszaninę wrzącą wodą, a następnie postępować jak w przypadku klasycznego przepisu, tylko bez dodatkowego cukru.
Koktajl kakaowy z wiśniami
Do przygotowania koktajlu potrzebujesz:
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki nektaru wiśniowego
- 50 g lodów
- 1 łyżka. l. kakao w proszku
- 1 łyżka. cukier
- mielony cynamon
- Wlać mleko na patelnię, postawić na małym ogniu i doprowadzić do wrzenia, aby piana nie miała czasu się wytworzyć. W osobnym pojemniku wymieszaj kakao i cukier.
- Powstałą mieszaninę dodać do gorącego mleka i gotować, ciągle mieszając, przez 2-3 minuty. Ochłodzić do temperatury pokojowej.
- Do nektaru wiśniowego wlać kakao i dokładnie wymieszać. Gotowy koktajl przelej do wysokiej szklanki, na wierzch połóż gałkę lodów i posyp mielonym cynamonem.
Uwaga dla właściciela: W sezonie śmiało możesz przygotować ten koktajl ze świeżymi wiśniami. Wystarczy je zmiksować blenderem, po usunięciu nasion dodać cukier do smaku i powstały puree rozcieńczyć wodą.
Przy okazji: Aby koktajl Cocoa Cherry był bardziej orzeźwiający, dodaj do niego kilka kostek lodu. Jeśli masz lód miętowy lub cytrusowy, smak będzie naprawdę…