Jak zrobić czekoladowe ciasteczka zapieczętowane pocałunkiem na letnie przyjęcie herbaciane

Jak zrobić czekoladowe ciasteczka zapieczętowane pocałunkiem na letnie przyjęcie herbaciane

Jak zrobić czekoladowe ciasteczka zapieczętowane pocałunkiem na letnie przyjęcie herbaciane

Olga Zacharowa 27 sierpnia 2023 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz

Baci di dama – niezapomniane w kształcie i smaku, pachnące miniaturowe ciasteczka z migdałami i czekoladą z włoskiego Piemontu. Takie wypieki przygotowujemy w czerwcu i według Mariny Cwietajewej „leczymy czekoladą wszelkie smutki”.

Jak zrobić czekoladowe ciasteczka zapieczętowane pocałunkiem na letnie przyjęcie herbaciane

W tłumaczeniu z języka włoskiego nazwa potrawy oznacza „pocałunek damy”. Krem czekoladowy, dosłownie „włożony” pomiędzy dwa zgrabne okrągłe ciasteczka, to główna wartość słodkich wypieków z piemonckiego miasta Tortona. Po raz pierwszy pojawił się w XIX wieku. i wkrótce stał się znany w całych Włoszech.

Przepis rozpoczął się od ciasta z mąki, cukru i posiekanych orzechów laskowych. Obecnie orzechy te są coraz częściej zastępowane przez migdały. Obecnie istnieje kilka wersji autentycznego ciastka znalezionego we Włoszech, w tym Baci di Alassio, którego nazwa pochodzi od nadmorskiego miasteczka w Ligurii. Tam do ciasta dodaje się kakao i miód.

RADA! Do przygotowania ciasteczek niektórzy włoscy szefowie kuchni używają białek, dzięki którym ciasto jest bardziej jednolite i gęste, ale mniej kruche. Przygotowując duże ilości ciastek, użycie białka jest łatwe. Np. na 120-125 kawałków Baci di dama z 1,2 kg ciasta potrzebne będzie 1 duże białko o masie 50 g, a jeśli robisz mniejszą porcję pieczenia, musisz ubić białko na gładką masę, zważyć masę i odmierz 1/3 masy, aby przygotować 40 ciastek białkowych (około 10 g).

Do przygotowania 40 ciasteczek Baci di dama potrzebujesz:

  • 100-110 g obranych migdałów
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 10 g białka
  • 1 g soli
  • 100 g mąki, najlepiej drobnej 00 plus do wyrabiania i wyrabiania ciasta

Do napełniania:

  • 160 g gorzkiej czekolady
  1. Zmiel prażone migdały w misie blendera, aż utworzą się drobne okruszki lub mąka.
  2. Do ciasta najlepiej używać miksera stojącego, ale można też użyć robota kuchennego lub zwykłego miksera. Do miski włóż miękkie masło, pokrojone w kostkę. Powinno być miękkie, ale jednocześnie elastyczne. Dodaj cukier. Ubijaj mieszaninę przez dziesięć sekund przy niskiej prędkości, aż stanie się jednorodna.
  3. Dodajemy okruchy migdałów, nie przerywając ubijania. Dodaj białko i sól. Mieszaj, aż cukier i sól całkowicie się rozpuszczą.
  4. Gdy tylko masło i mąka zostaną dobrze wymieszane, wyłącz ciasto i dodaj mąkę.
  5. Włącz ponownie mikser lub robot kuchenny. Na niskich obrotach, zdrapując kawałki ciasta z brzegów miski, wmieszaj mąkę do przygotowanej masy. Gdy ciasto stanie się jednorodne, przekładamy je na blat lekko posypany mąką. Mieszaj szybko, bez mieszania. Uformuj prostokąt, zawiń w folię i włóż do lodówki na 2-3 godziny.
  6. Wyjmij ciasto i usuń folię. Przełożyć na stół posypany mąką. Rozwałkuj na prostokątny placek o grubości 1 cm. Pokrój na kawałki o masie 2-2,5 g. Każdą z nich uformuj w kulkę i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w pewnej odległości od siebie. Każdą kulkę lekko dociśnij do blachy do pieczenia, tworząc półkulę.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 12 minut. lub do jasnozłotego koloru. Gotowość ciasteczek sprawdzaj drewnianym szpikulcem. Gdy pocałunki pani będą już gotowe, wyjmij blachy do pieczenia z piekarnika i poczekaj, aż wypieki całkowicie ostygną.
  8. Czekoladę rozpuścić w podwójnym bojlerze lub temperować.
  9. Trzymając jedno ciasteczko płaską stroną do góry, umieść na środku kroplę czekolady i przykryj drugą połową pocałunku kobiety, delikatnie dociskając ciasteczka do siebie. Powtórz tę operację dla wszystkich pozostałych kawałków i poczekaj, aż czekolada stwardnieje. Jeśli zrobi się za gorąco, włóż gotowe ciasteczka do lodówki. Słodkie wypieki są gotowe. Ciesz się ciasteczkami od razu lub przechowuj je w pojemniku.

WAŻNY! Baci di dama (bez czekolady) w puszce można przechowywać przez 1 tydzień w chłodnym miejscu. Alternatywnie, w pełni zmontowane wypieki można zamrozić i przechowywać w zamkniętym pojemniku na żywność w zamrażarce przez kilka tygodni.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #Włochy #czekolada #domowe wypieki #picie herbaty #pieczenie z czekoladąPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga ZacharowaOlga Zacharowa4 maja 2023 r

oksanasko, jeśli uważasz, że 70 g wystarczy, użyj 70, ale przepis mówi o 160 gramach)

00Odpowiedźoksanaskooksanasko3 maja 2023 r

Bardzo smaczne ciasteczka! Ale 160 g czekolady absolutnie nie jest potrzebne, wystarczy 70 gramów

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja