Jak zrobić gorące kanapki

Jak zrobić gorące kanapki

Jak zrobić gorące kanapki

Mój magnes 28 marca 2024 r

Gorące kanapki to pyszna propozycja na śniadanie, obiad lub przekąskę. Pyszny chleb, dużo nadzienia i zdecydowanie roztopiony ser… Dzielimy się wskazówkami, z czego można zrobić gorące kanapki i jak stworzyć idealną kanapkę. Uwaga!

Jak zrobić gorące kanapki

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Wybierz dobry chleb
  • Gdzie gotować
  • Oto jak zrobić gorącą kanapkę w powolnej kuchence
  • Eksperymentuj z nadzieniami
  • Oto kilka opcji na gorące kanapki, które są stosunkowo łatwe do wykonania
  • Gorąca kanapka z kiełbasą i serem
  • Gorąca kanapka z szynką i serem
  • Gorąca kanapka z jajkiem

O złotych zasadach idealnej kanapki, z której składa się niesamowita przekąska pisaliśmy już wcześniej. Czas je uzupełnić, bo gorąca kanapka to osobna forma sztuki kulinarnej. Na początek zalecamy odświeżenie pamięci o „bazie”, aby nie skończyło się na zbyt dużej ilości chleba i niewystarczającym nadzieniu. Niewiele osób lubi takie przekąski.

Wybierz dobry chleb

Do kanapek używaj wyłącznie świeżego i wysokiej jakości chleba, aby otrzymać nie przeciętne danie, ale prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej. Wybierz swój ulubiony: ziarnisty zakwas lub biały do ​​tostów, Borodino lub puszysta bułka… Weź również pod uwagę, że chleb należy połączyć z nadzieniem.

Nie należy kroić chleba na gorącą kanapkę zbyt cienko: taka kromka może rozmoknąć od nadzienia lub się rozgotować. Jeśli robisz kanapkę, dwa kawałki chleba powinny mieć tę samą grubość. Plasterek i skórka nie są najlepszą opcją.

Chleb można posmarować z obu stron masłem i obsmażyć na patelni lub w piekarniku nagrzanym do 180°C. Kilka minut – a kawałki nabiorą apetycznego złotego odcienia, lekko wyschną i można ułożyć nadzienie. Jeśli lubisz chrupiące pieczywo, wysusz kromki w tosterze, ale w tym przypadku nie smaruj ich masłem.

Doskonałe kanapki wychodzą na chrupiącym, złotobrązowym i średnio wysuszonym pieczywie.
Doskonałe kanapki wychodzą na chrupiącym, złotobrązowym i średnio wysuszonym pieczywie.

Gdzie gotować

Najlepiej używać patelni, piekarnika lub wolnowaru. Posłuchaj rad szefów kuchni: nie gotuj gorących kanapek w kuchence mikrofalowej.

W piekarniku możesz użyć trybu „grill”, a w multicookerze – „multi-cook” (lub inny, zgodnie z instrukcją dla twojego sprzętu).

Oto jak zrobić gorącą kanapkę w powolnej kuchence

Nawet w powolnej kuchence możesz zrobić bardzo smaczne gorące kanapki
Nawet w powolnej kuchence możesz zrobić bardzo smaczne gorące kanapki

Składniki

  • 4 kromki chleba kanapkowego
  • 20 g masła
  • 2 cienkie plasterki sera rosyjskiego
  • 2 cienkie plasterki gotowanej wędzonej szynki
  • 0,25 główki kapusty pekińskiej
  • 2–3 gałązki koperku
  • 1 łyżka. l. majonez
  • sól
  • pieprz

Krok 1

Przygotuj wolnowar i składniki.

Krok 2

Przygotuj nadzienie. Kapustę i koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Delikatnie natrzyj kapustę solą. Drobno posiekaj szynkę. Wymieszaj warzywa z majonezem, dodaj szynkę.

Krok 3

Dwie kromki chleba posmaruj połową masła. Połóż na nich kawałek sera. Włącz tryb „Multi-cook”, ustaw temperaturę na 160°C, włóż chleb i ser do miski, gotuj przez 5 minut.

Krok 4

Rozłóż warzywa i szynkę na chlebie, przykryj pozostałymi kawałkami chleba, posmaruj pozostałym masłem i gotuj w tym samym trybie przez kolejne 5 minut.

Krok 5

Gorące kanapki są gotowe. Wskazówka: do nadzienia można użyć dowolnych warzyw i warzyw (pomidory, słodka papryka, starta marchewka itp.), A także gotowanej wieprzowiny, gotowanej kiełbasy, jajek na twardo.

Eksperymentuj z nadzieniami

Ważne jest, aby zachować równowagę między pieczywem a nadzieniem – powinno być go dość dużo, ale jednocześnie gorąca kanapka lub kanapka nie powinna być gigantyczna, w przeciwnym razie jedzenie będzie niewygodne. Profesjonalni szefowie kuchni zalecają taką proporcję na jedną kanapkę lub kanapkę: 40 g mięsa i 20–30 g sera.

Całe nadzienie należy równomiernie rozłożyć na kromce (lub kromkach) chleba, wtedy kanapka będzie pyszna w każdym kęsie.

Zadbaj o konsystencję. Aby nie było jednolite, dodaj odrobinę chrupkości, np. sałatą, ogórkami kiszonymi, smażonymi w głębokim tłuszczu krążkami cebuli, plasterkami rzodkiewki lub jabłka, nasionami i posiekanymi orzechami.

Aby zapobiec nadmiernemu zamoczeniu nadzienia, warzywa i zioła należy wytrzeć do sucha i usunąć nadmiar płynu z pokrojonych warzyw. Dzięki temu pieczywo w gotowej kanapce lub kanapce nie rozmoknie szybko. Nie rozprowadzaj sosu bezpośrednio na chlebie. Najpierw dodaj liść sałaty lub kawałek sera, a następnie sos.

Oto kilka opcji na gorące kanapki, które są stosunkowo łatwe do wykonania.

Gorąca kanapka z kiełbasą i serem

Gorąca kanapka z serem i kiełbasą jest tym, czego potrzebujesz na obfite śniadanie. Zawiera wszystko, czego potrzebujesz, w podwójnym rozmiarze: dwa rodzaje kiełbas, sery twarde i topione, warzywa – według własnego uznania i odrobinę musztardy dla soczystości i pikantnego smaku. W razie potrzeby kiełbasę szynkową można zastąpić dowolnym pieczonym mięsem lub rybą. A jeśli nie masz chleba tostowego, możesz użyć zwykłego, cienko pokrojonego bochenka. Jeśli wolisz produkty pełnoziarniste, możesz skorzystać z tej opcji. Najważniejsze, że każdy miał smaczny posiłek.

Gorąca kanapka z kiełbasą i serem
Gorąca kanapka z kiełbasą i serem

Do przygotowania 2 porcji potrzebne będą:

  • plastry gotowanej kiełbasy – 4 szt.
  • pieczone warzywa – do smaku
  • plastry serlatu surowej wędzonej kiełbasy – 4 szt.
  • plastry sera – 4 szt.
  • Musztarda francuska – 1 łyżka.
  • plastry sera topionego – 4 szt.
  • chleb kanapkowy – 4 szt.
  • pomidor, pokrojony w plasterki – 4 szt.

1. Posmaruj musztardą wszystkie kawałki chleba z jednej strony. Całość rozłożyć na dwie części

2. Na pozostały chleb połóż kiełbasę, warzywa i pomidory. Dociśnij chlebem i serem.

3. Powstałą kanapkę ułożyć na natłuszczonej blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 7 minut.

4. Następnie posypać tartym serem i wstawić pod grill na kolejne kilka minut, aby skórka się zarumieniła.

Przydatne rady

Kanapka, czyli kanapka złożona z dwóch (zamkniętych) lub jednego (otwartego) kawałka chleba z nadzieniem, została wynaleziona w Anglii na cześć jej faktycznego twórcy – Johna Montela, czwartego hrabiego Sandwich. Aby nie odwracać uwagi od gry w karty, hrabia poprosił o podanie kawałka mięsa włożonego pomiędzy dwie kromki tostowego chleba. Z biegiem czasu danie stało się tak popularne, że weszło do wielu kuchni na całym świecie. Kanapki na gorąco można przygotować z absolutnie dowolnym nadzieniem, zachowując główną zasadę montażu: chleb-nadzienie-chleb.

Uwaga dla gospodyni

Miłośnikom pożywnych gorących kanapek na śniadanie polecamy również zapoznać się z przepisami na gorące kanapki z jajkiem sadzonym oraz z szynką i serem.

Przy okazji

W 100 g: białka 14,49 g (18,11% wartości dziennej) • tłuszcze 14,51 g (16,12%) • węglowodany 17,28 g (10,29%) • kcal 258,44 (14,36 %) • sód 875,69 mg (60,39%) • cukier ogółem 3,23 g ( 6,46%) • NNKT 7,12 g (35,60%) • Błonnik pokarmowy 1,59 g (5,30 %)

Gorąca kanapka z szynką i serem

Gorąca kanapka z szynką i serem będzie idealna na śniadanie. A co może być lepszego o poranku niż najsmaczniejsza kanapka świata, przygotowana w wyjątkowy sposób. Oferujemy wykonanie gorącej kanapki w ciekawej technologii – upiecz ją w cieście. Przed smażeniem uformowaną kanapkę należy obtoczyć w mące, następnie zanurzyć w masie jajecznej i ponownie obtoczyć w serze i kaszy mannie. Smaż przez krótki czas w dużej ilości oleju roślinnego – niesamowita pyszność jest gotowa. Jesteśmy pewni, że nikt w domu nie zgadnie, jak na pozornie zwyczajnej kanapce wyszła tak pyszna skórka. Niech to pozostanie Twoim kulinarnym hackiem.

Gorące kanapki z suluguni i szynką
Gorące kanapki z suluguni i szynką

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • mąka – 100 g
  • ser suluguni – 300 g
  • kasza manna – 50 g
  • mleko – 50 ml
  • sól – 0,5 łyżeczki.
  • tarty parmezan – 100 g
  • jaja kurze – 3 szt.
  • chleb tostowy – 8 szt.
  • szynka gotowana wędzona – 200 g
  • olej roślinny do głębokiego smażenia – do smaku

1. Pokrój suluguni i szynkę w cienkie plasterki. Połóż suluguni i szynkę na 4 kawałkach chleba. Przykryj pozostałymi kawałkami chleba i dociśnij. Za pomocą bardzo cienkiego noża odetnij skórkę chleba. Pokrój same kawałki na 4 kwadratowe kawałki.

2. Ubij jajka solą i mlekiem, aż będą gładkie w głębokim talerzu. W drugiej misce wymieszaj parmezan z semoliną. W trzecim po prostu wlej mąkę.

3. Obtocz kawałki chleba w mące, a następnie zanurz je ze wszystkich stron w mieszance jajecznej, pozwalając, aby nadmiar spłynął. Następnie obtaczamy kanapki w parmezanie i kaszy mannej.

4. Połóż duże sito na warstwie ręczników papierowych. Rozgrzej olej do smażenia do 160°C. Ostrożnie włóż kanapki do oleju i smaż ze wszystkich stron na złoty kolor. Gotowe kanapki układamy na sicie, pozwalając odsączyć nadmiar oleju. Podawaj natychmiast.

Przydatne rady

Suluguni w tym przepisie można zastąpić innym odpowiednim serem, np. serem imeretyńskim lub lekko solonym serem feta, pizzą mozzarellą czy greckim serem halloumi.

Uwaga dla gospodyni

Do takich kanapek idealnie sprawdzi się prosta zielona sałata, np. sałata, do której można dodać świeże ogórki, bazylię, pietruszkę i kolendrę.

Przy okazji

W 100 g: białka 16,58 g (20,73% wartości dziennej) • tłuszcze 15,29 g (16,99%) • węglowodany 25,81 g (15,36%) • kcal 309,67 (17,20 %) • sód 874,99 mg (60,34%) • cukier ogółem 1,22 g ( 2,44%) • NNKT 6,38 g (31,90%) • Błonnik pokarmowy 2,39 g (7,97 %)

Gorąca kanapka z jajkiem

Gorąca kanapka z jajkiem to coś więcej niż tylko kanapka. To pełnowartościowe śniadanie, które będzie prawdziwym wybawieniem dla tych, którzy w ciągu dnia nie mają czasu na dobrą przekąskę. Ma wysoką zawartość białka i tłuszczu dzięki produktom takim jak szynka, jajka, ser, majonez i masło. Nie zapomnieliśmy także o błonniku, dodając pomidory i cebulę do kanapki z jajkiem z chrupiącej bagietki pszennej. Rezultatem jest smaczna i pożywna, wysokokaloryczna kanapka – dokładnie to, czego potrzebujesz na pierwszy posiłek. Kanapkę dla czteroosobowej rodziny przygotujesz w zaledwie 30 minut.

Gorąca kanapka z jajkiem
Gorąca kanapka z jajkiem

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • pomidor – 1 szt.
  • szynka – 200 g
  • bagietka – 1 szt.
  • czerwona cebula – 0,5 szt.
  • jaja kurze – 8 szt.
  • majonez – 4 łyżki.
  • ser cheddar – 100 g
  • sól – do smaku
  • masło – 50 g
  • świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
  • musztarda – 2 łyżki.

1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. W dużej misce roztrzep jajka. Jajek nie trzeba ubijać, wystarczy, żeby białka połączyły się z żółtkami. Doprawić solą i pieprzem. Ser i szynkę pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić na połówki pierścieni. Pomidora pokroić w koła.

2. Bagietkę przeciąć wzdłuż i ostrożnie usunąć okruchy. Ścianki bagietki powinny mieć grubość około 1,5 cm. Do zrobienia kanapki nie jest potrzebny okruszek. Wierzch bagietki smarujemy połową masła, a spód majonezem.

3. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać 20 g masła i wlać jajka. Gotuj, ciągle mieszając szpatułką, przez 2-3 minuty, aż jajka się zetną. Zdejmij patelnię z ognia i pozwól jajom lekko ostygnąć, 5 minut.

4. Na górną połowę bagietki połóż jajecznicę i przykryj plasterkami sera. Połóż szynkę na dolnej połowie i posmaruj musztardą. Dodaj cebulę i pomidory. Ostrożnie połącz połówki i posmaruj bagietkę pozostałym masłem. Kanapkę szczelnie zawiń w folię i włóż na środkową półkę piekarnika.

Przydatne rady

W razie potrzeby, aby przygotować gorącą kanapkę, możesz…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja