Jak zrobić granolę

Jak zrobić granolę

Co wiemy o zwyczajach gastronomicznych pokolenia dwudziestokilkulatków? Tak, tak naprawdę nic o nich nie wiemy. Nasza autorka ma nieco ponad dwadzieścia lat, studiowała w Niemczech, wróciła do Rosji, jest doskonałą kucharką i z rówieśnikami mówi tym samym kulinarnym językiem. Ta rozmowa dotyczy granoli.

Pamiętam za każdym razem, gdy przyjeżdżałem z Niemiec do Moskwy: w Niemczech mieszkałem sam, ale tutaj znów musiałem dogadać się z rodzicami. A to, wierz mi, nie jest takie proste.

Wyobraź sobie sytuację, gdy od dłuższego czasu żyjesz sam, sam podejmujesz decyzje, nikt nie szumi Ci w uchu, że trzeba to zrobić tak, a nie inaczej i nagle wszystko się zmienia… Każdego ranka, kiedy wyszedłem z domu, nie zjadłem śniadania. Moje ciało budzi się później, a śniadanie po prostu nie mieści się w żołądku. Najbardziej, na co jestem gotowa o poranku, to kawa! Ale moja mama propaguje zdrowe odżywianie i zdrowy tryb życia. Czym jest zdrowy styl życia bez śniadania? A więc: każdego ranka rutynowo słuchałem mamroczenia mojej mamy, że przynajmniej muszę zabrać ze sobą przekąskę. W rezultacie dali mi jabłko lub kawałek chleba i wyrzucili z domu. Chociaż, szczerze mówiąc, był spożywany rzadko.

Alternatywa dla granoli – jabłka

Kiedy dorosłam, zrozumiałam, że śniadanie jest bardzo ważne dla organizmu, a tym bardziej dla ciała młodej dziewczyny. Cała moja rodzina, z wyjątkiem mamy, oczywiście, jada na śniadanie makaron. Jeśli wczesnym rankiem na stole nie pojawią się trzy duże talerze makaronu z masłem i serem, dzień mojej siostry i brata zaczyna się w złym humorze.

Makaron w kremowym sosie z serem

Bardzo długo próbowałem znaleźć swoje śniadanie. Po wielu poszukiwaniach i analizowaniu różnych opcji w końcu znalazłam swoje idealne śniadanie – domową granolę! Można go jeść z jogurtem, mlekiem lub przecierami owocowymi – jak najbardziej lubisz. A najważniejsze, że nie jest trudne w przygotowaniu i wystarczy na cały przyszły tydzień, a nawet całe dwa tygodnie, jeśli oczywiście zje się samo śniadanie :)

Na śniadanie granola z mlekiem

Przepis na domową granolę

Zbieramy wszystkie niezbędne składniki do przygotowania granoli.

Układ produktu dla granoli
Układ produktu dla granoli

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym i wsyp 3 szklanki płatków owsianych. Płatki rozłóż równomiernie na powierzchni i włóż do piekarnika do wyschnięcia na 15 minut. Bardzo ważne jest, aby płatki co 5 minut mieszać, aby się nie przypaliły.

Wysyp płatki owsiane na blachę do pieczenia

Dodaj 1,5 szklanki dowolnych orzechów lub jeszcze lepiej mieszankę różnych orzechów i pełną garść pestek dyni.

Do suszonych płatków dodaj mieszankę orzechów

Wymieszaj 5 łyżek. miód z 2/3 szklanki gorącej wody, dodać do mieszanki płatków śniadaniowych i orzechów, dokładnie wymieszać i wstawić do piekarnika na 20-25 minut.

Do przygotowanej masy dodać masę miodową i wymieszać

Nie zapomnij mieszać co 5 minut!

Mieszaj mieszaninę na blasze do pieczenia

Na kilka minut przed gotowością dodać drobno posiekane suszone morele oraz suszone wiśnie lub żurawinę.

Dodaj suszone owoce i owoce kandyzowane

Woo ala – śniadanie gotowe! Ostudzoną granolę przelać do słoiczków i przechowywać w ciemnym miejscu – można przechowywać maksymalnie 2 tygodnie.

Granolę rozłóż do słoików

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #śniadanie #Zdrowe Odżywianie #muesli #granola #śniadanie w słoiku #Maria GalczenkoPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja