Jak zrobić ciasto sernikowe: 10 baz do ciast, których będziesz używać w kółko

Jak zrobić ciasto sernikowe: 10 baz do ciast, których będziesz używać w kółko

Jak zrobić ciasto sernikowe: 10 baz do ciast, których będziesz używać w kółko

Olga Zacharowa 30 lipca 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

W wielu krajach 30 lipca obchodzi się pyszne święto gastronomiczne – Dzień Sernika. Kiedy myślisz o serniku, co jako pierwsze przychodzi Ci na myśl? Delikatne i słodkie nadzienie sernika twarogowego? A może maślane, kruche ciasto tak cienkie, że niektórzy nazywają je po prostu „skórką”? Dla wielu osób sernik to jedno i drugie! Serniki dostarczane są z różnymi rodzajami bazy. Chociaż wiele osób uważa, że ​​robi się go z krakersów zmieszanych z masłem, nie zawsze tak jest. Udowodnijmy to na bardzo apetycznych przykładach.

Baza sernikowa z ciasta kruchegoO czym porozmawiamy w artykule:Ciasto na tradycyjny sernik nowojorski Przepis na sernik Marthy Stewart Przepis na kruche ciasto Aleny Spiriny Przepis na ciasto na krakersy do sernika Przepis na ciasto na krakersy Graham Marthy Stewart Przepis na ciasto na krakersy Przepis na ciasto na sernik Przepis na ciasto na ciasto na sernik Migdałowy Sernik Kruchy Przepis bazowy na imbirowy sernik pistacjowyPrzepis bazowy na ciasteczka z kawałkami czekoladyOryginalne podstawy sernikaPrzepis bazowy na sernik waflowy czekoladowyPrzepis bazowy na sernik browniePrzepis bazowy na sernik z chleba żytniego

Oto kilka podstawowych opcji wyjątkowego sernika. W każdym rozdziale znajdują się także przepisy na praktyczne zastosowanie wiedzy.

Tradycyjne ciasto sernikowe w stylu nowojorskim

Tradycyjnym spodem sernika nowojorskiego jest ciasto kruche. Ciasto robione jest z mieszanki cukru, masła, jajek i mąki. Nie jest zbyt słodki, dzięki czemu nie przyćmiewa smaku delikatnego nadzienia.

Przepis na kruche ciasto Marthy Stewart

Sernik nowojorski w stylu Marthy Stewart, podawany z gotowanymi jagodami
Sernik nowojorski w stylu Marthy Stewart, podawany z gotowanymi jagodami

Do przygotowania ciasta sernikowego o średnicy 25-26 cm potrzebne będą:

  • masło niesolone – 110 g
  • cukier – 55 g
  • żółtko – 1 szt.
  • ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka.
  • mąka – 90-100 g
  • sól – szczypta
  1. Aby przygotować ciasto, w misie miksera wyposażonego w przystawkę do mieszania umieść masło i cukier o temperaturze pokojowej. Ubijaj na średniej prędkości, aż masa będzie blada i puszysta, od 3 do 4 minut.
  2. Wymieszaj żółtko i wanilię. Do miski miksera dodać mąkę i sól. Mieszaj tylko do momentu, aż powstanie ciasto.
  3. Ciasto uformować w równą warstwę i zawinąć w folię spożywczą. Studzimy co najmniej 30 minut, następnie używamy zgodnie z zaleceniami, według wybranego przepisu.

Przepis na ciasto kruche na sernik od Aleny Spirina

Sernik nowojorski od Aleny Spirina, cały przepis znajdziesz tutaj
Sernik nowojorski od Aleny Spirina, cały przepis znajdziesz tutaj

Do przygotowania ciasta sernikowego o średnicy 20-22 cm potrzebne będą:

  • mąka – 200 g
  • sól – ¼ łyżeczki.
  • drobny cukier -50-75 g
  • masło – 100 g + do wysmarowania patelni
  • jajko – 1 szt.
  1. Boki żaroodpornej tortownicy o średnicy 20-22 cm wysmaruj masłem. Wyłóż spód papierem do pieczenia i zabezpiecz go dociskając pomiędzy dnem a brzegiem formy. Odetnij nadmiar papieru.
  2. Aby przygotować ciasto, należy wymieszać mąkę z solą, cukrem i posiekanymi kawałkami schłodzonego masła. Zmiel wszystkie składniki, aż utworzą się okruchy.
  3. Dodać jajko i zagnieść miękkie ciasto. Ciasto na sernik wygodnie jest zagnieść w robocie kuchennym.
  4. Ciasto rozwałkować na warstwę o grubości 3-4 mm. Wytnij okrąg o średnicy formy do pieczenia i włóż ją do formy. Rozłóż ciasto tak, aby lekko przylegało do boków. Nakłuj ciasto widelcem. Następnie użyj zgodnie z zaleceniami, zgodnie z wybranym przepisem.

Baza do krakersów sernikowych

Wiele serników robi się na spodzie z krakersów graham (podstawa). Pojawiły się w 1829 roku za sprawą Sylwestra Grahama, prezbiteriańskiego pastora i zreformowanego dietetyka. Amerykanin wierzył, że jedzenie mąki pełnoziarnistej promuje wstrzemięźliwość i cnotę.

Krakersy Graham tradycyjnie polewane są miodem, który dodaje dodatkowej słodyczy; Są też krakersy z cynamonem. Spód sernika został po raz pierwszy przygotowany przez Monroe Boston Strause, urodzonego w 1900 roku. Był znany jako „Król Ciast”, łącznie z wynalezieniem ciasta szyfonowego.

Na skórkę sernika krakersy kruszy się, miesza z roztopionym masłem i czasami cukrem. Ta baza sernikowa nadaje wypiekom chrupkości i dlatego ją uwielbiają.

Można tu też kupić krakersy graham, ale trzeba spróbować: nie są one dostępne we wszystkich sklepach i supermarketach.

Przepis Marthy Stewart na ciasto z krakersami Graham

Formowanie spodu sernika z pokruszonych krakersów
Formowanie spodu sernika z pokruszonych krakersów

Do przygotowania spodu sernika o średnicy 22 cm potrzebne będą:

  • Krakersy Graham – 190-200 g
  • masło niesolone – 90 g
  • cukier – 50 g
  • sól – 1/3 łyżeczki.
  1. Aby przygotować bazę, zmiksuj krakersy graham w robocie kuchennym.
  2. Dodać roztopione masło, cukier i sól. Mieszaj, aż będzie gładkie.
  3. Dociskając masę mocno do dna i boków żaroodpornej formy, uformuj równą warstwę (koszyk z niskimi bokami). Piec, aż skórka będzie pachnąca, a krawędzie złociste, od 12 do 14 minut. Całkowicie ostudzić na metalowej kratce. Następnie użyj zgodnie z zaleceniami, zgodnie z wybraną recepturą.

Przepis na bazę sernika krakersowego

Sernik z koziego sera w szklance z marmoladą pieprzową, cały przepis znajdziesz tutaj
Sernik z koziego sera w szklance z marmoladą pieprzową, cały przepis znajdziesz tutaj

Do przygotowania bazy na 6 porcji serników w szklankach potrzebne będą:

  • suche krakersy serowe – 80 g
  • prażone migdały – 50 g
  • prażone pestki dyni – 20 g
  • masło – 40 g
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Na bazę zmiel krakersy, migdały i nasiona na gruby miękisz.
  2. Powstałą masę polać roztopionym masłem, dodać trochę soli i pieprzu, wymieszać.
  3. Podziel podstawę na 6 szerokich szklanek lub szklanek. Zacznij przygotowywać nadzienie sernikowe.

Baza do ciastek sernikowych

W naszym kraju sernik stał się powszechnie znany na początku XXI wieku. W tym czasie magazyn „Gastronom” zaprosił do kuchni redakcyjnej Amerykanina pracującego w bibliotece Ambasady USA w Moskwie, aby tylko upiec sernik. W swojej ojczyźnie Eric zrobił karierę jako cukiernik, na co dzień piecząc wyłącznie serniki. W Moskwie przez długi czas nie mógł wymyślić, z czego zrobić dla nich skórkę, a potem poeksperymentował z ciasteczkami Russian Patterns z bolszewickiej fabryki i wszystko się ułożyło. Niestety takie pliki cookies nie są obecnie dostępne, ale można je zastąpić plikami „Jubilee” lub podobnymi.

Eric dał nam przepis na bazę do ciastek, nazywając go „sernikiem po moskiewskim”:

  • herbatniki łamane na kawałki – 500 g
  • masło – 200 g
  • cukier – 3 łyżki. l.
  • mielony cynamon – 1 łyżeczka.
  • starta gałka muszkatołowa na czubku noża
  • trochę soli, najlepiej morskiej
  1. Aby przygotować spód sernika, użyj drewnianego ubijaka, aby rozdrobnić połamane ciasteczka. Delikatnie rozpuść masło, najlepiej w kąpieli wodnej. Wymieszaj roztopione masło, pokruszone ciasteczka, cukier i przyprawy. Jeśli chcesz, dodaj sól.
  2. Powstałą mieszaninę rozprowadzić w głębokim, żaroodpornym naczyniu o średnicy 26 cm równą warstwą o małym boku. Blachę ustawić na drucianej kratce wyłożonej papierem do pieczenia: roztopione masło może kapać po podgrzaniu.
  3. Piec spód w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 12-15 minut. Jest to konieczne, aby skorupa nie zamoczyła się od nadzienia. Po upieczeniu będzie gotowy do dalszego przygotowania sernika.

Zasadniczo wybór ciasteczek zależy w dużej mierze od nadzienia. Na bazę świetnie sprawdzą się ciasteczka klasyczne lub czekoladowe, a do sernika dyniowego świetnie sprawdzą się ciasteczka imbirowe.

Przepis na bazę do sernika kruchego migdałowego

Sernik z serem i duszonymi gruszkami, cały przepis znajdziesz tutaj
Sernik z serem i duszonymi gruszkami, cały przepis znajdziesz tutaj

Do przygotowania spodu sernika o średnicy 22 cm potrzebne będą:

  • masło – 120 g
  • prażone migdały – 100 g
  • ciasteczka kruche – 150 g
  1. Na bazę rozpuść masło na średnim ogniu i lekko ostudź. Zmiel migdały.
  2. Kruche ciasto zmiel w robocie kuchennym na drobną okruchy, dodaj migdały.
  3. Wlać roztopione masło i dokładnie wymieszać szpatułką.
  4. Dno formy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Połóż maślaną bułkę i ugniataj ją dłonią lub szklanką, tworząc boki. Przykryj spód sernika folią spożywczą i włóż do lodówki. Zacznij robić nadzienie sernikowe.

Przepis na bazę piernikowego sernika pistacjowego

Sernik Matcha z białą czekoladą, cały przepis tutaj
Sernik Matcha z białą czekoladą, cały przepis tutaj

Do przygotowania spodu sernika o średnicy 22 cm potrzebne będą:

  • ciasteczka imbirowe – 150 g
  • niesolone pistacje – 50 g
  • masło – 70 g
  1. Jako bazę umieść ciasteczka w misie robota kuchennego lub blendera. Dodać pistacje i zmiksować na mąkę.
  2. Dodaj miękkie masło i mieszaj, aż masa będzie gładka.
  3. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż folią spożywczą, tak aby brzegi wystawały. Masę z blendera wlewamy do formy i równomiernie zagniatamy rękoma, tak aby spód i boki miały wysokość ok. 1,5 cm. Wstawiamy formę do lodówki na 40–60 minut. Następnie użyj zgodnie z zaleceniami, zgodnie z wybranym przepisem.

Przepis na bazę ciasteczek z kawałkami czekolady

Sernik kawowy, cały przepis znajdziesz tutaj
Sernik kawowy, cały przepis znajdziesz tutaj

Do przygotowania spodu sernika o średnicy 28 cm potrzebne będą:

  • kruche ciasteczka czekoladowe – 230 g
  • brązowy cukier – 120 g
  • gorzka czekolada – 150 g
  • masło – 100 g
  • zmieloną gałkę muszkatołową na czubku noża
  1. Aby przygotować bazę, połam ciasteczka czekoladowe i umieść je w misie blendera. Posiekaj i włóż do dużej miski. Zmiel brązowy cukier na proszek.
  2. Ciemną czekoladę zmiel w blenderze lub zetrzyj na średniej tarce. Następnie dodaj pokruszony brązowy cukier i gałkę muszkatołową do miski z okruchami ciasteczek.
  3. Masło na spód sernika pokroić w drobną kostkę, włożyć do chochli i roztopić na małym ogniu. Można w tym celu także wykorzystać kuchenkę mikrofalową.
  4. Roztopione masło wlać do miski z połączonymi składnikami bazy sernika. Dokładnie wymieszaj.
  5. Ułożyć na dnie tortownicy o średnicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie użyj zgodnie z zaleceniami, zgodnie z wybranym przepisem.

Oryginalne bazy do serników

Amerykańscy cukiernicy podają, że krakersy grahamki można zastąpić krakersami serowymi, krakersami zwierzęcymi lub waflami czekoladowymi, kruszonymi na okruchy i mieszanymi z masłem, cukrem, a czasem i jajkami. Można wykorzystać płatki zbożowe nadziewane mlekiem i podawane na śniadanie, a nawet rożki waflowe do lodów.

Przepis na bazę sernika waflowego czekoladowego

Sernik czekoladowo-twarogowy, cały przepis znajdziesz tutaj
Sernik czekoladowo-twarogowy, cały przepis znajdziesz tutaj

Do przygotowania spodu sernika o średnicy 24 cm potrzebne będą:

  • wafle czekoladowe – 300 g
  • masło – 50 g + do wysmarowania patelni
  • cukier – 1 łyżka. l.

Aby przygotować bazę, zmiękcz masło.

  1. Zmiel gofry w blenderze. Nie przerywając pracy blendera, dodaj cukier i masło. Ubijaj, aż mieszanina będzie gładka. Tortownicę o średnicy 24 cm natłuszczamy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Powstałą mieszaninę przełożyć do niej, zagęścić i uformować równą warstwę. Zacznij robić nadzienie sernikowe.

Bazę sernika można przygotować z chleba, spodu brownie lub ciasta. Cukiernicy pracują nawet z tymi ciastami, które służą do…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja