Jak zrobić ciasto PP bez jajek: 5 sprawdzonych przepisów
Tatiana Sotnikowa 20 marca 2024 r
Porozmawiajmy o cieście bez jajek, które w ogóle nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego. Tak, tak, istnieje i to w więcej niż jednej wersji. Szczególnie miło jest, że wypieki z takiego ciasta (chude lub wegańskie) mogą być bardzo piękne, apetyczne i smaczne.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Kto i dlaczego odmawia użycia jajek w cieście?
- Czym i jak zastąpić jajka w wypiekach?
- Przepisy
- Ciastko Charlotte bez jajek
- Naleśniki bez jajek
- Ciasto francuskie na bazie oleju kokosowego
- Kruche tartaletki z olejem kokosowym
- Wegańskie ciasto bananowe
Kto i dlaczego odmawia użycia jajek w cieście?
Czasami to ograniczenie wynika z problemów zdrowotnych, takich jak alergia na jajka. Ponadto osoby z wysokim poziomem cholesterolu we krwi zmuszone są unikać tego produktu.
Chrześcijanie nie jedzą jajek w dni postu. Wreszcie są weganie, którzy w zasadzie całkowicie i nieodwołalnie porzucili żywność pochodzenia zwierzęcego.
Niemniej jednak, bez względu na przyczyny ograniczeń, ludzie chcą jeść bułki, ciasta, ciasta, naleśniki i inne pyszne słodkie dania. A najlepsze jest to, że to pragnienie jest całkowicie wykonalne, ponieważ ciasto bez jajek to nie mit, ale rzeczywistość.
Czym i jak zastąpić jajka w wypiekach?
Zróbmy rezerwację od razu: po prostu wzięcie określonego produktu zamiast jajek, dodanie go do ciasta i uzyskanie zwykłego rezultatu raczej nie zadziała. Cokolwiek można powiedzieć, konieczne jest głębokie zrozumienie procesu i roli każdego składnika w nim. Jaka jest na przykład rola jajek w cieście? Z jednej strony wiążą składniki, z drugiej je rozluźniają. Oznacza to, że konieczne jest znalezienie produktów, które rozwiążą dokładnie te problemy.
Ponadto ważne jest, aby wziąć pod uwagę ilość płynu w przepisie, w przeciwnym razie ciasto będzie albo za gęste, albo za rzadkie. Ważne jest również, aby produkt zastępczy nie psuł smaku i konsystencji wypieków.
Jajka można zastąpić tofu w wypiekach.
Niemniej jednak istnieje wiele alternatyw dla jajek w cieście. W biszkopcie zastępuje się je przecierami owocowo-warzywnymi, namoczonymi nasionami lnu lub chia, jogurtami bezmlecznymi i tofu, mieszanką sody z proszkiem do pieczenia i octem (sok z cytryny). Aby uzyskać puszyste bułeczki lub ciasta, często stosuje się babkę płesznik (łuski babki płesznik), która doskonale „unosi” ciasto w piekarniku.
Zamiast jajek do naleśników lub naleśników możesz dodać wodę mineralną: jej bąbelki dodadzą niezbędnej „przewiewności”. Podobną reakcję zapewnia mieszanina sody z octem lub kwasem cytrynowym.
Jajka często zastępuje się bananami, które doskonale wiążą składniki. Sprawią, że wypieki będą wilgotne, miękkie i pachnące. Ale nie zapomnij dodać do ciasta tej samej „pary” – sody i kwasu. W przeciwnym razie ciasto okaże się zbyt gęste. I pamiętaj, że mieszanka bananowa sprawi, że będzie rzadsza, więc najprawdopodobniej będziesz musiał zwiększyć ilość mąki.
Jak zastąpić jajka nasionami lnu lub chia? 1 jajko – 1 łyżka. l. posiew Pamiętaj tylko, żeby je wstępnie namoczyć w wodzie w proporcji 1:3 na 20 minut.
Jajka to nie tylko element wiążący, ale także tłuszcz. Będziesz więc musiał dodać trochę więcej oleju, masła (jeśli jest to dopuszczalne) lub oleju roślinnego do chudego ciasta.
I jeszcze jedna ważna rzecz. Tak, wypieki bez jajek mogą być bardzo, bardzo smaczne, jednak naiwnością byłoby oczekiwać całkowitej identyczności z klasycznymi ciastami, ciastami i bułeczkami. Zatem czy się to komuś podoba czy nie, ciasto bez jajek będzie trochę inne.
Przepisy
Ciastko Charlotte bez jajek
Z tego ciasta można przygotować inne ciasta, a także babeczki i muffinki. Jeśli włożysz go łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem i usmażysz, otrzymasz wspaniałe puszyste naleśniki. Swoją drogą można poeksperymentować z tym ciastem: np. zmniejszyć ilość cukru, zastąpić część mąki pszennej mąką migdałową itp.
Ciastko Charlotte bez jajek
Aby przygotować Charlotte o średnicy około 20 cm, potrzebujesz:
- woda pitna – 250 ml
- cukier – 200 g
- sól – 1/2 łyżeczki.
- rafinowany olej roślinny – 80 ml + trochę więcej do wysmarowania formy
- mąka – 400 g
- proszek do pieczenia – 10 g
- jabłka średniej wielkości – 2 szt.
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do miski wlać wodę, dodać cukier, sól i wymieszać. Wlać olej. Zamieszaj ponownie.
2. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać do miski z pozostałymi składnikami i dokładnie wymieszać.
3. Jabłka obrać z nasion i pokroić w kostkę. Dodać do ciasta i wymieszać.
4. Ciasto wlać do formy o średnicy 20 cm, nasmarowanej olejem roślinnym i piec 20–30 minut. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem.
Naleśniki bez jajek
Okazują się bardzo cienkie i delikatne. Jeśli chcesz, podawaj je z dżemem, puree owocowym, a jeśli chcesz, uzupełnij je sałatką ze świeżych warzyw.
Naleśniki bez jajek
Do przygotowania 12 porcji potrzebne będą:
- woda gazowana niesłodzona – 600 ml
- sól – na czubku noża
- cukier – 2 łyżki. l.
- mąka – 240 g
- proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki.
- olej roślinny – 1 łyżka. l. + do smażenia i natłuszczania naleśników
1. Do miski wlej wodę gazowaną, dodaj sól, cukier i mieszaj, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą.
2. Do drugiej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Następnie stopniowo, mieszając, do wody dodawaj sól i cukier.
3. Wlać 1 łyżkę. l. olej roślinny. Ponownie wymieszaj i pozostaw na 15 minut.
4. Rozgrzej patelnię i posmaruj ją niewielką ilością oleju roślinnego. Wlewaj małą łyżką ciasta. Rozprowadź okrężnymi ruchami po całej powierzchni patelni. Smażyć naleśnik z obu stron, aż się zarumieni. Z pozostałego ciasta przygotuj także naleśniki.
Ciasto francuskie na bazie oleju kokosowego
Bardzo ciekawe wypieki, które zachwycą najbardziej wyrafinowanych smakoszy. Ciasto francuskie możesz wypełnić dowolnym dżemem, gęstym dżemem, a nawet świeżymi jagodami z cukrem.
Ciasto francuskie na bazie oleju kokosowego
Do przygotowania 8-10 porcji potrzebne będą:
- mąka – 300 g
- sól – 1/2 łyżeczki.
- soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki.
- kwas cytrynowy – 1/3 łyżeczki.
- woda pitna – 160 ml
- olej kokosowy – 4 łyżki. l.
- dżem – do smaku
- cukier puder – do smaku
1. W misce wymieszaj mąkę z solą, sodą i kwaskiem cytrynowym. Stopniowo dodawaj wodę, ciągle mieszając. Zagnieść ciasto. Uformuj kulę i zawiń ją w folię. Pozostaw na 30 minut.
2. Ciasto pokroić na 4 części. Każdą rozwałkować na prostokąt i posmarować olejem kokosowym. Ułóż warstwy jedna na drugiej. Zwiń to. Zawiń w folię i włóż do zamrażarki na 30 minut.
3. Wyjmij ciasto i rozwałkuj je na grubą warstwę. Pokrój go w kwadraty i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Na środek każdego z nich nałóż odrobinę dżemu. Zlepiamy brzegi kwadratów nad nadzieniem, zostawiając nacięcia po bokach. Piec 20 minut w temperaturze 180°C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Kruche tartaletki z olejem kokosowym
Te „koszyki” mogą stanowić bazę do przystawek na stół bufetowy lub służyć na deser, wypełnione owocami lub śmietaną. W każdym razie wynik Cię nie zawiedzie.
Kruche tartaletki z olejem kokosowym
Do przygotowania 8-10 porcji potrzebne będą:
- mąka – 290 g
- olej kokosowy stały – 100 g
- sól – 1 łyżeczka.
- cukier – 1,5 łyżki. l.
- woda pitna – 140 ml
1. Do dużej miski blendera wsyp mąkę. Dodaj cukier i sól. Dodaj olej kokosowy i pulsuj, aż uzyskasz kruszonkę.
2. Dodaj zimną wodę. Zmiksuj ponownie blenderem. Zagnieść ciasto rękami. Jeśli jest zbyt strome, dodaj trochę więcej wody.
3. Rozwałkuj ciasto cienką warstwą. Wycinać koła i układać w foremkach na tartaletki. Piec około 15 minut w temperaturze 180°C.
Wegańskie ciasto bananowe
Pachnące, wilgotne i delikatne ciasto, które według wielu jest nawet lepsze od tradycyjnego.
Wegańskie ciasto bananowe
Do przygotowania 8 porcji potrzebne będą:
- bardzo dojrzałe banany – 3 szt.
- mąka – 180 g
- cukier drobny – 90 g
- proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki.
- mielony cynamon – 1/2 łyżeczki.
- sól – na czubku noża
- olej roślinny – 100 ml
- orzechy włoskie łuskane – 30 g
- cukier puder do posypania – do smaku
1. Posiekaj orzechy. Banany obrać i rozgnieść widelcem na puree. Dodać sól, cukier, wymieszać. Wlać olej roślinny. Ponownie dokładnie wymieszaj.
2. Przesiać przez sito mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Wlewać porcjami do masy bananowej, dokładnie mieszając. Dodaj orzechy. Ponownie dokładnie wymieszaj.
3. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Powstałe ciasto wlać do prostokątnej formy na muffiny, wysmarowanej odrobiną oleju. Piec 40–45 minut. Ciasto powinno być zarumienione z wierzchu, ale w środku wciąż wilgotne. Pozostawić do ostygnięcia w formie.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ciastoPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych