Jak zrobić czekoladowe ciasteczka zapieczętowane pocałunkiem na letnie przyjęcie herbaciane
Olga Zacharowa 27 sierpnia 2023 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz
Baci di dama – niezapomniane w kształcie i smaku, pachnące miniaturowe ciasteczka z migdałami i czekoladą z włoskiego Piemontu. Takie wypieki przygotowujemy w czerwcu i według Mariny Cwietajewej „leczymy czekoladą wszelkie smutki”.
W tłumaczeniu z języka włoskiego nazwa potrawy oznacza „pocałunek damy”. Krem czekoladowy, dosłownie „włożony” pomiędzy dwa zgrabne okrągłe ciasteczka, to główna wartość słodkich wypieków z piemonckiego miasta Tortona. Po raz pierwszy pojawił się w XIX wieku. i wkrótce stał się znany w całych Włoszech.
Przepis rozpoczął się od ciasta z mąki, cukru i posiekanych orzechów laskowych. Obecnie orzechy te są coraz częściej zastępowane przez migdały. Obecnie istnieje kilka wersji autentycznego ciastka znalezionego we Włoszech, w tym Baci di Alassio, którego nazwa pochodzi od nadmorskiego miasteczka w Ligurii. Tam do ciasta dodaje się kakao i miód.
RADA! Do przygotowania ciasteczek niektórzy włoscy szefowie kuchni używają białek, dzięki którym ciasto jest bardziej jednolite i gęste, ale mniej kruche. Przygotowując duże ilości ciastek, użycie białka jest łatwe. Np. na 120-125 kawałków Baci di dama z 1,2 kg ciasta potrzebne będzie 1 duże białko o masie 50 g, a jeśli robisz mniejszą porcję pieczenia, musisz ubić białko na gładką masę, zważyć masę i odmierz 1/3 masy, aby przygotować 40 ciastek białkowych (około 10 g).
Do przygotowania 40 ciasteczek Baci di dama potrzebujesz:
- 100-110 g obranych migdałów
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 10 g białka
- 1 g soli
- 100 g mąki, najlepiej drobnej 00 plus do wyrabiania i wyrabiania ciasta
Do napełniania:
- 160 g gorzkiej czekolady
- Zmiel prażone migdały w misie blendera, aż utworzą się drobne okruszki lub mąka.
- Do ciasta najlepiej używać miksera stojącego, ale można też użyć robota kuchennego lub zwykłego miksera. Do miski włóż miękkie masło, pokrojone w kostkę. Powinno być miękkie, ale jednocześnie elastyczne. Dodaj cukier. Ubijaj mieszaninę przez dziesięć sekund przy niskiej prędkości, aż stanie się jednorodna.
- Dodajemy okruchy migdałów, nie przerywając ubijania. Dodaj białko i sól. Mieszaj, aż cukier i sól całkowicie się rozpuszczą.
- Gdy tylko masło i mąka zostaną dobrze wymieszane, wyłącz ciasto i dodaj mąkę.
- Włącz ponownie mikser lub robot kuchenny. Na niskich obrotach, zdrapując kawałki ciasta z brzegów miski, wmieszaj mąkę do przygotowanej masy. Gdy ciasto stanie się jednorodne, przekładamy je na blat lekko posypany mąką. Mieszaj szybko, bez mieszania. Uformuj prostokąt, zawiń w folię i włóż do lodówki na 2-3 godziny.
- Wyjmij ciasto i usuń folię. Przełożyć na stół posypany mąką. Rozwałkuj na prostokątny placek o grubości 1 cm. Pokrój na kawałki o masie 2-2,5 g. Każdą z nich uformuj w kulkę i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w pewnej odległości od siebie. Każdą kulkę lekko dociśnij do blachy do pieczenia, tworząc półkulę.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 12 minut. lub do jasnozłotego koloru. Gotowość ciasteczek sprawdzaj drewnianym szpikulcem. Gdy pocałunki pani będą już gotowe, wyjmij blachy do pieczenia z piekarnika i poczekaj, aż wypieki całkowicie ostygną.
- Czekoladę rozpuścić w podwójnym bojlerze lub temperować.
- Trzymając jedno ciasteczko płaską stroną do góry, umieść na środku kroplę czekolady i przykryj drugą połową pocałunku kobiety, delikatnie dociskając ciasteczka do siebie. Powtórz tę operację dla wszystkich pozostałych kawałków i poczekaj, aż czekolada stwardnieje. Jeśli zrobi się za gorąco, włóż gotowe ciasteczka do lodówki. Słodkie wypieki są gotowe. Ciesz się ciasteczkami od razu lub przechowuj je w pojemniku.
WAŻNY! Baci di dama (bez czekolady) w puszce można przechowywać przez 1 tydzień w chłodnym miejscu. Alternatywnie, w pełni zmontowane wypieki można zamrozić i przechowywać w zamkniętym pojemniku na żywność w zamrażarce przez kilka tygodni.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #Włochy #czekolada #domowe wypieki #picie herbaty #pieczenie z czekoladąPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga Zacharowa4 maja 2023 r
oksanasko, jeśli uważasz, że 70 g wystarczy, użyj 70, ale przepis mówi o 160 gramach)
00Odpowiedźoksanasko3 maja 2023 r
Bardzo smaczne ciasteczka! Ale 160 g czekolady absolutnie nie jest potrzebne, wystarczy 70 gramów
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych