Jak zrobić dobre grzane wino?

Jak zrobić dobre grzane wino?

Jak zrobić dobre grzane wino?

Ludmiła Wengerowa 29 grudnia 2023 r5.00(3)Dodaj do ulubionychUdział

Do zrobienia grzanego wina wystarczy wino, przyprawy i zima na zewnątrz. W zimnie i błocie „płonące wino” zachwyca nas odcieniami rubinowych odcieni i rozgrzewa nie tylko po czubki palców, ale także do głębi duszy. Jak zrobić pyszne grzane wino we własnej kuchni? Oto historia głównego świątecznego napoju i wskazówki, jak ożywić go.

Treść materiału:

  • Jak i kiedy grzane wino stało się popularne?
  • Jak przygotowuje się grzane wino w różnych krajach?
  • Niuanse i subtelności przygotowania grzanego wina. Jakiego wina powinienem użyć? Jakie przyprawy i zioła? Jakie owoce? Miód czy cukier? Potrzebujesz zrobić grzane wino? Czy musisz odcedzać grzane wino?
  • Jak złożyć?
  • Jak zrobić niezwykłe grzane wino?

Uważa się, że starożytni Rzymianie, a od nich plemiona germańskie, które zniszczyły Cesarstwo Rzymskie, nauczyły się pić wino ciepłe, bogato aromatyzowane miodem i przyprawami. Nic dziwnego, że grzane wino, czyli glu-wino (Glühwein z glühender Wein grzane wino), a dziś są szczególnie lubiane w krajach niemieckojęzycznych. Jednak w całej Europie za główny napój Bożego Narodzenia uważa się grzane wino: z koszy wyjmuje się ciężkie dzbany, w nozdrza łaskocze zapach pieczonych kasztanów, smażonych kiełbasek i przypraw, goście ochoczo ustawiają się w kolejkach na starożytnych placach ozdobionych girlandami, aby się ogrzać z lampką grzanego wina.

Jak grzane wino stało się popularne?

Za starożytną tradycją kryje się początkowo niezbyt piękna historia: w średniowieczu przebiegli kupcy zdobywali wygraną za wszelką cenę, czasem uciekając się do fałszerstwa rozcieńczali wino wodą, a następnie dodawali mączkę kostną, a nawet skrobię z obierek ziemniaczanych, aby było grubsze. Kac po takim „domowym” napoju odurzającym był piekielny, a masowe zatrucia nie należały do ​​rzadkości. Już w XVI wieku na ziemiach bawarskich uchwalono prawo regulujące jakość produktu: wino glu musiało być przezroczyste i mieć moc od 7% do 12%, od tego czasu uznano to za standard klasycznego grzanego wina wino, choć w odmianach niemieckich przyprawy dodawane są do wina raczej oszczędnie.

Składniki do produkcji grzanego wina
Składniki do produkcji grzanego wina

Jak różne narody przygotowują grzane wino

Dla Brytyjczyków to zupełnie inna sprawa. wierzą, że mnóstwo przypraw jest tak samo potrzebne do gorącego wina, jak zimny deszcz do londyńskiej zimy. Co więcej, zawsze było w czym wybierać przyprawy były stale dostarczane do Wielkiej Brytanii z kolonii zamorskich, a Brytyjczycy znali się na nich lepiej niż na winie. Dlatego typowe angielskie grzane wino (które nazywają grzanym winem) jest tak gorące pod każdym względem: wrzące wino pali usta, a przyprawy gardło.

Wiktoriańska Anglia miała swoją własną wersję grzanego wina. negus, w którym wino rozcieńczano sokiem jabłkowym, pieczonymi jabłkami i „utrwalano” sherry. Negus był uważany za napój wiejskich właścicieli ziemskich: guwernantka Charlotte Brontë, Jane Eyre, która zamarzła w drodze do Thornfield Hall, dostała do wypicia negusa.

Zwyczaj dodawania „czegoś mocniejszego” do wina panował nie tylko wśród Brytyjczyków, ale także w krajach skandynawskich. W Finlandii i Szwecji, gdzie można się też naprawdę schłodzić, grzane wino nazywa się glögge lub glök, a mocny alkohol uważany jest za obowiązkowy element jego receptury. Czerwone wino gotuje się z przyprawami, następnie chłodzi, filtruje, ponownie podgrzewa i „utrwala” wynik kieliszkiem brandy lub rumu.

I oczywiście Francuzi mają swoją wersję grzanego wina, po prostu to nazywają gorące wino, vin chaud. Nie należy myśleć, że naród winiarzy wlewa do kotła jedynie Burgundię i Bordeaux, wręcz przeciwnie, propozycja wydania porządnej butelki na grzane wino wywoła sceptyczny uśmiech prawdziwego Francuza: on wie to najlepiej niż ktokolwiek inny; gdy wino będzie gotowane z dużą ilością przypraw, znikną subtelne odcienie drogich win.

Zarówno we Francji, jak i w Anglii grzane wino wytwarza się nie tylko z wina, ale także z cydru i piwa. Jak zauważamy, bohaterowie Dickensa pili głównie gorące napoje piwne. A skąd biedni ludzie mieliby wziąć swoją winę?

Grzane wino „wędzone” z suszonymi śliwkami
Grzane wino „wędzone” z suszonymi śliwkami

Jak zrobić pyszne grzane wino

Jakiego wina powinienem użyć?

Warto zastosować się do francuskich rad i nie wydawać pieniędzy na drogie wino. przyprawy nadal będą zagłuszać bazę alkoholową. Najważniejsze jest, że standardowe saperavi lub merlot z torby są całkiem odpowiednie naturalne i lepiej wytrawne: słodkie wino gorzej znosi upały, a kac po takim grzanym winie będzie dotkliwy.

Wina taninowe i dębowe Również nie jest to odpowiednia opcja, wydzielają gorycz do grzanego wina.

WAŻNY! Stopień powinien być przyzwoity 712 obrotów alkohol odparowuje podczas gotowania, więc zamiast rozgrzewającego napoju dla dorosłych ryzykujesz, że skończy się kompotem dla dzieci.

Jakie przyprawy?

Niezależnie od lokalnych różnic, klasyczny zestaw przypraw do grzanego wina jest mniej więcej taki sam na całym świecie. mieszanki sporządzane są na bazie cynamonu, kardamonu, goździków, anyżu gwiazdkowatego, ziela angielskiego, anyżu, kolendry, kminku w różnych odmianach. I w żadnym wypadku nie używa się mielonych przypraw: trudno je odcedzić z gotowego grzanego wina, a to nie jest zbyt przyjemne, gdy coś miesza się w kieliszku i na języku. Nie należy kupować przypraw do grzanego wina w gotowym zestawie w sklepie, możliwe, że leżą na ladzie od ostatnich Świąt. O wiele ciekawiej jest samemu zebrać aromatyczny bukiet, wtedy będziesz mieć pewność, że odda on winu cały swój pikantny duch.

WAŻNY! Nie daj się ponieść emocjom, mniej znaczy więcej: nie zaleca się dodawania do grzanego wina więcej niż 5 różnych przypraw, w przeciwnym razie napój będzie przypominał wodę kolońską.

Co wybrać spośród owoców?

Najczęściej do wina dodaje się plasterki pomarańczy, cytryny lub po prostu skórkę. Czasem jabłka, gruszki, ananas. Smak napoju ozdobią także suszone owoce: rodzynki, figi i suszone morele.

Eksperci radzą kierować się zasadą wino osobno, wszystkie dodatki osobno. Oznacza to, że lepiej podgrzać wino na jednej patelni, a przyprawy i owoce na drugiej, dodając do niego sok pomarańczowy lub jabłkowy, pozwolić im zaparzyć, a następnie odcedzić. I wymieszaj pikantny wywar z już podgrzanym winem. Ale jeśli dodasz plasterki cytrusów ze skórką, nie muszą one długo parzyć, w przeciwnym razie napój będzie gorzki.

Grzane wino bezalkoholowe z gruszką
Grzane wino bezalkoholowe z gruszką

Miód czy cukier?

Zawartość cukru w ​​grzanym winie kwestia gustu. Całkowicie działająca formuła: 2 łyżki. l. cukier granulowany zwykły na butelkę wina (750 ml) Dzięki temu grzane wino nie będzie nadmiernie kwaśne, ale też nie będzie mdłe. Zamiast białego cukru można użyć brązowego Dzięki temu, oprócz aromatu goździkowo-cynamonowego, grzane wino będzie miało także lekko karmelowy posmak. Lub zastąp cukier miodem, ale dodawaj go nie do wina, jak cukier, ale do gotowego napoju.

Gotować czy podgrzewać?

Najważniejsza rzecz do zapamiętania: chociaż często mówimy „zrób grzane wino”, jest to tylko przenośnia. Tak naprawdę wina nie gotuje się, lecz podgrzewa, dokładnie do momentu, gdy z dna zaczną unosić się pierwsze nieśmiałe bąbelki.

WAŻNY! Niech wino się zagotuje Oznacza to przełamanie wszystkich delikatnych aromatów, nadmierne obniżenie stopnia, utratę smaku i umożliwienie wyparowania bez śladu wszystkich flawonoidów i przeciwutleniaczy występujących w winie.

Naciągać czy nie?

Koniecznie odcedź. Bez pozostałości skórki i przyciemnionych kawałków owoców w kieliszku grzane wino będzie wyglądać znacznie lepiej. Ponadto pozostające w kieliszku owoce i przyprawy w dalszym ciągu wpływają na smak napoju i możliwe, że ostatecznie smak wina zostanie całkowicie utracony. Jeśli przecedzone grzane wino wydaje Ci się zbyt nudne, pokrój nową porcję pomarańczy i jabłek i wrzuć je do gotowego napoju tuż przed podaniem.

Jak podawać grzane wino

Tradycyjnie grzane wino podaje się w grubych kieliszkach lub filiżankach z uchem do irlandzkiej kawy. Musi być przezroczysty aby każdy mógł cieszyć się blaskiem rubinowych odcieni.

Klasyka grzanego wina
Klasyka grzanego wina

Grzane wina, których jeszcze nie próbowałeś

Grzane wino z białym winem Dziś jest to dość powszechna odmiana. Gotuje się go w tej samej technologii co czerwony, a na patelnię można dodać te same pomarańcze i jabłka, ale w białej wersji brzoskwinie (choć z puszki) i winogrona jako dodatek będą wspaniałe. Unikaj tylko jagód o mocnym zabarwieniu: malin czy wiśni, pod wpływem gorącego napoju rozpadną się i zmętnieją. Wiele osób woli białe grzane wino nawet bardziej niż czerwone ze względu na jego lekkość i elegancję (pamiętaj jednak, że w rzeczywistości ta lekkość jest zwodnicza).

Masz ochotę na grzane piwo niczym Mrs. Chickenstoker Dickensa z The Pickwick Club? Następnie znajdź w swoich zapasach rasowego stouta lub portera (grzane wino najlepiej pasuje do dobrego ciemnego piwa) i zabierz się do pracy. Różnica między grzanym winem piwnym polega na tym, że temperaturę piwa należy monitorować nie za pomocą bąbelków, ale natychmiast zdjąć je z ognia, gdy z dna garnka uniesie się piana. Jako „nadzienia” nadają się żurawiny, maliny i wiśnie. tutaj nie trzeba bać się odcieni czerwieni, a jeśli dodamy do tego miód, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową i suszony imbir, to grzane wino będzie miało aromat świątecznego piernika.

Dla tych, którzy mają ochotę na słodycze, znaleźliśmy przepis na grzane wino o smaku czekoladowym. Lub, jak to nazywają we Francji, wino czekoladowe. Zamiana słów tu i ówdzie nie zmienia znaczenia: tabliczkę dobrej ciemnej czekolady połam na małe kawałki, rozpuść w kąpieli wodnej, następnie wlej płynną lawę czekoladową do rondelka z podgrzanym już winem i mieszaj trzepaczką, aż mieszanina staje się jednorodna. Nie ma potrzeby doprowadzania wina czekoladowego do wrzenia. po prostu rozgrzej się przez kilka minut. Idealnie smakuje z orzechami i chrupiącymi ciasteczkami.

Wreszcie, co by było, gdyby dzieci nas czytały? Dla nich mamy bezalkoholowe i całkowicie naturalne grzane wino z jagodami (a nie z sokiem z opakowań, jak to zwykle bywa w dziecięcych menu w restauracjach). Na bazę nadają się wiśnie lub żurawina (oczywiście rozmrożona na zimę), posłużą jako substytut wina. Napełnij żurawiny wodą na około trzy palce, dodaj plasterki czerwonego jabłka i pomarańczy wraz ze skórką, goździkami, cynamonem i dowolnym słodzikiem i zagotuj. Zdejmij z pieca, pozwól mu dokładnie zaparzyć pod pokrywką. Dzieci będą zadowolone: ​​grzane wino wygląda jak prawdziwe, mogą stukać się kieliszkami z rodzicami i nie czuć się pozbawione dorosłej celebracji życia.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #grzane wino #gorące napojePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Brak komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja