Jak zrobić ciasteczka wielkanocne w kształcie gniazd

Jak zrobić ciasteczka wielkanocne w kształcie gniazd

Jak zrobić ciasteczka wielkanocne w kształcie gniazd

Elena Ilyina oferuje przepis na gniazda orzechowe jako zapiekankę wielkanocną. Piecze się bardzo prosto i szybko, a rolę jajek pełnią na przykład orzeszki piniowe w białej czekoladzie i dowolne inne drażetki. Piękne ciasteczka na Wielkanoc.

Niewiele świąt tak pobudza wyobraźnię i talent artystyczny jak Wielkanoc.

Oprócz malowanych jajek i dekorowanych ciast wielkanocnych na moim wielkanocnym stole zawsze znajdują się różne nietradycyjne wypieki na rosyjską Wielkanoc: kruche ciasteczka w formie króliczków, kaczątek i baranków, marcepanowe kurczaki, gniazda ze słodkiego wermiszelu z marcepanowymi jajkami wygodnie w nich umieszczone. Tym razem zrobiłam „jajka” z masy marcepanowej do gniazd orzechowych. A raczej po prostu wyjęłam z szafki marcepan i na spodek wsypałam cukier puder, a syn, zapominając o „zacnym” jedenastolatku, chętnie nakleił kilkadziesiąt jajek.

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • mąka – 280 g
  • migdały – 140 g
  • masło (miękkie) – 225 g
  • cukier brązowy – 110 g
  • żółtka jaj – 2 szt.
  • białko jaja – 1 szt.
  • cukier waniliowy – 2 łyżeczki.
  • masa marcepanowa – 150–200 g
  • cukier puder – 3 łyżki. l.

1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. 2. Migdały umyć, osuszyć na patelni i zmielić w blenderze na niezbyt duże kawałki. Wsyp zmielone orzechy do miski na zupę.

3. Masło dobrze ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka i ponownie ubić. Stopniowo dodawaj mąkę do masy maślanej i zagniataj dość sztywne ciasto. 4. W osobnej misce ubij białko na miękką pianę. 5. Oddzielić od ciasta kawałki wielkości orzecha włoskiego, zwinąć je w kulę i zanurzyć w białku. Następnie dokładnie obtocz w zmielonych orzechach i ułóż na blasze do pieczenia. Przed włożeniem formy do piekarnika zrób palcem wgłębienie na środku każdej kulki ciasta. Piec ciasteczka wielkanocne w górnej części piekarnika przez 15 minut.

6. Z masy marcepanowej uformuj „jajka” o wielkości około połowy jajka przepiórczego. Każdą obtaczamy w cukrze pudrze i układamy po 2-3 sztuki w gniazdach.
Uwaga dla gospodyni

Jeśli do dekoracji używasz orzechów w czekoladzie, umieść je w gniazdach po około 3 minutach od wyjęcia ciasteczek z piekarnika. Dzięki temu czekolada rozpuści się na tyle, aby orzechy przykleiły się do ciasteczek.

Elena Ilyina: „W mojej rodzinie szefową pieczenia była moja babcia – wiedziała, jak upiec ciasta „jak we wsi”: ogromna liczba ciast i serników z różnymi nadzieniami z dużej ilości ciasta. Mama piekła rzadko, a były to radzieckie klasyki: ciasto miodowe, orzechy z gotowanym skondensowanym mlekiem, ciasteczka z majonezem, tubki marmolady. Eksperymenty z Ptasim Mlekiem, jak teraz pamiętam, nie powiodły się. Moim zdaniem pieczenie to czysta przyjemność: od zapachów przypraw, od śniegu przesianej do miski mąki, od ubijania masła i cukru – z żółtego na biały, od przemiany cienkiej, niepozornej bieli w białe błyszczące szczyty , z tajemniczego życia ciasta, pełnych szelestów i dźwięków, z ciepłego zapachu ciasta drożdżowego, do którego tak przyjemnie jest wracać na swoje miejsce i patrzeć, jak uparcie wraca… Kiedy muszę uporządkować myśli i pomysły , Piekę ciasteczka wycięte foremkami. Jeśli nie mogę sobie poradzić z innym urządzeniem technicznym, wyjmuję gofrownicę – zawsze jest mi posłuszna. Kiedy potrzebuję się wewnętrznie uspokoić, piekę babeczki, a nastroje świąteczne wprowadzam – ciasta. To rodzaj terapii pieczeniem.”

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #migdały #ciasteczka #Wielkanoc #Elena Ilyina #Wielkanocne pieczenie #makaroniki #Wielkanocne ciasteczkaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja