Jak zrobić domową panna cottę

Jak zrobić domową panna cottę

Najprostszym deserem, jaki znam, jest panna cotta. Jak tylko w Rosji nie piszą nazwy tego deseru: panna cotta, panna cotta, panna cotta, panna cotta, panna cotta… Najprawdopodobniej najbliższa pisowni włoskiej Panna cotta jest panna cotta. Niezależnie od pisowni, dowiemy się, jak przygotować ten kremowy deser – panna cotta.

Dużo śmietany, trochę mleka, cukru, żółtka, trochę żelatyny – wydaje się to proste. Cóż, to właściwie nie jest trudne, wystarczy zwrócić szczególną uwagę na szczegóły.

Aby przygotować domową panna cottę, ważny jest wybór odpowiedniej żelatyny.

Żelatyna czasami zachowuje się nieprzewidywalnie. Szef kuchni Dmitrij Shurshakov podczas tournée po Nicei był dość zaskoczony upartą naturą francuskiej żelatyny. Wyglądając dokładnie tak samo jak zwykły niemiecki czy rosyjski, przez półtorej godziny nie wykazywał żadnych oznak żelowania, a potem nagle zwarty jak noworoczne galaretowate mięso. Dlatego musisz zachować ostrożność.

Z użytej żelatyny najlepiej oddzielić wcześniej i przygotować jakąś elementarną galaretkę, na przykład z soku pomarańczowego. Weź szklankę soku (dowolnego soku, nawet z torebki), wlej go do rondla, dodaj 5 gramów żelatyny, przykryj pokrywką i pozostaw do spęcznienia.

Wymagana konsystencja żelatyny do domowej panna cotty przed podgrzaniem

Po godzinie postaw rondelek na małym ogniu i podgrzewaj, od czasu do czasu mieszając, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Następnie przecedź roztwór przez sito, aby pozbyć się zbędnych kawałków lub granulek, przelej do dwóch kubków po jogurcie lub dwóch filiżanek kawy, ostudź i włóż do lodówki.

Aby to sprawdzić, napełnij kubki mieszaniną żelatyny

Gdy galaretka stwardnieje, oceń jej konsystencję i odpowiednio zwiększ lub zmniejsz ilość żelatyny. I nie oczekuj, że firmy produkujące żelatynę zawsze produkują ją według tych samych specyfikacji. Być może w ramach jednej partii, ale nie więcej.

Pożądana konsystencja stwardniałej żelatyny

Ciekawostka druga: do domowej panna cotty należy kupić mleko i bardzo gęstą śmietankę i wymieszać je, a nie kupować samą śmietanę, ale nie taką tłustą. W języku angielskim tę mieszaninę nazywa się half & half, czyli pół na pół (choć nie zawsze w dosłownym tego słowa znaczeniu) i nikt nie zastanawia się, dlaczego należy to zrobić tak, a nie inaczej. Nawiasem mówiąc, w zachodniej kuchni śmietana ciężka lub podwójna odnosi się do śmietany o zawartości tłuszczu 60%. Pewnie to fajne, ale nie rozumiem dlaczego. Moim zdaniem 30 wystarczy, trzeba tylko pić mniej mleka.

Nie da się zrobić panna cotty bez mleka i śmietany!

Do panna cotty opcjonalnie dodaje się żółtko, dzięki czemu uzyskuje się coś w rodzaju creme brulee, tyle że bez „brulee”, bo pod grillem nie ma absolutnie miejsca na taki krem. Jednak ten deser jest niezwykle rzadko podawany bez sosu i taki jajeczny odcień byłby całkiem odpowiedni.

Żółtka są najważniejszym składnikiem panna cotty.

Proporcje na domową panna cottę

Są proste. Najpierw wymieszaj 2 szklanki gęstej śmietany i 1 szklankę pasteryzowanego mleka, tak świeże i smaczne, jak to możliwe. Z tej porcji wychodzi 6 porcji domowej panna cotty. Jeśli chcesz przygotować więcej panna cotty, po prostu zwiększ ilość mleka i śmietanki w tej samej proporcji. Jeśli zamiast zwykłego mleka dodamy mleko kokosowe, panna cotta okaże się mlekiem kokosowym; Wiele osób też to lubi.

Aby przygotować domową panna cottę, wymieszaj mleko i śmietanę

Na każdą szklankę mieszanki mlecznej weź 5 g żelatyny (pamiętając o sprawdzeniu jej zdolności żelowania i dostosowaniu jej ilości w zależności od tego). Potrzebujesz 50 g cukru na każdą szklankę mieszanki i jedno żółtko na każde trzy szklanki. Używaj tylko białego cukru.

Bardzo wskazane jest dodanie do panna cotty cukru waniliowego, posiekanej skórki z cytryny lub pomarańczy lub pokruszonych słodkich przypraw (cynamonu, kardamonu i odrobiny goździków), ale stopniowo, nie więcej niż pół łyżeczki na trzy szklanki mieszanina śmietany i mleka. Jeśli robisz Bavaroise, użyj serka śmietankowego w stosunku objętościowym 1:2 do mieszanki mlecznej.

Dodatkowe składniki do przygotowania domowej panna cotty

Technologia przygotowania panna cotty

Oddziel jedną szklankę mieszanki mlecznej, namocz w niej żelatynę i pozostaw na godzinę. Pozostałą masę mleczną wlać do stalowej miski lub rondla, dodać cukier i ewentualnie dodatki aromatyczne. Do dużego rondla wlej tyle gorącej wody, aby sięgała do połowy wysokości miski lub rondla zawierającego mleko po umieszczeniu w dużym rondlu.

W łaźni parowej podgrzej słodką mieszankę mleczną, aby przygotować panna cotta.

W rzeczywistości tak właśnie należy zrobić. Postaw duży rondel na średnim ogniu. Podgrzewać, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie nabieramy nieco ponad pół szklanki mieszanki, odstawiamy na bok i do rondla dodajemy spęcznioną żelatynę wraz z mlekiem, w którym była namoczona.

Do mieszanki panna cotta dodać przygotowaną żelatynę

Do osobnej miski wlać żółtko, dodać łyżkę zarezerwowanego mleka i szybko wymieszać widelcem. Kontynuując dodawanie stopniowo mleka, mieszaj, aż masa będzie gładka.

Do masy mlecznej wlewamy masę jajeczną, cały czas mieszając trzepaczką, mieszamy i mieszamy. To jest najważniejsze – mieszać bez rozpraszania się niczym. Gdy cała żelatyna się rozpuści, zdejmij miskę z gorącą panna cottą z dużej patelni i przecedź panna cottę przez sito.

Ciągle mieszając trzepaczką, dodaj masę jajeczną do mlecznej mieszanki na panna cottę.

Nie będziesz już musiał robić nic poważnego. Powstałą masę przelej do foremek, filiżanek do kawy lub gdziekolwiek chcesz, tak aby do krawędzi pozostał przynajmniej centymetr, ostudź i włóż do lodówki. W czasie gdy panna cotta stygnie, przygotuj sos.

Wlać masę panna cotta do foremek

Jeśli robisz Bavaroise, poczekaj, aż mieszanina ostygnie do temperatury pokojowej, zamieszaj, a następnie wlej do foremek. Jeśli zdecydujesz się nie dodawać żółtka, wyeliminuj wszystkie związane z nim manipulacje.

Sos do domowej panna cotty

Szczerze mówiąc, bez sosu zwykła panna cotta nie ma sensu. Jeśli do mieszanki dodamy tabliczkę gorzkiej czekolady roztopionej w kuchence mikrofalowej, nic się nie stanie, ale sama w sobie może zachwycić tylko bardzo niedoświadczonego łasucha. To samo można powiedzieć o Bavaroise.

Chociaż zrobienie sosu nie jest bardzo trudne. Do rondelka lub małego rondelka włóż 50 g masła, 3-4 łyżki cukru (tutaj możesz użyć brązowego cukru) i grubo posiekaną pomarańczę. Następnie postaw rondelek na średnim ogniu i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Następnie, jeśli chcesz, przetrzyj przez sito. Następnie wyjmij kokilki lub pucharki, polej je gorącym (lub mniej ostrym) sosem i podawaj. Właściwie świetna rzecz.

W rondelku wymieszaj sos panna cotta

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #Kuchnia włoska #Pannacotta #panna cotta #pana cottaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja