Jak zrobić jadalne opakowanie na prezenty noworoczne
stary pieprz 21 grudnia 2022 r4,80 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz
Domki z piernika to ulubione rzemiosło na Nowy Rok. Ale plastikowe ciasto imbirowe jest również doskonałym materiałem do pakowania prezentów. To wielka szkoda, gdy po wakacjach wyrzucasz stertę bezużytecznego papieru, a potem możesz zjeść „opakowanie” lub położyć je na komodzie. Cukiernik Anna Aksionowa (@goonnie) podaje sprawdzony przepis, według którego Twój pierwszy piernik na pewno nie wyjdzie grudkowaty.
Opakowanie piernikowe
W takim „pudełku” można umieścić jadalne prezenty, na przykład ręcznie robione słodycze lub pierniki wykonane z tego samego ciasta. Możesz też umieścić coś bardziej znaczącego. A potem zjedz paczkę.
Opakowanie jadalne Pudełko na miód
na 3,5 kg ciasta piernikowego, przygotowanie: 1 godzina (+ czas na malowanie)
Czego potrzebujesz:
Na ciasto piernikowe:
- 500 g miodu
- 500 g cukru
- 300 g masła
- 2 jajka
- 600 g + 700 g mąki
- 50 g kakao w proszku bez cukru
- 2 łyżeczki cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamon
Do glazury:
- 90 g białka jaja
- 500 g cukru pudru
- 3–5 kropli soku z cytryny
Aby pokryć:
- 300 ml wody
- 300 g cukru
Co zrobić:
1. Ciasto Na patelni roztapiamy masło, cukier i miód na gładką masę. Lekko ostudzić.
2. Wymieszaj suche składniki (oprócz mąki 700) i przesiej do dużej miski.
3. Do suchych składników wlać mieszaninę miodu i zagnieść ciasto.
4. Do ciasta dodawać po jednym jajku, nadal miksując (jeśli mikserem, to na średnich obrotach).
5. Stopniowo, kontynuując wyrabianie, cienkim strumieniem dodawaj mąkę i zagniataj ciasto, aż będzie gładkie.
6. Gdy ciasto jest ciepłe, podziel je na części (na 1 pudełko potrzeba ok. 300 g ciasta).
7. Ochłodzić ciasto i włożyć do lodówki na 2 godziny.
8. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę o grubości 3 mm (jeżeli ciasto przykleja się do wałka, rozwałkuj je pomiędzy dwoma kawałkami folii).
9. Za pomocą papierowych wzorów wytnij wszystkie szczegóły. Piec je w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 8 minut.
10. Do panierowania przygotować syrop z wody i cukru. Wyjmij piernik z piekarnika, całkowicie ostudź i posmaruj nim jego zewnętrzną stronę. Połóż pierniki do wyschnięcia na około 10-15 minut.
11. Aby przygotować lukier, w misie miksera wymieszaj białka z przesianym cukrem pudrem na średnich obrotach, dodając kropla po kropli sok z cytryny, przez 10 minut. Dodaj dowolną kolorystykę. Mieszaj, aż kolor będzie jednolity. Zapisz szczegóły. Pozwól im całkowicie wyschnąć.
12. Złóż pierniki, uszczelniając szwy lukrem za pomocą rękawa cukierniczego z cienką końcówką.
Daj mi trochę koloru!
Spraw, aby pierniki były kolorowe. Idealny efekt uzyska barwnik w żelu, ale można też zastosować barwniki naturalne: kolor żółty nada kurkuma, brązowy skórka cebuli, bordowy sok wiśniowy, czerwony konfitura z czerwonej porzeczki. Ale pamiętaj – im bardziej kwaśna jagoda, tym więcej cukru pudru potrzebujesz.
Piernikowe ciasteczka można ozdobić kolorowymi barwnikami
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #Domek z piernika #Anna AksenovaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Rita Pirko6 lutego 2020 r
Kiedyś na Nowy Rok zrobiłem podobne prezenty dla krewnych, przyjaciół i współpracowników. To, mogę powiedzieć, żmudne zadanie, ale miło jest otrzymać taki prezent. Moimi prezentami były obszerne sanie złożone z kilku części, domek z piernika, a także ciasteczka o różnych kształtach (dzwonki, choinki, gwiazdki) pomalowane kolorowym lukrem, pisakami i ozdobione perełkami cukierniczymi.
00OdpowiedźKonstanca25 grudnia 2019 r
Dziękuję za przepis! Ktoś zrobił na Wielkanoc jadalny koszyk na pisanki z ciasta kruchego.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych