Jak zrobić ciasto na ciasteczka biscotti
Elena Motova 12 czerwca 2022 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział4Komentarz
Biscotto to popularny włoski wyrób cukierniczy, suchy biszkopt o charakterystycznym długim i zakrzywionym kształcie. Liczba mnoga to biscotti. To jest nazwa pliku cookie, który jest bardziej popularny poza Włochami. Nauczmy się, jak zrobić te dwukrotnie pieczone suche ciasteczka.
Każdy szanujący się cukiernik musi mieć cenny przepis na biscotti. Najbardziej świąteczna jest ta Jamesa Martina, który do swoich ciastek dodaje suszone truskawki, suszone morele, pistacje i migdały. Okazuje się, że jest elegancki i nadaje się na prezent.
Moim ulubionym grzankom bliższe jest toskańskie cantucci, które tak przyjemnie zanurzyć się w słodkim winie deserowym Vin Santo w jednej z winnic na wzgórzach Chianti.
Ciasto biszkoptowe
Ale nawet jeśli za oknem jest równina lub step, musisz odmierzyć 230 g zwykłej mąki, 30 g mąki ryżowej, 1,5 łyżeczki. proszek do pieczenia i wszystko razem przesiej do osobnej miski. Zazwyczaj do takich ciasteczek wykorzystuje się mąkę cukierniczą, która od mąki piekarniczej różni się niższą zawartością białka i co za tym idzie mniejszą zdolnością do tworzenia glutenu.
Aby krakersy nie były zbyt szorstkie, twarde lub bardzo gęste, imitujemy mąkę cukierniczą dodając mąkę ryżową do zwykłej mąki, staramy się jak najlepiej rozluźnić ciasto i zapewnić mu odpowiednią miękkość.
Gdy mieszanka mączna będzie już gotowa, na suchej patelni na małym ogniu podsmaż 100 g obranych migdałów, aż lekko się zarumienią i odstaw do ostygnięcia.
Zetrzyj skórkę z jednej cytryny na drobnej tarce i zachowaj.
Trzy małe jajka należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na mocną pianę ze szczyptą soli, żółtka ubić na biało, stopniowo dodając do nich 120 g drobnego cukru.
Następnie za pomocą szpatułki do ciasta ostrożnie połącz ubite białka z żółtkami, aby zachować objętość. Do jajek dodać skórkę z cytryny, wymieszać z mąką, a następnie orzechami.
Ciasto na ciasteczka Biscotti wyrabia się dość szybko i bez dodatkowych środków mechanizacyjnych. Nie powinno być suche, raczej miękkie i giętkie, jeśli jednak ciasto będzie zbyt klejące, można dodać odrobinę mąki pszennej.
Pieczenie biscotti
Ciasto podzielić na pięć równych części, mokrymi rękami uformować podłużne batony i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch można posmarować mieszanką żółtka i wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut, aż kawałki się zarumienią.
Wyjmij batony i zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 stopni. Po około dziesięciu minutach, gdy kawałki trochę ostygną, pokrój je ostrym nożem do chleba ukośnie w krakersy o grubości pół centymetra. Włóż biscotti z powrotem do piekarnika i susz przez 20-25 minut w trybie konwekcji, od czasu do czasu obracając. Studzimy na drucianej kratce.
Jeśli nie możesz zjeść całego biscotti na raz, przechowuj je w szczelnie zamkniętym słoiczku. Niewielu osobom się to udaje, ale jednak.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #pieczenie #deserów #biscottiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
1 stycznia 2024 r
00OdpowiedźKonstancja24 lutego 2021 r
Sama nie piekłam biscotti, ale teraz wszystko jest jasne. Dziękuję!
00OdpowiedźGalina Kompancewa22 lutego 2021 r
W końcu znalazłem proste, rozsądne wyjaśnienie wszystkich zawiłości związanych z robieniem tych ciasteczek. Dziękuję!
00Odpowiedźzvezdaa23 grudnia 2019 r
Okazało się świetnie. Jak większość przepisów ze sklepów spożywczych.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych