Jak ugotować idealną zapiekankę z twarogiem: profesjonalne porady
Andriej Zacharin 29 stycznia 2024 r
Wiele osób uwielbia zapiekankę z twarogu. Ale nie każdy wie, jak to ugotować, aby stało się małym arcydziełem. Cóż, a przynajmniej okazało się, że jest po prostu bardzo smaczne. Alena Solodovichenko, szefowa kuchni restauracji „Vareniczna N1»dzieli się swoimi sekretami i proponuje wykonanie idealnej zapiekanki z twarogu z czekoladą.
Treść:
- Wskazówki dotyczące przygotowania zapiekanki z twarogu
- Zapiekanka z twarogu czekoladowego od Aleny Solodovichenko
Wskazówki dotyczące przygotowania zapiekanki z twarogu
1. Najważniejsze w zapiekance — To jest twarożek, powinien to być produkt wysokiej jakości, a nie pastowaty. Radzę wybrać gęsty twarożek o zawartości tłuszczu 5 lub 9%.
2. Ważne jest, aby używać prawdziwego, dobrego, wysokiej jakości kakao. Jeśli weźmiesz produkt niskiej jakości, otrzymasz zapiekankę o brzydkim kolorze. Tak, a smak będzie taki sobie.
3. Bardzo ważne jest dokładne wymieszanie białka, delikatnymi ruchami, tak aby masa była puszysta. Użyj silikonowej lub drewnianej szpatułki. Trzepaczka lub mikser nie nadają się do tego.
4. Jeśli używasz ceramicznego naczynia do pieczenia, musisz zrobić „francuską koszulę” — Wnętrze formy wysmaruj masłem o temperaturze pokojowej i posyp niewielką ilością kaszy manny. Jest to konieczne, aby zapiekanka się nie paliła.
5. Należy wziąć pod uwagę, że każdy piekarnik jest inny. I tak po 30 minutach–40 Sprawdź gotowość zapiekanki. Powinno mieć jasnozłotą skórkę, a zapiekanka powinna być twarda w dotyku.
6. Gdy będziesz już pewien, że zapiekanka jest już prawie gotowa, wyłącz piekarnik i pozostaw w nim zapiekankę do ostygnięcia. W przypadku nagłej zmiany temperatury zapiekanka może spaść.
7. Jeśli nie zjadłeś całej zapiekanki, to następnego dnia przed podaniem włóż ją do kuchenki mikrofalowej na 30–40 sekund. Zapiekanka będzie tak delikatna jak w dniu przygotowania.
Zapiekanka z twarogu czekoladowego od Aleny Solodovichenko
Do tej zapiekanki ważne jest, aby użyć dobrego kakao, aby część czekoladowa okazała się piękna i smaczna.
Zapiekanka z twarogowej czekolady
6 porcji, czas gotowania 1 godzina 20 minut. + 1 godz
Czego potrzebujesz:
- 2 jajka
- 780 g twarogu 5%
- 50 ml mleka 3,2%
- 165 g cukru kryształu
- 50 g cukru waniliowego
- 70 g semoliny
- 140 g masła
- 1 g proszku do pieczenia
- 13 g kakao w proszku
Co zrobić:
1. Oddziel białko od żółtka.
Oddziel białko od żółtka
2. Ubij żółtko i cukier trzepaczką lub mikserem na biało.
Żółtko ubić z cukrem
3. Twarożek, mleko, semolinę, masło, cukier waniliowy i proszek do pieczenia połączyć z żółtkiem, wymieszać na gładką masę. Wstawić do lodówki na godzinę, aby kasza manna napęczniała.
Wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie.
4. Białko ze szczyptą soli ubić trzepaczką lub mikserem w głębokiej misce, aż będzie puszyste. Jeśli odwrócisz miskę, mieszanina nie powinna spływać.
Po ubijaniu masa nie powinna spływać po bokach miski.
5. Ostrożnie, w trzech etapach, łączymy szpatułką masę twarogową z semoliną i ubitymi białkami. Całą powstałą masę podzielić na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3, do małej części dodać kakao. Masę twarogową dobrze wymieszać z proszkiem kakaowym. W rezultacie otrzymasz dwie masy twarogowe: białą i czekoladową.
Masę twarogową połączyć z semoliną i ubitymi białkami szpatułką, dodać kakao w proporcji 1/3
6. Obie masy podzielić na 2 równe części tak, aby powstała warstwowa zapiekanka. Przygotowane masy układać w formie warstwami: czekoladowymi — biały — czekolada — biały. Piec w 150 °C 40 minut. Podczas pieczenia zaleca się ustawienie blachy na blasze z niewielką ilością wody.
Przygotowane masy układać w formie warstwami
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #zapiekanka #zapiekanka twarogowa #Alena SolodovichenkoPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Rita Pirko5 lutego 2020 r
Dziękuję za rady, przydatne informacje. Chcę dodać jeszcze jedną wskazówkę, z której sam korzystam. Aby zapiekanka była jeszcze smaczniejsza, a twaróg bardziej puszysty, najpierw przecieram go przez sito, a dopiero potem przystępuję do przygotowania samej zapiekanki.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych