Jak zrobić cydr jabłkowy w domu, aby się nie zatruć

Jak zrobić cydr jabłkowy w domu, aby się nie zatruć

Jak zrobić cydr jabłkowy w domu, aby się nie zatruć

Olga Siutkina 31 sierpnia 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz

Cydr jabłkowy to napój o niskiej zawartości alkoholu, który łatwo przygotować w domu. Tym, którzy już wypróbowali, zrozumieli i pokochali ten aromatyczny napój, podamy kilka opcji jego przygotowania – prostsze i nieco bardziej skomplikowane. W każdym razie okaże się pyszne i, co najważniejsze, całkowicie bezpieczne.

Jak zrobić cydr jabłkowy w domu

Treść artykułu:

  • Domowy cydr jabłkowy
  • Prosty cydr jabłkowy

Pewnego razu podczas podróży przez Normandię, w drodze z zamku Mont Saint-Michel do miasteczka Dinard, zatrzymaliśmy się w wiosce. Nawet nie pamiętam jak to się nazywało. Miejsca te składają się w całości z sadów jabłoniowych i gruszowych i tam koncentruje się główna produkcja napojów jabłkowych. Przyjaciele od razu załadowali do bagażnika kilka butelek cydru, Calvadosu i wina jabłkowego, które zwykle spożywa się jako aperitif – Pommeau de Normandie. Wieczorem spróbowałem cydru i od tego czasu bardzo go pokochałem, bo ten trunek szybko wprowadza dobry nastrój, nie uderzając przy tym do głowy.

To ciekawe, ale podobne odczucia można znaleźć w zapiskach historycznych pułkownika artylerii (późniejszego generała dywizji) Ilji Timofiejewicza Radożickiego. W wydanej w 1835 roku książce „Notatki polowe artylerzysty” opisuje swoją znajomość cydru we Francji:

„W jednej wiosce, około dwóch mil od miasta, odpoczywaliśmy i piliśmy wino jabłkowe, zwane cydrem. Wydaje dźwięk jak szampan, a smak jest bardzo przyjemny.”

Jednak dziś wcale nie trzeba jechać do Francji, aby doznać tak przyjemnych wrażeń. Każdy może zrobić cydr w domu. Najważniejsze to uzbroić się w cierpliwość, dokładnie przeczytać przepis, zaopatrzyć się w sprzęt i solidny zapas jabłek.

Do zrobienia cydru będziemy potrzebować:

  • sokowirówka;
  • pięciolitrowe (lub więcej) butelki lub słoiki;
  • gaza;
  • grube rękawiczki lateksowe;
  • Gumki biurowe;
  • gruba igła;
  • butelki z plastikowym korkiem i drutem wylotowym (jak szampan) lub specjalne z korkiem jarzmowym. Takie butelki są potrzebne do przechowywania cydru, ale do młodego wina odpowiednie są zwykłe butelki do wina wykonane z grubego szkła, bez specjalnego mocowania.

Jeśli jabłka zostaną usunięte z gałęzi, nie ma potrzeby ich myć. A padlinę zebraną z ziemi trzeba umyć.

I nie bójcie się, że w przepisie jest dużo cukru – zostanie on częściowo „zjedzony” przez bakterie kwasu mlekowego podczas fermentacji.

Domowy cydr jabłkowy

Domowy cydr jabłkowy jest półwytrawny. Doskonały napój na upalne dni, a nawet w chłodne dni zachwyca jasną barwą i musującym smakiem. Domowy cydr jabłkowy należy przygotowywać powoli: dokładnie przestrzegając kolejności etapów.

Domowy cydr jabłkowy
Domowy cydr jabłkowy

Aby zrobić domowy cydr jabłkowy (na pięciolitrowy słoik lub butelkę), potrzebujesz:

  • 4 litry soku jabłkowego
  • 1 kg cukru
  1. Aby przygotować cydr jabłkowy, wyciśnij sok za pomocą sokowirówki. Wskazówka: nie musisz usuwać rdzeni z jabłek, wystarczy je pociąć tak, aby zmieściły się w sokowirówce.Krok 1
  2. Sok przecedź przez gazę, składając go na kilka warstw.Krok 2
  3. Sok rozlewamy do butelek lub słoików. Rada: soku nie należy wlewać pod szyję, ale biorąc pod uwagę dodatek cukru i fermentację. Na 5-litrowy słoik lub butelkę – 4 litry soku.Krok 3
  4. Zerwij jedno jabłko z gałązki, nie myj go – drożdże „żyją” na skórce, co zapoczątkowuje proces fermentacji. Obierz jabłko i umieść jabłko wraz ze skórką w pojemniku z sokiem jabłkowym.Krok 4
  5. Jeśli chcesz zrobić wino, które zaraz po przygotowaniu będzie lekko gazowane, dodaj cukier od razu. Wskazówka: wygodniej jest najpierw zmieszać niewielką ilość soku z cukrem, a następnie dodać go do butelki, w której będzie fermentował cydr.Krok 5
  6. Weź gumową rękawiczkę i za pomocą grubej igły bardzo ostrożnie wykonaj 2 dziurki na palcach.Krok 6
  7. Nałóż gumową rękawiczkę na pojemnik z sokiem i zabezpiecz ją gumką recepturką (na tyle mocno, aby rękawica nie została rozerwana przez powstały gaz). Rękawica z otworami pełni funkcję „uszczelki hydraulicznej”.Krok 7
  8. Pozostaw pojemnik w temperaturze pokojowej do fermentacji (średnio 20 do 25 dni w zależności od temperatury powietrza). Po kilku dniach rękawica się napompuje. A kiedy fermentacja się skończy, opróżni się. Oznacza to, że proces się zakończył. Nadszedł czas na butelkowanie wina. Początkowo sok będzie mętny, jednak w trakcie fermentacji rozjaśni się i wytworzy się osad.Krok 8
  9. Po zakończeniu procesu powstały cydr przecedzić przez gazę (co najmniej 5 warstw) i dopiero potem butelkować.Krok 9
  10. Zamknij butelki szczelnie korkami i przechowuj je. Wskazówka: Butelki z cydrem jabłkowym należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Prosty cydr jabłkowy

Przygotowując zwykły cydr jabłkowy, cukier dodaje się do soku jabłkowego partiami: na samym początku, a następnie kilka razy w trakcie fermentacji. Cydr przygotowany tą technologią jest bardziej gazowany, bliższy szampanowi.

Prosty cydr jabłkowy
Prosty cydr jabłkowy

Do zrobienia prostego cydru jabłkowego potrzebujesz:

  • 4 litry soku jabłkowego
  • 800 g cukru
  1. Wyciśnij sok, odcedź, dodaj skórkę i samo jabłko.Krok 1
  2. W pierwszym etapie dodaj 500 g cukru na 4 litry soku.Krok 2
  3. Na pojemnik załóż gumową rękawiczkę z otworami – „uszczelkę wodną” – i pozostaw na 10 dni do wyrośnięcia.Krok 3
  4. Dziesiątego dnia wlej trochę soku z butelki i rozcieńcz w nim 250 g cukru. Dodaj ponownie do butelki i załóż rękawiczki.Krok 4
  5. W dniu 15 dodatek cukru pozostał na tym samym poziomie. Wskazówka: Ilość cukru zależy od jego smaku oraz od tego, czy wolisz produkt bardziej wytrawny czy słodszy.Krok 5
  6. Natychmiast wlej cydr jabłkowy do butelek po szampanie typu muzelle lub butelek po piwie (z zamykaną pokrywką).Krok 6
  7. Odstawić w ciepłe miejsce na 7 dni.
  8. Następnie przenieś go do ciemnego miejsca do przechowywania.

Cydr jabłkowy należy odkorkować bardzo schłodzony, w przeciwnym razie przy otwieraniu butelki może wystrzelić „fontanna”.

Cydr jabłkowy można również wykorzystać w kuchni. Na przykład upiecz udziec jagnięcy z jabłkami i cydrem lub dodaj cydr do sosu śmietanowego i podawaj z przegrzebkami.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #cydr #cydr jabłkowy #domowe napojePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga ZacharowaOlga Zacharowa14 września 2022 r

Konstanta, dziękuję za komentarz! W sprzedaży są pyszne cydry jabłkowe, a nawet gruszkowe, ale wystarczy poświęcić trochę czasu na degustację różnych trunków, żeby znaleźć ten najsmaczniejszy dla siebie). Uwielbiam cydr jabłkowy wytrawny i półwytrawny.

00OdpowiedźKonstancaKonstanca13 września 2022 r

Kiedyś próbowałam kupionego w sklepie cydru jabłkowego i nie przypadł mi do gustu. Pewnie domowe smakuje lepiej. Ale niestety nie ma daczy z sadem jabłkowym.)

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja