Jak zrobić ciasto francuskie bez drożdży
gastronomia 29 listopada 2023 r(8)Dodaj do ulubionychUdział
Wszyscy przyzwyczailiśmy się do tego, że ciasto francuskie można kupić w każdym sklepie, rozmrozić i upiec w ciasto. Jednak ciasta przygotowanego w domu nie da się porównać z ciastem kupnym. Spróbuj, a przekonasz się sam.
Blok ciasta
- 30 g miękkiego masła
- 375 g mąki
- 3–5 gramów soli
- 170–185 ml zimnej wody
- 1 łyżeczka sok z cytryny lub ocet
Blok olejowy
- 250 g masła na 850 g ciasta
W szklance wymieszaj wodę, ocet i sól. Mąkę wymieszać z masłem tak, aby powstały drobne okruchy. Dodać 3/4 odmierzonej wody i szybko zagnieść ciasto. Powinno wyjść miękkie, luźne, ale nie lepkie. Być może nie będziesz potrzebować całego płynu. Z ciasta uformuj kwadrat o grubości około 3 cm, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
Połóż przed sobą kawałek pergaminu o wymiarach 25×38 cm. Złóż papier na pół wzdłuż i zagnij 5 cm od bocznych krawędzi – otrzymasz otwartą kopertę 15×19 cm.
Przygotuj blok olejowy. Włóż kostkę masła do papierowej koperty. Masło ugniataj rękami lub wałkiem, starając się uformować z niego płaski prostokąt. Złóż otwarty brzeg koperty na głębokość 3 cm. Delikatnie rozwałkuj wałkiem do ciasta, tak aby masło rozłożyło się wewnątrz koperty. Gęstość oleju powinna być wszędzie taka sama. W rezultacie otrzymasz kwadratowy blok masła 2–3 mm i wymiarach 15×15 cm Ułóż na desce i włóż do lodówki na 30 minut.
Wyjmij oba kawałki z lodówki. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj blok ciasta na prostokąt o długości dwukrotnie większej niż kwadrat masła. Krótkimi pociągnięciami przesuwaj wałek po przekątnej od środka.
Rozwiń blok masła i połóż go na krawędzi ciasta. Przykryć wolną połową ciasta, ostrożnie łącząc brzegi. W ten sposób masło zostanie owinięte ciastem ze wszystkich stron. – utworzyliśmy Patona.
Posyp stół mąką i rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 15×30 cm. Strząśnij mąkę i złóż ją jak list: zawiń jedną trzecią ciasta w środku i przykryj pozostałą trzecią. To jest pierwsza rewolucja. Rozwałkuj ponownie i złóż w ten sam sposób. Odetnij nadmiar mąki i zrób znak – dwa obroty. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Wykonaj jeszcze 4 zakręty liter i ostatni – siódmy – „książka”: obie trzecie ciasta złóż w kierunku środka i złóż na pół, jakbyś zamykał książkę. Po każdych dwóch obrotach przechowywać w lodówce przez 30 minut.
Rozwałkuj ciasto na żądaną grubość, odetnij brzegi, pokrój zgodnie z przepisem i włóż do lodówki na 1 godzinę–2 godziny lub w zamrażarce na 30–40 minut. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną wilgotnym papierem do pieczenia. Piec według przepisu.
Ciasto francuskie – przepisy
Ciasto francuskie z jagnięciną
Ciasto „Żaluzje» z winogronami
Ciasto szwajcarskie
Kieszenie na jabłka
Millefeuille’a „Mozarta»
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ciasto #ciasto francuskiePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstanca19 września 2020 r
Był czas, kiedy ciasta francuskiego nie sprzedawano w sklepach. Musiałam zrobić sama, według podobnego przepisu. Oczywiście domowe smakują lepiej, ale teraz już się tym nie „przejmuję”, używam kupionych w sklepie).
00OdpowiedźOlga Zacharowa18 grudnia 2015 r
Vlad oczywiście, że może! W supermarketach można kupić zarówno ciasto francuskie drożdżowe, jak i bezdrożdżowe.
00Odpowiedź
17 grudnia 2015 r
@ Jak zrobić ciasto francuskie bez drożdży Czy ciasto francuskie można przygotować z drożdżami? (ciekawie byłoby spróbować)
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych