Jak zrobić grzanki, 11 przepisów z czarnym i białym chlebem

Jak zrobić grzanki, 11 przepisów z czarnym i białym chlebem

Jak zrobić grzanki, 11 przepisów z czarnym i białym chlebem

Tatiana Sotnikowa 31 października 2023 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Jak zrobić grzanki, żeby wszystkim smakowały? Całkiem proste, jeśli znasz pewne subtelności. Nawiasem mówiąc, wielu ogólnie myli grzanki z krakersami, które dodaje się na przykład do sałatek. Jaka jest więc różnica między tymi tostowymi kromkami chleba? Rozwiążmy to razem!

Jak zrobić grzanki, 11 przepisów z czarnym i białym chlebem

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Co to są grzanki
  • Co podać z grzankami
  • Grzanki z białego chlebaGrzanki francuskieGrzanki na słodko z dżememGrzanki faszerowaneGrzanki bochenkowe z mlekiem na patelni Kluski z serem na patelni Bułki cukinii
  • Czarny chleb tostowy Czarny chleb tostowy z czosnkiem na patelni Czarny chleb tostowy z serem Czarny chleb tostowy z jajkiem Chleb tostowy Borodino w piekarniku Czarny chleb tostowy do piwa

Co to są grzanki

Przyjmijmy więc na początek jako aksjomat, że grzanki to osobne danie, które można podać na śniadanie, jako przekąskę do piwa lub po prostu delektować się, jeśli mamy ochotę na coś szybkiego i smacznego. Cóż, krakersy są nadal używane głównie jako składnik tego czy innego dania. Można je oczywiście ładnie pokruszyć, ale my chcemy skupić się konkretnie na grzankach i opowiedzieć o zasadach ich przyrządzania.

Jak i dlaczego wynaleziono grzanki? Najprawdopodobniej w celu pozbycia się niezbyt świeżego chleba pszennego. Tak przynajmniej wynika z przepisów, które można znaleźć w starożytnych książkach kucharskich Anglii i Niemiec. Najczęściej wczorajszy lub nawet przedwczorajszy chleb krojono w kromki, które następnie zanurzano w ubitych jajkach (na słodko lub nie, z mlekiem lub bez) i smażono na maśle. Czasami w piekarniku gotowano także grzanki: wszystko zależało od pragnień i możliwości gospodyni.

Kilka wieków temu grzankami „smakowali” studenci europejskich uniwersytetów, którzy jak przystało na biednych studentów, zmuszeni byli sporo oszczędzać na jedzeniu. Zgadzam się: smażony chleb to opcja bardzo budżetowa, a także bardzo smaczna. Nawiasem mówiąc, to studenci studiujący w odległych krajach przywieźli pomysł zrobienia grzanek do Rosji. Tutaj danie zakorzeniło się, nabrało wariantów i tym sposobem przetrwało do dziś, z czego wszyscy oczywiście bardzo się cieszą.

Jakie w ogóle są grzanki? Jeśli posortujesz je według smaku, to słodkie i słone. Jeśli skupisz się na głównym składniku, to z białego chleba i z czarnego chleba. Najlepiej, jeśli jedno i drugie jest dosłownie wczorajsze: w wyniku obróbki cieplnej ich miąższ staje się przyjemnie porowaty i bardzo smaczny.

Co podać z grzankami

To zależy od rodzaju grzanek. Jeśli są słodkie (zwykle robione z białego chleba), można je uzupełnić bitą śmietaną, jogurtem naturalnym, kwaśną śmietaną, dżemem, jagodami i tak dalej.

Grzanki z ciemnego chleba, czyli niesłodzone, czasami podaje się z banalnym majonezem, ale my proponujemy bardziej szlachetne opcje: ser pleśniowy, prosty sos serowy lub tatar.

Grzanki z białego chleba

Najczęściej są one oczywiście słodkie. Często przygotowuje się je zarówno na śniadanie, jak i na deser, doskonale komponując się z filiżanką herbaty lub kawy. Cóż, aby nie być bezpodstawnym, sugerujemy zapoznanie się z sześcioma przepisami na to danie, które możesz z łatwością wdrożyć już teraz.

Tosty francuskie

Tost francuski jest jak mała czarna sukienka: zawsze pasuje i robi furorę. Zwłaszcza jeśli przygotujesz je tak, jak sugerujemy poniżej. Podawaj je na śniadanie z herbatą lub kawą i, jak to mówią, niech cały świat poczeka!

Tosty francuskie
Tosty francuskie

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • chleb biały – 1 bochenek
  • jajka – 2 szt.
  • mleko – 200 ml
  • masło – 50 g
  • cukier – 30–40 g
  • cynamon – na czubku noża
  1. Jajka lekko ubić z mlekiem i cukrem, dodać szczyptę cynamonu. Chleb pokroić w plasterki. Zanurzaj każdy kawałek w mieszance jajecznej – chcesz, aby chleb był całkowicie nasiąknięty mieszanką jajeczną.
  2. Smażymy na maśle z każdej strony na złoty kolor. Gotowy tost połóż na ciepłym talerzu i przykryj folią, podczas gdy reszta będzie opiekana. Podawać na gorąco.

Uwaga dla gospodyni: te grzanki można podawać z sosem czekoladowym, syropem klonowym, dżemem, miodem, a nawet świeżymi jagodami. Weź np. truskawki lub maliny i zmiksuj w blenderze z odrobiną cukru na puszystą masę. Jeśli chcesz, połącz go ze śmietaną: będzie jeszcze smaczniejszy.

Przy okazji: tosty francuskie można przygotować zarówno z klasycznego białego pieczywa, jak i z chleba pełnoziarnistego. Ta druga opcja okazuje się oczywiście bardziej przydatna.

Słodkie tosty z dżemem

Słodkie tosty z dżemem
Słodkie tosty z dżemem

Do przygotowania 3 porcji potrzebne będą:

  • „wczorajszy” biały chleb – 200–250 g
  • duże jajko – 1 szt.
  • żółtko – 1 szt.
  • herbata Earl Grey – 1 torebka
  • cukier – 1 łyżka. l.
  • olej do smażenia – według uznania
  • dżem morelowy lub truskawkowy, mielony cynamon – do smaku
  1. Zaparz torebkę herbaty w 2/3 szklanki wrzącej wody (3 minuty). Wyjąć torebkę, dodać cukier, wymieszać i ostudzić. Jajko ubić z żółtkiem, zalać herbatą. Zamieszać.
  2. Chleb kroimy w plastry o grubości 1,5 cm. Na dużej patelni roztapiamy masło. Zanurzaj po obu stronach jedną kromkę chleba w mieszance jajeczno-herbacianej i smaż z obu stron, aż będzie ugotowana (2 minuty z każdej strony). Podawać na gorąco.

Uwaga dla gospodyni: zamiast herbaty do przygotowania tych grzanek można użyć niskotłuszczowej śmietanki doprawionej niewielką ilością soku z cytryny: okaże się również bardzo smaczna i nietypowa.

Swoją drogą: słodkie grzanki najlepiej smakują z neutralnym dodatkiem. Na przykład odpowiedni jest prosty jogurt naturalny, a także dobra śmietana o dowolnej zawartości tłuszczu.

Nadziewane grzanki

Nadziewane grzanki to jedna z najlepszych opcji na śniadanie: są bardzo sycące, smaczne i można je przygotować w 15 minut. Zobaczysz: Twoi bliscy to docenią i wielokrotnie będą Cię prosić o powtórzenie tego dania na bis.

Nadziewane grzanki
Nadziewane grzanki

Do przygotowania 2 porcji potrzebne będą:

  • plastry bochenka o grubości 5 cm – 2 szt.
  • ser – 2 plasterki
  • szynka – 2 plasterki
  • jajka – 2 szt.
  • mleko – 150 ml
  • bazylia – 4 liście
  • ghee lub masło – według uznania
  • sól – do smaku
  1. Obie kromki chleba natnij poziomo, nie do końca, tak aby nie sięgały do ​​krawędzi na głębokość około 1,5 cm. Wnętrze posmaruj olejem, włóż plaster sera i szynki oraz liście bazylii.
  2. W głębokim talerzu ubić jajka z mlekiem i solą. Umieść nadziewany chleb w tej mieszance i odczekaj około 3 minut, często obracając, aby chleb równomiernie go wchłonął.
  3. Rozgrzej patelnię z olejem na dużym ogniu, dodaj grzanki, smaż z obu stron na złoty kolor, 1 minutę. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką, aby grzanki usmażyły ​​się w środku, a ser się roztopił (3 minuty). Podawaj natychmiast.

Uwaga dla gospodyni: szynkę i ser do farszu grzanek wybierz według własnego uznania. Najważniejsze jest to, że ser dobrze się topi, a szynka ma jasny, bogaty smak.

Nawiasem mówiąc: podobne grzanki można również zrobić z czarnego chleba (idealny jest na przykład chleb Borodino lub Ryga). W takim przypadku zamiast mleka można dodać do jajek wodę (kilka łyżek stołowych).

Długie grzanki bochenkowe z mlekiem na patelni

Chleb tostowy z mlekiem na patelni to danie uniwersalne: może być zarówno uroczym deserem, jak i pożywnym śniadaniem. Podawaj je z plasterkiem chrupiącego smażonego boczku, jajkiem w koszulce lub jajkiem sadzonym – a otrzymasz brutalną opcję, którą szczególnie docenią mężczyźni. Cóż, jeśli do grzanek dołączysz konfiturę lub sos karmelowy, czeka Cię prawdziwa uczta!

Długie grzanki bochenkowe z mlekiem na patelni
Długie grzanki bochenkowe z mlekiem na patelni

Do przygotowania 8 porcji potrzebne będą:

  • chleb biały – 8 kromek
  • mleko – 140 ml
  • jaja C1 – 2 szt.
  • cukier – 30 g
  • wanilina – 10 g
  • cynamon – 5 g
  • sól – 1 g
  • olej roślinny – 60 m
  1. Wszystkie składniki na grzanki przygotować według listy. Ważne jest, aby jaja kurze i mleko potrzebne do przygotowania potrawy miały tę samą temperaturę pokojową.
  2. Do głębokiego pojemnika wbić jajka, dodać mleko, sól, cukier zwykły i waniliowy, cynamon i lekko ubić ręczną trzepaczką, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Nie potrzeba blendera.
  3. Pokrój biały chleb na równe kawałki o grubości nie większej niż 2-3 cm. Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym. Każdy kawałek chleba zanurzamy w przygotowanym cieście i układamy na patelni.
  4. Gdy chleb będzie złocistobrązowy z jednej strony, zmniejsz ogień. Kawałek chleba nakłuj widelcem i przewróć na drugą stronę. Smażyć grzanki na złoty kolor, często je obracając.

Uwaga dla gospodyni: wczorajszy chleb jest doskonałą bazą do grzanek. Dobrze tnie i wytwarza mniej okruszków. Poza tym czerstwy chleb lepiej nagrzewa się w środku. Dzieje się tak dlatego, że świeży chleb ma bardziej miękki i lepki środek, dlatego wymaga więcej czasu na obróbkę cieplną.

Nawiasem mówiąc: zwykle grzanki smażone są na oleju roślinnym. Ale radzimy przynajmniej raz ugotować je ze śmietaną! W takim przypadku kawałki chleba należy smażyć na małym ogniu i nieco dłużej niż zwykle. Dzięki temu olejowi grzanki nabiorą lekko kremowego aromatu i smaku.

Grzanki z serem na patelni

Grzanki z serem na patelni to świetna opcja na śniadanie: smaczna i sycąca. Kawałki chleba smażymy z jednej strony na maśle, a następnie odwracamy, posypujemy serem i smażymy z drugiej strony. W tym czasie topi się i tworzy lepką kremową skórkę. Posyp grzanki papryką lub czymś bardziej pikantnym i podawaj z ulubionym sosem.

Tosty z serem na patelni
Tosty z serem na patelni

Do przygotowania 3 porcji potrzebne będą:

  • chleb – 3 kromki
  • ser półtwardy – 100 g
  • masło – 30 g
  • papryka – 3 g

Do sosu:

  • ser kiełbasiany – 200 g
  • mleko – 200 ml
  • czosnek – 3 ząbki
  • sos sojowy – 30 ml
  • świeżo zmielone czarne pióro
  1. Przygotuj wszystkie składniki do zrobienia grzanek. Zetrzyj ser na grubej tarce. Chleb pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm. Rozgrzej patelnię z masłem.
  2. Na patelnię układamy kromki chleba i smażymy każdą z nich przez 2-3 minuty z jednej strony. Następnie za pomocą drewnianej szpatułki przewróć chleb na drugą stronę. Na wierzch posypujemy małą warstwą startego sera. Gotuj przez kolejne 2-3 minuty, aż ser się roztopi.
  3. Przygotuj sos. Zagotuj mleko. Ser kiełbasiany zetrzeć na grubej tarce. Dodać do mleka i gotować na małym ogniu, mieszając, aż ser się roztopi. Dodać czosnek, sos sojowy i zmielony czarny pieprz, wymieszać. Podawać z grzankami

Uwaga dla gospodyni domowej: do smażenia grzanek najlepiej nadaje się patelnia z grubym dnem. Na nim masło nagrzewa się równomiernie, a chleb nie ma czasu się spalić. W tym samym czasie kawałki mają czas na smażenie w środku.

Przy okazji: do zrobienia złocistobrązowych, chrupiących grzanek nadaje się każdy półtwardy, solony ser. Może to być na przykład rosyjski, Poshekhonsky, Edam lub Gouda. Lepiej zetrzeć go na drobnej tarce, aby szybciej się stopił

Roladki tostowe

To chyba najbardziej niezwykła opcja przygotowania grzanek, z jaką się spotkaliśmy. A ich smak robi bardzo pozytywne wrażenie! A te grzanki zachwycą Twoje małe wiercenia, bo nadzienie…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja