Jak zrobić idealne profiteroles

Jak zrobić idealne profiteroles

Jak zrobić idealne profiteroles

gastronomia 22 grudnia 2023 r4,44(9)Dodaj do ulubionychUdział

Jakiekolwiek profiteroles przygotujesz słodycze lub przekąski, ich podstawa będzie taka sama. Są to „bułeczki” z kremem. Aby profiterole były idealne, trzeba poznać tajniki ich przygotowania. Ilyana Chernysheva, cukierniczka restauracji Voskhod i centrum gastronomicznego Zaryadye, dzieli się swoimi sekretami.

Jak zrobić idealne profiteroles

Treść:

  • 8 zasad robienia doskonałych profiteroles
  • Przepisy na Profiterole
  • Podstawowy przepis na profiteroles
  • Profiteroles z makrelą i serkiem śmietankowym
  • Profiteroles z mlekiem skondensowanym, bananem i sosem pomarańczowym
  • Profiteroles z mascarpone i gorzką czekoladą
  • Profiteroles z kremem cytrynowym i białą czekoladą

8 zasad robienia doskonałych profiteroles

1. Wyjmij wcześniej jajka z lodówki powinny mieć temperaturę pokojową. 2. Przesiej mąkę, najlepiej dwukrotnie, aby ciasto było przewiewne. 3. Zaparz ciasto na patelni z szerokim dnem w ten sposób będzie się równomiernie nagrzewać. Jeśli trudno jest regulować ciepło palnika (tak się dzieje w przypadku starych pieców elektrycznych), nie zalewaj ciasta nad ogniem, ale postępuj tak, jak robią Francuzi: do miski miksera wsyp mąkę i zalej wrzącą wodą z olejem, dokładnie zagniatając ciasto. 4. Przed dodaniem jajek przełóż ciasto do miski miksera lub robota kuchennego wyposażonego w przystawkę do ubijania. Ugniataj szpatułką na małych obrotach przez 1–1,5 minuty. W tym czasie ciasto ostygnie na tyle, aby jajka nie zamieniły się w omlet. Dodatkowo pozbędziesz się pęcherzyków powietrza, które mogą rozbić profiteroles podczas pieczenia. 5. Jajka należy dodawać do ciasta stopniowo, za każdym razem dokładnie wyrabiając. Nie musisz ich ubijać pojedynczo, ale wstrząśnij je w misce i wsypuj częściami Początkującym jest łatwiej. Idealnie ciasto powinno być błyszczące, niezbyt gęste i nie lejące się. Sięgnij po łyżkę, ale nadal utrzymuj kształt podczas formowania kulek. 6. Przed pieczeniem ciasto należy pozostawić na 30 minut. 1 godzinę Przykryć folią spożywczą „w kontakcie”, aby podczas studzenia nie utworzył się film na powierzchni. Nie wkładaj go na zimno zniszczyć teksturę. 7. We francuskich książkach piszą, że pieczenie profiteroli należy rozpocząć w temperaturze 200°C, a następnie zmniejszyć do 170°C. Eksperymentowaliśmy Jeśli będziesz piec cały czas w temperaturze 170°C, nie będzie żadnej różnicy. 8. Piec profiteroles w trybie konwekcji, na środkowym poziomie piekarnika. Jeśli piekarnik nagrzewa się nierównomiernie, umieść pustą blachę do pieczenia pod lub nad blachą z profiterolami (w zależności od tego, skąd pochodzi ciepło).

Przepisy na Profiterole

Podstawowy przepis na profiteroles

Najtrudniejsza część robienia profiteroles w rzeczywistości są to same profiteroles. Aby prawidłowo zaparzyć ciasto i upiec bazę, potrzebujesz pewnych umiejętności i zręczności. W tym podstawowym przepisie na profiteroles szczegółowo opisaliśmy cały proces. idź po to!

Podstawowy przepis na profiteroles
Podstawowy przepis na profiteroles

Profiteroles z makrelą i serkiem śmietankowym

Mus z makreli i serka śmietankowego być może jedno z najprostszych i najsmaczniejszych nadzień do przekąsek profiteroles. Jeśli masz już bazę, przygotuj profiterole z makrelą i serkiem śmietankowym to 15 minut.

Profiteroles z makrelą i serkiem śmietankowym
Profiteroles z makrelą i serkiem śmietankowym

Profiteroles z mlekiem skondensowanym, bananem i sosem pomarańczowym

Aby śmietana w profiteroles ze skondensowanym mlekiem nie wydawała się zbyt mdła i nabrała świeżego i jasnego cytrusowego aromatu, przygotuj dla nich sos pomarańczowy.

Profiteroles z mlekiem skondensowanym, bananem i sosem pomarańczowym
Profiteroles z mlekiem skondensowanym, bananem i sosem pomarańczowym

Profiteroles z mascarpone i gorzką czekoladą

Do profiteroles z kremem pomarańczowym i czekoladą możesz samodzielnie przygotować bułeczki kremowe. Sugerujemy użycie gotowych aby zaoszczędzić czas.

Profiteroles z mascarpone i gorzką czekoladą
Profiteroles z mascarpone i gorzką czekoladą

Profiteroles z kremem cytrynowym i białą czekoladą

Przygotowanie kremu wymaga czasu i uwagi, ale rezultaty są tego warte. Profiteroles z delikatnym i aromatycznym kremem cytrynowym, oblane czapką z białej czekolady, idealne zakończenie świątecznego lunchu lub kolacji.

Profiteroles z kremem cytrynowym i białą czekoladą
Profiteroles z kremem cytrynowym i białą czekoladą

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #profiterolesPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja