Jak zrobić idealny krem ​​twarogowy: 6 ulubionych, prostych i szybkich w przygotowaniu przepisów

Jak zrobić idealny krem ​​twarogowy: 6 ulubionych, prostych i szybkich w przygotowaniu przepisów

Jak zrobić idealny krem ​​twarogowy: 6 ulubionych, prostych i szybkich w przygotowaniu przepisów

gastronomia 15 marca 2024 r

Twaróg pomoże przenieść wszelkie wypieki na wyższy poziom. Jest wszechstronny i równie dobry do ciast, muffinów, pasztetów i ciasteczek ptysiowych. Jest to również idealna opcja dla fitonyashu, ponieważ zawiera np. znacznie więcej białka i wapnia niż krem ​​maślany.

krem twarogowykrem twarogowykrem twarogowykrem twarogowykrem twarogowy

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Twaróg: jak prawidłowo wybrać i przygotować składniki
  • Rodzaje kremu twarogowego
  • Jak używać kremu twarogowego
  • Jak zrobić krem ​​twarogowy ze skondensowanym mlekiem i masłem
  • Ciasto naleśnikowe z kremem twarogowym
  • Pierścionek kremowy z kremem twarogowym od czytelniczki Tamary Shepelevej
  • Ciasto z dżemem truskawkowym i kremem twarogowym od czytelniczki Eleny Moishuk
  • Bułka biszkoptowa z kremem twarogowym od czytelniczki Marina Marmeladinka
  • Ciasto z kremem twarogowym i winogronami
  • Sałatka owocowa z kremem twarogowym

Twaróg: jak prawidłowo wybrać i przygotować składniki

  • Twaróg. Wybierz twarożek według własnego gustu najważniejsze jest, aby nie był zbyt mokry i/lub nie zawierał dużych ziaren lub ziaren. W każdym razie twarożek należy przetrzeć przez sito i ubić blenderem, aż będzie gładki i jednorodny.
  • Masło. Wybieraj tylko świeże, dobrej jakości masło (82,5% tłuszczu). Do przygotowania kremu twarogowego należy użyć masła o temperaturze pokojowej, dlatego należy je wyjąć z lodówki na godzinę przed przygotowaniem. Masło powinno mieć taką konsystencję, aby dało się je łatwo ubić, aż do uzyskania jednolitej, puszystej białej masy.
  • Skondensowane mleko. Mleko skondensowane powinno zawierać wyłącznie mleko, cukier i laktozę. Aby zapobiec oddzielaniu się śmietanki, mleko skondensowane powinno mieć temperaturę pokojową. Dodawaj go małymi porcjami do śmietany i ciągle ubijaj, aż masa będzie gładka.
  • Cukier puder. Wybierz śnieżnobiały kolor, bez obcych zanieczyszczeń i zapachu.
  • Cukier waniliowy lub ekstrakt. Nie zapomnij dodać ich do twarogu dla smaku.
  • Krem. Jeśli do twarogu dodajemy śmietanę, zalecamy użycie co najmniej 30% zawartości tłuszczu. Krem będzie gęsty, kremowy, o bogatym smaku.

Rodzaje kremów twarogowych

Wariantów twarogu z dodatkiem różnych składników jest wiele: z mlekiem skondensowanym, z bitą śmietaną, na bazie oleju, budyniu, a także z dodatkiem żółtek. Po prostu przygotuj krem ​​​​do ciast, taki jak masło lub budyń, i dodaj taką samą ilość puree z twarogu.

Jak używać kremu twarogowego

Twaróg jest dość gęsty, łatwo przyjmuje i zachowuje reliefowe kształty, dlatego można go stosować do ozdabiania wyrobów cukierniczych, np. babeczek, a także do łączenia warstw ciast. Idealnie nadaje się również do wypieku ciast i ciasteczek ptysiowych. Dobrze komponuje się ze świeżymi jagodami i owocami. Twaróg nie nadaje się jednak do impregnacji ciast, dlatego w razie potrzeby należy zastosować dodatkowe impregnaty.

Jak zrobić krem ​​twarogowy ze skondensowanym mlekiem i masłem

Krem twarogowy ze skondensowanym mlekiem i masłem
Krem twarogowy ze skondensowanym mlekiem i masłem

Aby przygotować 650 g twarogu z mlekiem skondensowanym i masłem potrzebujesz:

  • twarożek o zawartości tłuszczu 5–9% – 320 g
  • masło – 175 g
  • cukier puder – 90 g
  • mleko skondensowane – 65 g
  • cukier waniliowy – 10 g
  1. Wyjmij masło na godzinę przed przygotowaniem twarogu. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  2. Dodajemy w kilku porcjach skondensowane mleko, dokładnie ubijając na maksymalnych obrotach.
  3. Twarożek przetrzeć przez sito do gotowej śmietanki lub zmiksować blenderem na gładką masę.
  4. Ubić mikserem na wysokich obrotach na puszysty krem.

6 sprawdzonych przepisów z kolekcji

Ciasto naleśnikowe z kremem twarogowym

Ciasto naleśnikowe z kremem twarogowym nie tylko deser naleśnikowy. To prawdziwe arcydzieło sztuki cukierniczej, które zdecydowanie warte jest włożonego w nie wysiłku. Pamiętaj tylko, że aby uzyskać idealny krem ​​w tym przypadku, na pewno będziesz potrzebować wysokiej jakości tłustego twarogu, na przykład naturalnego serka gipsowego. Ważną cechą wyróżniającą to ciasto od wielu innych podobnych jest użycie placków drożdżowych zamiast przaśnych. Naszym zdaniem jest to bardzo mądra decyzja, gdyż są one bardziej porowate i przewiewne, a przez to lepiej nasycone twarogiem, dzięki czemu ciasto naleśnikowe zyskuje wyjątkowo delikatną konsystencję i niesamowity smak.

Ciasto naleśnikowe z kremem twarogowym
Ciasto naleśnikowe z kremem twarogowym

Do przygotowania 8-10 porcji ciasta naleśnikowego z kremem twarogowym potrzebujemy:

Na krem ​​twarogowy i warstwę naleśników:

  • twarożek 18% tłuszczu – 400 g
  • mleko skondensowane – 400 g
  • śmietana 33% tłuszczu – 100 ml
  • otarta skórka z cytryny – 2 łyżki. l.
  • cukier puder – 80 g

Do testu:

  • mąka – 450 g
  • kakao w proszku – 80 g
  • mleko – 700 ml
  • cukier – 60 g
  • jajka – 3 szt.
  • masło – 50 g
  • olej roślinny – 2 łyżki. l.
  • drożdże suche – 10 g
  • sól – 1,5 łyżeczki.
  • olej do smażenia – według uznania

Do dekoracji:

  • gotowe profiteroles bez nadzienia – 8–10 szt.
  • serek twarogowy miękki – 100 g
  • mleko skondensowane – 70 g
  • czekolada gorzka – 100 g
  • masło – 30 g
  1. Przygotuj ciasto naleśnikowe. Podgrzej mleko (200 ml) do temperatury 36–38°C. Dodaj 1 łyżeczkę. cukier, drożdże i wymieszaj. Pozostawić w ciepłym miejscu, aż utworzy się puszysta „czapeczka” drożdży.
  2. W dużej misce ubić jajka mikserem z pozostałym cukrem i solą, aż będą puszyste. Dodaj 250 ml pozostałego mleka, roztopione masło, olej roślinny i ponownie ubij.
  3. Mąkę na ciasto naleśnikowe przesiać z dodatkiem kakao. Mikserem na niskich obrotach wlać resztę ciepłego mleka. Mieszaj, aż uzyskasz gładką masę.
  4. Dodać mieszaninę drożdży i dokładnie wymieszać. Przykryj miskę folią i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Następnie wymieszaj szpatułką, ponownie przykryj i odstaw ciasto naleśnikowe do wyrośnięcia na godzinę. Nie mieszaj już!
  5. Z powstałego ciasta naleśnikowego, okresowo smarując patelnię olejem, upiecz cienkie naleśniki. Gotowe przekładamy do dużej miski lub patelni, przykrywamy pokrywką.
  6. Przygotuj krem ​​twarogowy na ciasto naleśnikowe. Za pomocą blendera zanurzeniowego ubić pełnotłusty twarożek ze śmietaną, skórką z cytryny i cukrem pudrem, aż masa uzyska jednolitą konsystencję.
  7. Naleśnik ułóż na talerzu i posmaruj skondensowanym mlekiem. Przykryj drugim naleśnikiem. Posmaruj go twarogiem, ułóż kolejny naleśnik, posmaruj skondensowanym mlekiem. Powtórz to i tak dalej. Wierzch ciasta posmaruj skondensowanym mlekiem.
  8. Przygotuj dekorację na ciasto naleśnikowe. Dokładnie wymieszaj twaróg i mleko skondensowane. Za pomocą strzykawki do ciasta napełnij powstałą mieszaniną profiteroles i ułóż je w kopcu na torcie.
  9. Ciemną czekoladę połamać i roztopić razem z masłem na małym ogniu. Lekko ostudzić i polać ciasto naleśnikowe kremem twarogowym. Przed podaniem przechowywać w lodówce przez 1 godzinę.

Pierścionek kremowy z kremem twarogowym od czytelniczki Tamary Shepelevej

Najsmaczniejsze ciasto naszego dzieciństwa pierścionki z kremem. Zasadniczo krem ​​​​można przygotować według własnych upodobań. Ale ten krem ​​okazuje się bardzo delikatny. Od tych ciast po prostu nie da się oderwać.

Pierścień kremowy z kremem twarogowym
Pierścień kremowy z kremem twarogowym

Na ciasto choux:

  • woda – 140 ml
  • masło – 75 g
  • sól – szczypta
  • jajka – 4 szt.

Na krem ​​twarogowy:

  • serek twarogowy pasty – 250 g
  • masło – 175 g
  • mleko skondensowane – 70 g
  • cukier puder – 70 g
  • wanilina – 1 g
  1. Wodę i olej w rondelku postaw na ogniu i zagotuj. Dodaj sól.
  2. Gdy masło się rozpuści, dodać mąkę (bezpośrednio na ogniu).
  3. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić i ostrożnie wbijać po jednym jajku i ubijać mikserem. Ciasto powinno być elastyczne.
  4. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskaj pierścienie na natłuszczoną blachę do pieczenia. Piec 25 minut. w temperaturze 200 °Od do złocistego brązu.
  5. Na krem ​​twarogowy ubić mikserem masło z proszkiem, dodać twarożek (jeśli jest suchy, koniecznie przetrzeć go przez sito) i wanilinę. Ubijaj przez 1-2 minuty. Krem twarogowy powinien być gładki i jednorodny.
  6. Gdy krążki będą gotowe, przekrój je nożem na dwie części i napełnij twarogiem.

Ciasto z dżemem truskawkowym i kremem twarogowym od czytelniczki Eleny Moishuk

Ciasto z kremem twarogowym i konfiturą truskawkową To pyszny deser, który łączy w sobie cierpką słodycz polewy serkowej ze świeżym smakiem konfitury truskawkowej. To ciasto jest idealne na każdą okazję, czy to urodziny, rocznicę, czy po prostu rodzinne spotkanie. Ciastko piecze się w wolnowarze, co ułatwia gotowanie.

Ciasto z konfiturą truskawkową i kremem twarogowym
Ciasto z konfiturą truskawkową i kremem twarogowym

Na ciastko:

  • jajko – 4 szt.
  • cukier – 1 szklanka
  • olej roślinny – 1 szklanka
  • lemoniada – 1 szklanka
  • mąka pszenna – 2,5 szklanki
  • wanilina – 0,5 szczypty
  • proszek do pieczenia – 1 łyżka. l.

Na krem ​​twarogowy:

  • tłusty twarożek – 300 g
  • masło – 100 g
  • cukier puder – 1,5 szklanki
  • wanilina do smaku

Do impregnacji:

  • dżem truskawkowy – 150 g

Do dekoracji:

  • malina do smaku
  • starta gorzka czekolada do smaku
  • koraliki cukiernicze do smaku
  1. Do miski miksującej włóż cukier i jajka. Ubić mikserem. Dodaj olej roślinny, wymieszaj. Wlać lemoniadę. Zamieszać.
  2. Dodać przesianą mąkę, wanilinę i proszek do pieczenia. Zamieszać.
  3. Nasmaruj misę multicookera masłem. Przełożyć do niego ciasto. Włącz program piekarnia». Piec 80100 minut, w zależności od mocy multicookera.
  4. W czasie gdy biszkopt się piecze, przygotuj krem ​​twarogowy. Twarożek przetrzyj przez sito. Do twarogu dodać masło, wymieszać mikserem.
  5. Dodać cukier puder i wanilię. Ubić mikserem. Wyjmij gotowe ciastko z multicookera. Pozwól ostygnąć. Ciastko przekrój wzdłuż na 2 części. Posmaruj dżemem, a następnie kremem twarogowym.
  6. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch i boki ciasta smarujemy dżemem, a następnie kremem.
  7. Udekorować malinami, koralikami cukierniczymi i startą czekoladą.

Bułka biszkoptowa z kremowym kremem twarogowym od czytelniczki Marina Marmeladinka

Bułka z przewiewnego biszkoptu, który dobrze się wałkuje, nie łamie, a do tego jest szybka i łatwa w przygotowaniu! Bułka czekoladowa to lekki i puszysty biszkopt zawinięty w nadzienie twarogowe z twarogu, bitej śmietany i skondensowanego mleka. Serek śmietankowy dodaje deserowi niepowtarzalnej konsystencji i smaku, dzięki czemu jest to idealna uczta na każdą okazję.

Bułka biszkoptowa z kremowym kremem twarogowym
Bułka biszkoptowa z kremowym kremem twarogowym

Do przygotowania bułki biszkoptowej z kremem serkowym potrzebne będą:

  • jajo kurze – 4 szt.
  • cukier – 100 g
  • cukier puder – 50 g
  • mąka pszenna – 60 g
  • kakao w proszku – 20 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka.

Na krem ​​twarogowy:

  • twaróg (tłusty) – 300 g
  • śmietana od 33% – 200 ml
  • mleko skondensowane – 3 łyżki. l.
  • wanilina – 1 szczypta
  1. Aby przygotować biszkopt, ubijaj białka z 2 dużych jaj na średnich obrotach przez kilka minut, następnie stopniowo zwiększając prędkość, dodaj 1 łyżkę. l. cukier, kontynuuj ubijanie, aż utworzą się miękkie szczyty. 2 żółtka i 2 duże jajka ubić mikserem na wysokich obrotach, aż objętość zwiększy się i uzyskana puszysta, lekka, gęsta masa, dodać cukier i wanilinę.
  2. Mąkę pszenną premium (60 g) przesiać 2 razy z kakao (10 g) i proszkiem do pieczenia…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja