Tagliatelle – klasyczny włoski makaron. To tagliatelle, a nie spaghetti, podawane z sosem bolońskim. Zrobienie tagliatelle w domu nie jest trudniejsze niż zrobienie prostego domowego makaronu.
Ciasto na różne rodzaje makaronów
Można od razu zrobić 3-4 razy więcej ciasta na taki makaron, rozwałkować je, ale pokroić na różne sposoby: 1. Prostokąty o wymiarach około 12×20 cm – na lasagne. 2. Bardzo cienkie, krótkie słomki – do makaronu mlecznego. 3. Paski o szerokości 3-4 cm (tzw. pappardelle) – do makaronu z gęstym, bogatym sosem.
Kolorowa pasta
Jeśli chcesz, możesz zabarwić tę pastę, dodając natkę pietruszki i/lub sok ze szpinaku zamiast wody podczas wyrabiania ciasta na zieloną pastę; sok z marchwi lub dyni dla rudych; sok z czerwonej kapusty zmieszany z sokiem z cytryny na fiolet.
A właściwie sam przepis.
Domowe tagliatelle jajeczne
Tagliatelle przygotowuje się w prosty sposób: mieszamy składniki, zagniatamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia, rozwałkowujemy na cienką pastę i kroimy we wstążki.
Domowe tagliatelle jajeczne
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. POWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych