Jak zrobić ciasto francuskie bez drożdży

Jak zrobić ciasto francuskie bez drożdży

Jak zrobić ciasto francuskie bez drożdży

gastronomia 29 listopada 2023 r4,75(8)Dodaj do ulubionychUdział

Wszyscy przyzwyczailiśmy się do tego, że ciasto francuskie można kupić w każdym sklepie, rozmrozić i upiec w ciasto. Jednak ciasta przygotowanego w domu nie da się porównać z ciastem kupnym. Spróbuj, a przekonasz się sam.

Jak zrobić ciasto francuskie bez drożdży

Blok ciasta

  • 30 g miękkiego masła
  • 375 g mąki
  • 35 gramów soli
  • 170185 ml zimnej wody
  • 1 łyżeczka sok z cytryny lub ocet

Blok olejowy

  • 250 g masła na 850 g ciasta

W szklance wymieszaj wodę, ocet i sól. Mąkę wymieszać z masłem tak, aby powstały drobne okruchy. Dodać 3/4 odmierzonej wody i szybko zagnieść ciasto. Powinno wyjść miękkie, luźne, ale nie lepkie. Być może nie będziesz potrzebować całego płynu. Z ciasta uformuj kwadrat o grubości około 3 cm, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

Połóż przed sobą kawałek pergaminu o wymiarach 25×38 cm. Złóż papier na pół wzdłuż i zagnij 5 cm od bocznych krawędzi otrzymasz otwartą kopertę 15×19 cm.

Przygotuj blok olejowy. Włóż kostkę masła do papierowej koperty. Masło ugniataj rękami lub wałkiem, starając się uformować z niego płaski prostokąt. Złóż otwarty brzeg koperty na głębokość 3 cm. Delikatnie rozwałkuj wałkiem do ciasta, tak aby masło rozłożyło się wewnątrz koperty. Gęstość oleju powinna być wszędzie taka sama. W rezultacie otrzymasz kwadratowy blok masła 23 mm i wymiarach 15×15 cm Ułóż na desce i włóż do lodówki na 30 minut.

Wyjmij oba kawałki z lodówki. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj blok ciasta na prostokąt o długości dwukrotnie większej niż kwadrat masła. Krótkimi pociągnięciami przesuwaj wałek po przekątnej od środka.

Rozwiń blok masła i połóż go na krawędzi ciasta. Przykryć wolną połową ciasta, ostrożnie łącząc brzegi. W ten sposób masło zostanie owinięte ciastem ze wszystkich stron. utworzyliśmy Patona.

Posyp stół mąką i rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 15×30 cm. Strząśnij mąkę i złóż ją jak list: zawiń jedną trzecią ciasta w środku i przykryj pozostałą trzecią. To jest pierwsza rewolucja. Rozwałkuj ponownie i złóż w ten sam sposób. Odetnij nadmiar mąki i zrób znak dwa obroty. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.

Wykonaj jeszcze 4 zakręty liter i ostatni siódmy „książka”: obie trzecie ciasta złóż w kierunku środka i złóż na pół, jakbyś zamykał książkę. Po każdych dwóch obrotach przechowywać w lodówce przez 30 minut.

Rozwałkuj ciasto na żądaną grubość, odetnij brzegi, pokrój zgodnie z przepisem i włóż do lodówki na 1 godzinę2 godziny lub w zamrażarce na 3040 minut. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną wilgotnym papierem do pieczenia. Piec według przepisu.

Ciasto francuskie – przepisy

Ciasto francuskie z jagnięciną

Ciasto Żaluzje» z winogronami

Ciasto szwajcarskie

Kieszenie na jabłka

Millefeuille’a Mozarta»

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ciasto #ciasto francuskiePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość KonstancaKonstanca19 września 2020 r

Był czas, kiedy ciasta francuskiego nie sprzedawano w sklepach. Musiałam zrobić sama, według podobnego przepisu. Oczywiście domowe smakują lepiej, ale teraz już się tym nie „przejmuję”, używam kupionych w sklepie).

00OdpowiedźOlga ZacharowaOlga Zacharowa18 grudnia 2015 r

Vlad oczywiście, że może! W supermarketach można kupić zarówno ciasto francuskie drożdżowe, jak i bezdrożdżowe.

00Odpowiedź

Wład (gość)

17 grudnia 2015 r

@ Jak zrobić ciasto francuskie bez drożdży Czy ciasto francuskie można przygotować z drożdżami? (ciekawie byłoby spróbować)

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja