Jak zrobić domowe tagliatelle jajeczne

Jak zrobić domowe tagliatelle jajeczne

gastronomia 11 listopada 2021 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1KomentarzDomowe tagliatelle jajeczne Do przepisu

Jeśli chcesz, możesz zabarwić tę pastę, dodając natkę pietruszki i/lub sok ze szpinaku zamiast wody podczas wyrabiania ciasta na zieloną pastę; sok z marchwi lub dyni dla rudych; sok z czerwonej kapusty zmieszany z sokiem z cytryny na fiolet.

Złożoność: łatwo Kalorie: 545,25 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 1 godzina Używany: 13,60 g/23,25 g/71,46Bez obróbki cieplnejKuchnia włoskaPustySos/dressingWegetarianizm: OvoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJI350 g mąki6 żółtek3 łyżki l. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia0,5 łyżeczki sólmąka do obtoczenia Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Wymieszaj żółtka, 2 łyżki. l. ciepłą wodę i sól, odstaw mieszaninę na około 5 minut.

Krok 2

Na stolnicę przesiać mąkę do kopczyka, zrobić w kopcu wgłębienie prawie do samego dna.

Krok 3

Do zagłębienia wlać masę żółtkową i za pomocą widelca, dodając mąkę z boków, zacząć wyrabiać ciasto.

Krok 4

Gdy cała mąka będzie już lekko zwilżona, dolewamy oliwę i zagniatamy ciasto na mniej więcej jednolitą masę.

Krok 5

Za pomocą butelki ze spryskiwaczem spryskaj ręcznik kuchenny wodą, przykryj ciasto wilgotną ściereczką i odstaw na 30 minut. Ciasto zagniatamy na gładką masę – powinno być dość zwarte, ale gładkie i elastyczne. Ciasto ponownie przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.

Krok 6

Ciasto podzielić na 4 części. Trzy zostaw pod ręcznikiem, czwartą rozwałkuj za pomocą maszynki do makaronu lub wałka na oprószonej mąką powierzchni na prostokątną warstwę o grubości 2 mm.

Krok 7

Posyp warstwę mąką i zwiń w rulon. Rozwałkować i złożyć pozostałe kawałki ciasta w ten sam sposób.

Krok 8

Za pomocą cienkiego, ostrego noża pokrój bułkę w krążki o grubości 1,5–2 cm Odwiń tagliatelle i pozostaw na desce do wyschnięcia lub od razu ugotuj.

PRZY OKAZJI

Na taki makaron można od razu zrobić 3-4 razy więcej ciasta, rozwałkować je jak opisano powyżej, ale pokroić na różne sposoby: 1. Prostokąty o wymiarach około 12×20 cm – na lasagne. 2. Bardzo cienkie, krótkie słomki – do makaronu mlecznego. 3. Paski o szerokości 3-4 cm (tzw. pappardelle) – do makaronu z gęstym, bogatym sosem.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja