Kawior z cukinii w domu
Do przepisu
Kawior z cukinii w domu to pielęgniarka, nie da się tego inaczej powiedzieć… To danie, które od dawna stało się legendarne, dosłownie przez dziesięciolecia ratowało naród radziecki przed głodem – brzydkie puszki z kawiorem z cukinii zdobiły półki nawet w czasach całkowitych niedoborów żywności. Chwytamy czapki przed tymi, którzy wymyślili klasyczny radziecki przepis, ale domowy kawior z dyni i tak smakuje lepiej. Co więcej, jego przygotowanie nie wymaga dużego wysiłku i kosztów. A cukinia jest nadal najpopularniejszym i najtańszym warzywem. A zima tuż tuż – czas przygotować kawior i przełożyć go do słoików.
Złożoność: łatwo Kalorie: 32,85 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Dodać. czas: 30 minut Używany: 0,56 g/1,68 g/3,87MikserGotowanieKonserwowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 6 PORCJIRozpocznij gotowanie na 2 godziny przed podaniem3 kg białej cukinii 2 kg dojrzałych pomidorów 1 kg marchwi 1 kg cebuli 1 szklanka oleju słonecznikowego 4 łyżki. l. cukier 2 łyżki. l. ocet jabłkowy 2 łyżki. l. sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Aby przygotować kawior z dyni, przygotuj wszystkie warzywa. Cukinię pokroić w kostkę. Jeśli cukinia jest młoda, można ją pokroić ze skórką. Jeśli nasiona w cukinii są duże, należy je usunąć łyżką.
Krok 2
Marchew obieramy (dotyczy to zwłaszcza tych kupnych, gdyż w ich skórce mogą gromadzić się pestycydy), odcinamy końcówki po 1 cm z obu końców i ścieramy na drobnej tarce. Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Krok 3
Na głęboką patelnię wlać olej słonecznikowy. Partiami wrzucamy cukinię na patelnię i lekko podsmażamy. Następnie wrzuć całą cukinię na patelnię i dodaj marchewkę i cebulę. Mieszaj i gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 10 minut.
Krok 4
Usuń łodygę i rdzeń pomidorów, szczególnie jeśli są białe lub mają żółte żyłki. Pokrój w małe kostki. Do marchewki i cebuli na patelni dodaj pomidory i smaż wszystko razem przez kolejne 10 minut.
Krok 5
Po usmażeniu wszystkich warzyw powstałą masę warzywną zmiksuj w blenderze lub zmiel za pomocą robota kuchennego na puree.
Krok 6
Mieszankę warzywną przekładamy do rondla, dodajemy sól, cukier, ocet jabłkowy i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut, cały czas mieszając, aby kawior się nie przypalił.
Krok 7
Po ugotowaniu włóż gotowy kawior do wysterylizowanych słoików i natychmiast zwiń. Zakrętki również należy wcześniej wysterylizować.
Krok 8
Odwróć słoiki z kawiorem do góry dnem i trzymaj pod kocem aż do całkowitego wystygnięcia przez około jeden dzień. Kawior z dyni jest gotowy na zimę. Należy go przechowywać w chłodnym miejscu.
UWAGA DO GOSPODARKI
Pyszny kawior z dyni możesz przygotować na różne sposoby. Jak zrobić kawior do dyni według GOST ZSRR, znajdziesz tutaj. Przepis na kawior dyniowy z majonezem przedstawiono tutaj.
PRZY OKAZJI
W tym przepisie możesz bezpiecznie zmienić proporcje kawioru dyniowego według własnego gustu i dodać nowe składniki: zioła, czosnek, paprykę słodką i ostrą, przyprawy (kminek i kolendra szczególnie dobrze komponują się z kawiorem dyniowym).