Jak zrobić domowe tagliatelle

Jak zrobić domowe tagliatelle

Tagliatelle – klasyczny włoski makaron. To tagliatelle, a nie spaghetti, podawane z sosem bolońskim. Zrobienie tagliatelle w domu nie jest trudniejsze niż zrobienie prostego domowego makaronu.

Ciasto na różne rodzaje makaronów

Można od razu zrobić 3-4 razy więcej ciasta na taki makaron, rozwałkować je, ale pokroić na różne sposoby: 1. Prostokąty o wymiarach około 12×20 cm – na lasagne. 2. Bardzo cienkie, krótkie słomki – do makaronu mlecznego. 3. Paski o szerokości 3-4 cm (tzw. pappardelle) – do makaronu z gęstym, bogatym sosem.

Kolorowa pasta

Jeśli chcesz, możesz zabarwić tę pastę, dodając natkę pietruszki i/lub sok ze szpinaku zamiast wody podczas wyrabiania ciasta na zieloną pastę; sok z marchwi lub dyni dla rudych; sok z czerwonej kapusty zmieszany z sokiem z cytryny na fiolet.

A właściwie sam przepis.

Domowe tagliatelle jajeczne

Tagliatelle przygotowuje się w prosty sposób: mieszamy składniki, zagniatamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia, rozwałkowujemy na cienką pastę i kroimy we wstążki.

Domowe tagliatelle jajeczne

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. POWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja