Jak zrobić jadalny zamek z malin dla wierzących w bajki
Olga Zacharowa 05 sierpnia 20235,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Chcesz zaskoczyć swoich gości lub zadowolić dziecko czymś magicznym i oryginalnym? Sugerujemy, kierując się naszymi zaleceniami, przygotować efektowny deser jagodowy, który poradzą sobie nawet początkujący. Wymaga tylko 3 składników!
Zapewne zauważyłeś, jak niezwykłe stały się nowoczesne ciasta i wypieki z musem. Zaskakuje nie tylko nieoczekiwane połączenie smaków i efektowny wystrój produktów, ale także duży wybór kształtów. Za to musimy podziękować twórcom nowoczesnych produktów silikonowych. Wielościany, pierścienie i kule różnej wielkości, owoce i warzywa, kwiaty, elementy fantasy – jest szeroki wybór. Formy silikonowe można kupić w wyspecjalizowanych działach supermarketów lub zamówić w sklepie internetowym.
Ale dlaczego foremek silikonowych należy używać wyłącznie do wypieku ciast i ciastek?! Można z nich przygotować także galaretki owocowe, lody czy lody owocowe, a także przygotować desery jogurtowe. Skupmy się na tym ostatnim. Spektakularne smakołyki z pewnością zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy, a technologia ich tworzenia jest prosta i nieskomplikowana. Po przygotowaniu słodkiej masy deserowej wylewamy ją do formy i pozostawiamy do stwardnienia. Do przygotowania porcjowanych deserów można wykorzystać silikonowe foremki do lodu – obecnie służą one nie tylko do przygotowania klasycznych kostek lodu.
Przepis na jadalny zamek malinowy
Naukowcy wciąż spierają się o pochodzenie słowa „zamek”, ale jego znaczenie jest jasne dla wszystkich – jest to dobrze ufortyfikowana własność prywatna wybitnych osobistości. Nasz jadalny zamek ma za zadanie wzmocnić Twój autorytet jako cukiernika. Najważniejsze jest znalezienie odpowiedniej formy silikonowej. Jeśli model zamku malinowego będzie prefabrykowany, jako podstawę użyj gęstego dżemu owocowego lub jagodowego.
Jadalny zamek malinowy dla jednej księżniczki lub księcia
Do przygotowania deseru w małej silikonowej formie o wymiarach 12×15 cm potrzebne będą:
- 30 dużych malin
- 2-3 łyżki. l. jogurt naturalny
- 1 łyżka. l. syrop z agawy, syrop klonowy lub płynny miód
- Maliny włóż do miski blendera. Szlifować, aż będzie gładkie. Przepuścić przez sito.
- Dodać jogurt i syrop/miód. Dostosuj ilość syropu/miodu do smaku. Wszystko zależy od słodyczy malin.
- Wlać powstałą masę do formy. Przechowywać w lodówce przez 4-6 godzin lub do całkowitego stężenia.
PREMIA! Tort lodowy Zamek z piasku
Tort lodowy Zamek z piasku
Do przygotowania deseru potrzebujesz:
- 2 opakowania lodów po 500 g
- 500 g mascarpone
- 8 jaj
- 300 g cukru pudru
- nasiona z połowy laski wanilii
- 240 g mąki
- 0,5 łyżeczki proszek do pieczenia
- 25 g kwaśnej śmietany 20% tłuszczu
- 200–300 ml śmietanki o zawartości tłuszczu 30% lub większej
- 400 g ciastek Savoiardi
- masło do patelni
- Wyjmij lody z opakowania. Przechowywać w temperaturze pokojowej przez 15–20 minut.
- Ubij lody mascarpone, aż masa będzie gładka i jednorodna. Konsystencja powinna być gęstsza niż w przypadku koktajlu mlecznego. Lody włóż do formy silikonowej. Delikatnie uderzaj patelnią o stół, aby ją całkowicie wypełnić. Ubij masę na wierzch łyżką lub szpatułką. Połóż patelnię na blasze do pieczenia. Dla stabilności połóż zmiętą folię. Zamrażaj przez 5-6 godzin.
- W żaroodpornej misce lekko ubij jajka, cukier puder i nasiona wanilii. Umieścić w łaźni wodnej i ubijać, aż masa będzie jasna i gęsta. Aby sprawdzić gotowość, przejedź trzepaczką po powierzchni mieszanki – powinien być na niej widoczny ślad. Wyjmij miskę i kontynuuj ubijanie, aż mieszanina ostygnie.
- Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia w dwóch lub trzech porcjach. Dodaj śmietanę. Szybko wymieszaj na gładką masę i przełóż ciasto do formy wysmarowanej masłem. Piec w temperaturze 180°C przez 20–25 minut.
- Dosłownie wywróć silikonową formę na lewą stronę i ostrożnie ułóż lody na blasze wyłożonej folią. Umieścić w zamrażarce.
- Ubić śmietanę na stabilną pianę. Posmaruj nimi biszkopt – powinieneś otrzymać jednolitą, równą warstwę o grubości co najmniej 5 mm. Zetrzyj ciasteczka na drobnej tarce. Posyp nimi boki ciasta.
- Pozostałe okruszki połóż na dużym talerzu lub półmisku. Posyp nim zamek lodowy ze wszystkich stron z wyjątkiem dołu. Umieść zamek na gąbce, lekko ją dociskając. Posyp bez okruchów miejsca ciasteczkami i udekoruj ciasto flagami, jadalnymi koralikami i muszelkami. Przechowywać w zamrażarce do czasu podania.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #lipiec #malinaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych