Jak zrobić ciasto miodowe: odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania
Marianna Orlinkowa 13 grudnia 2023 r(3)Dodaj do ulubionychUdział
Jeśli w dzieciństwie nie miałem szczęścia z czymś — Podobnie jest z ciastem miodowym. Nikt jej nie gotował ani u nas w domu, ani u rodziny naszych znajomych. A kiedy w wieku osiemnastu lat spróbowałem tego po raz pierwszy, zdałem sobie sprawę, że życie mnie omija. Od razu udostępnili mi przepis, zapisałam go w notesie i do dziś jest moim ulubionym.
Treść materiału:
- Jaki miód wybrać do ciasta miodowego?
- Jaka śmietana jest potrzebna do śmietanki?
- Jaki jest najlepszy sposób na aromatyzację śmietany?
- Miód do kremu: jak stosować?
- Jakich proporcji należy przestrzegać przygotowując ciasto miodowe?
- Jak podgrzać miód na ciasto?
- Kiedy stosować sodę oczyszczoną?
- Jaką konsystencję może mieć ciasto?
- Ile warstw ciasta powinno mieć ciasto miodowe?
- Jakie naczynie do pieczenia wybrać?
- Jak upiec ciasto miodowe?
- Jak zbierać?
- Jak ozdobić gotowe ciasto miodowe?
- Czy lepiej zjeść ciasto miodowe od razu, czy dać mu odpocząć?
Umówmy się od samego początku: krem zrobimy ze śmietaną. Tak, piekliśmy kiedyś placki miodowe z kremem, na maśle skondensowanym, ale to nie to samo — kwaśna śmietana nadaje ciastu lekką kwaskowatość, której naprawdę potrzebuje.
Jaki miód wybrać do ciasta miodowego
Jakie są zalety ciasta miodowego? Nie tylko dlatego, że prawie wszyscy go uwielbiają, ale jest wykonany z prostych i niedrogich produktów. Do ciasta miodowego możesz wykorzystać cały zeszłoroczny miód kandyzowany, który pozostał w słoikach. I tak będziesz musiał to podgrzać — w tym przypadku chodzi o słodycz i smak, a nie o korzyści. I do tego ciasta absolutnie nie potrzeba żadnych specjalnych rodzajów miodu. Najważniejsze, że miód jest w 100% naturalny i nigdy wcześniej nie był podgrzewany, dzięki czemu ma naturalny zapach i smak. — czy to miód łąkowy, czy miód kwiatowy, czy zioła, czy miód lipowy — na tyle, aby umiarkowanie dominować nad innymi produktami. Chociaż z niektórych rodzajów miodu — gryka lub akacja — Ciasto okazuje się lekko cierpkie.
Jaka śmietana jest potrzebna do śmietanki?
Ale nie można się pomylić z kwaśną śmietaną na śmietanę. Jeśli planujesz teraz zrobić ciasto miodowe, jak tylko wyjdziesz ze sklepu, to oprócz sklepu będziesz musiał udać się na rynek. Ponieważ śmietana sprzedawana w naszych sklepach jest teraz dość wątpliwa, ale to, czego potrzebujesz, jest niewątpliwe, tłuste, całkowicie naturalne, bez cienia produktu śmietanowego.
Powinno łatwo i naturalnie ubić się z czymś słodkim na puszystą, zwiewną masę. Wiejska śmietana natychmiast się tak ubije. A zakupiony (z nielicznymi wyjątkami) trzeba „zważyć”. Oznacza to, że ułóż go w kilku warstwach gazy i powieś w zimnym miejscu na kilka godzin, aby usunąć nadmiar płynu. Można też po prostu wyłożyć sitko gazą, wlać śmietanę i wstawić do lodówki na 4 godziny–5.
Kiedy zaczynasz ubijać śmietanę na śmietanę, nie wsypuj od razu cukru, nie dodawaj skondensowanego mleka ani miodu. — krem będzie płynny. Aby śmietana była puszysta, należy ją najpierw ubić (zaczynając od niskich obrotów miksera, a następnie zwiększając obroty), a następnie dodawać pozostałe produkty.
Jak najlepiej aromatyzować śmietanę
Krem można aromatyzować lub barwić za pomocą:
- cukier waniliowy lub naturalna wanilia
- świeżo zmielony cynamon
- kardamon (pasuje do miodu)
- galaretka z czerwonej porzeczki
- puree z czarnych porzeczek z cukrem
- syrop malinowy
- syrop miętowy
Miód do kremu: jak używać
Zawsze byłam strasznie zdziwiona: dlaczego w kremie do ciasta miodowego nigdy nie ma miodu? Próbowałem — wyszło wspaniale. Nie gorsze od mleka skondensowanego, wręcz przeciwnie. Spróbuj dodać miód ze słodkiej koniczyny do śmietany gęstej jak masło. Jeśli jest to młoda uprawa, nie ma potrzeby jej podgrzewania — dobrze miesza się ze śmietaną za pomocą miksera.
Absolutnie fantastyczne ciasto — choć nie można go już nazwać ciastem miodowym — Przygotowuje się go według dokładnie tego samego przepisu, z tą różnicą, że miód zastępuje się syropem klonowym. No, niech to będzie „Klenovik” czy coś.
Jakich proporcji zachować przygotowując ciasto miodowe?
Rzadko kiedy jest przepis — z proporcjonalnego punktu widzenia — tak niezapomniany. Spójrz: na ciasto, mierzone w gramach, masło, miód i cukier potrzebują tej samej ilości (na przykład 150 g). I jest dwa razy więcej mąki (czyli 300 g). Jedyne, co pozostaje do zapamiętania, to dwa duże jajka i solidna szczypta napoju gazowanego. W cieście miodowym ważną rolę odgrywa soda, proszę nie zastępować jej proszkiem do pieczenia. Proszek do pieczenia zawiera już kwas: nie jest Ci potrzebny. Jeśli jajka nie są duże, można dodać jeszcze 1 żółtko, a nawet dwa, jeśli lubicie jajeczny smak, w cieście miodowym okazuje się bardzo zbilansowane.
Łatwiej też zapamiętać proporcje ze śmietaną: potrzeba półtora razy więcej kwaśnej śmietanki niż mąki. Dokładniej od 420 do 480 g, w zależności od jego jakości. Jeśli kwaśna śmietana jest niskotłuszczowa i wodnista, weź więcej i pozwól, aby płyn spłynął, jak wspomniano powyżej. Ale o słodziku nie mogę nic powiedzieć. Dla mnie osobiście — nie przepadam za słodyczami — Na tę ilość kwaśnej śmietany wystarczą 3 łyżki słodyczy. Ale możesz zwiększyć tę liczbę do 6–7 łyżek.
Tradycyjnie jako słodzik stosuje się cukier lub cukier puder, cukier brązowy, syrop cukrowy z dodatkami lub bez oraz mleko skondensowane (gotowane lub zwykłe).
Jak podgrzać miód
Warzy się ciasto na ciasto miodowe. Zbuduj łaźnię wodną: na dużym rondlu umieść żaroodporny pojemnik o odpowiedniej wielkości — na przykład miska. W rondlu o objętości około jednej trzeciej (tak, aby nie dotykać dna miski) woda delikatnie się gotuje. Najpierw do miski wsypać cukier, następnie dodać miód i pokrojone na kawałki masło. Kiedy zobaczysz, że wszystko zaczęło się topić, wbij jajka do osobnej miski i lekko je ubij.
Kiedy dodać sodę oczyszczoną
Soda jest również gotowa. Następnie energicznie wymieszaj zawartość kąpieli. Wlać jajka, nie przestając miksować. Wymieszane na gładką masę? Dodaj sodę oczyszczoną i zacznij energicznie ubijać. Możesz użyć miksera, możesz użyć zwykłej trzepaczki, a nawet szpatułki. Ciasto zrobi się białe i po około 3-5 minutach stanie się puszyste. Wyjmij miskę z wanny i dodaj mąkę. Wymieszaj i ostudź. Aby przyspieszyć proces, ciasto można przenieść do zimnej miski, a po 10-15 minutach włożyć do lodówki.
Jaką konsystencję może mieć ciasto?
Jeśli po raz pierwszy robisz ciasto miodowe według tego przepisu, ciasto Cię zaskoczy. Okazuje się dość cienki. Nie ma problemu, w lodówce „zbierze się” i osiągnie konsystencję, dzięki której będzie można go łatwo rozsmarować cienką warstwą na blasze. To ciasto nie jest do wałkowania, nie. Ale okazuje się zaskakująco delikatny.
Blachę lub blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i rozprowadź ciasto rękami warstwą o grubości nie cieńszej niż 2 i nie grubszej niż 3 mm. To jest ważne — Ciastka nie powinny być ani za cienkie, ani za gęste, aby krem nasycił je w wymaganym stopniu, nie powodując ich nadmiernego zamoczenia i wysuszenia. Ciasto w trakcie pieczenia będzie rosło.
Ile ciast powinno być?
Ilość ciast — swój własny biznes. Oczywiście im ich więcej, tym ciasto wygląda atrakcyjniej. Ze wskazanych produktów zwykle nie można uzyskać więcej niż 8, chyba że zbudujesz z nich wieżę.
Jakie naczynie do pieczenia wybrać
Kwadratowe ciasto miodowe jest znacznie wygodniejsze niż okrągłe. Teraz wyjaśnię dlaczego. Często widzę, jak grubsze ciasto jest rozwałkowywane wałkiem i wycinane za pomocą talerza zgrabnych kółek. Ale bez względu na to, jak bardzo się starasz, krawędzie upieczonej skórki nie będą upieczone całkowicie równomiernie: część będzie znacznie bardziej sucha. A jeśli masz kwadratowe ciasta, możesz po prostu ostrożnie przyciąć brzegi (za pomocą linijki) o 3-4 mm, a następnie powstałą bułką posypać posmarowany kremem wierzch.
Jak upiec ciasto miodowe
Piekarnika nie należy zbytnio nagrzewać: 170°C — limit. Lepiej wybrać tryb „góra-dół”. — W przypadku konwekcji trudniej jest monitorować ciasta. Pieczą się już od 5 do 10 minut, w zależności od funkcji piekarnika, a po nadmuchaniu mogą przypalić się na brzegach w ciągu sekundy.
Kolor gotowych ciast jest miękki złoty. Nie spodziewaj się brązowej skórki! Gotowe ciasta ostudzić na wyłożonej ręcznikiem stojaku. Całkowicie ostudzić: kwaśna śmietana nie powinna mieć kontaktu z gorącą!
Jak zbierać
Czy krem jest gotowy, czy ciasta są wystudzone i starannie przycięte? Na naczynie ułożyć pierwszą warstwę ciasta, na nią krem, na nową warstwę ciasta itd. Warstwy ciasta powinny wypłynąć jako pierwsze. Ciasto miodowe zawsze ma na wierzchu krem (okruchy się nie liczą).
Jak ozdobić gotowe ciasto miodowe
Nie ma zwyczaju dodawania „kawałków” do ciasta miodowego, ale możesz spróbować. Ciasto miodowe posypane (na wierzchu lub pomiędzy warstwami) jest bardzo dobre:
- drobno posiekane kandyzowane owoce (dla uproszczenia można wziąć „krople cytrynowe”);
- drobno posiekany kandyzowany imbir (wtedy można dodać do ciasta odrobinę proszku imbirowego);
- tarty świeży kokos;
- rozdrobnione w moździerzu orzechy włoskie (z jakiegoś powodu zaprawa smakuje najlepiej).
Czy mam zjeść ciasto miodowe od razu, czy dać mu odpocząć?
Niestety idealnego ciasta miodowego nigdy nie zjesz od razu: żeby było idealne, musi się zaparzyć i namoczyć — tylko wtedy ciasto okaże się miękkie i soczyste. Idealnie 10–12 godzin (wykonane rano, wieczorem napij się herbaty z gośćmi). Ale można to oczywiście robić przez kilka godzin… Następnie należy ugotować więcej śmietany i nie posypywać wcześniej ciasta miodowego bułką tartą. Pozwól, aby niewielka część kremu spłynęła — odbierzesz, przełożysz ciasto miodowe na inny talerz, wykończysz na nim: udekorujesz i podasz.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #miód #pieczenie #Marianna Orlinkova #desery #ciasto miodowePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
28 grudnia 2022 r
Dziękuję bardzo, bardzo przystępny! Znalazłam odpowiedzi na moje pytania dotyczące ciasta miodowego!
00Odpowiedź
10 kwietnia 2017 r
Ciasto okazało się idealne w smaku. Piekłam na wielkość całej blachy, z ośmiu ciast, zwiększając trzykrotnie wskazaną ilość produktów. Następnym razem dodam kolejne 3-4 warstwy, żeby było wyżej. Ja też użyłam silikonowej szpatułki, ciastka wyszły nieidealnej grubości, ale nie miało to wpływu na efekt końcowy.
00Odpowiedź
9 września 2014 r
TO ciasto miodowe nie pozostawi nikogo obojętnym! Cóż, bardzo smaczne!
00OdpowiedźAnastazja Tasja Bubnova9 kwietnia 2014 r
Valentina, jak rozumiem, artykuł opisuje dokładnie technologię gotowania, funkcje i wskazówki, a sam przepis (nawet kilka odmian) można pobrać stąd – https://www./recipe/group/2995/ tort-medovik
00Odpowiedź
9 kwietnia 2014 r
Nie widzę samego przepisu i proporcji????
00Odpowiedź
7 stycznia 2014 r
Córka zamówiła na Nowy Rok ciasto miodowe i… Bardzo podoba mi się ta strona, chciałam upiec ją dokładnie według tego przepisu. Ale 30 grudnia strona nie działała (powinienem był później zwrócić uwagę na ten znak z góry :)), upiekłem ciasto według starego, sprawdzonego przepisu, wyszło wspaniale, ale nie byliśmy najedzeni i dlatego postanowiliśmy ponownie upiec ciasto miodowe na Boże Narodzenie. Żałuję, że skorzystałam z tej tak zwanej „klasy mistrzowskiej”, bo… nie uwzględnia wszystkich niuansów produktów i szczegółów technicznych, co powoduje rozczarowanie po przygotowaniu produktu (przykładem jest dziewczyna, której śmietana zamieniła się w masło i ja). Dlatego tego przepisu nie można nazwać…