Jak zrobić angielskie ciasto z królikiem
gastronomia 02 kwietnia 2021 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
To angielskie ciasto królicze to w zasadzie gulasz zapiekany pod wierzchem ciasta francuskiego. Ta „pokrywka” nie tylko zatrzymuje wszystkie smaczne i aromatyczne soki w naczyniu, ale jest także wspaniałą chrupiącą przekąską!
Ciasto z królikiem i borowikami
Czego potrzebujesz:
– 1 królik o masie 2 kg – 200 g wędzonego boczku wieprzowego – 500 g rozmrożonych borowików – 2 duże cebule – 500 g ciasta francuskiego – 200 ml białego wytrawnego wina – 2 łyżki. l. mąka – 2 łyżki. l. śmietana o niskiej zawartości tłuszczu – 4 łyżki. l. masło – 2 łyżki. l. jałowiec – 3 gałązki tymianek – sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Co zrobić:
1. Na marynatę rozgnieć jałowiec, posiekaj tymianek, wszystko wymieszaj z winem. Odkrój mięso z kości królika. Mięso zalać marynatą, przykryć folią i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. 2. Kości królika włożyć do rondla, zalać 1 litrem zimnej wody i zagotować. Usuń pianę, dodaj sól, zmniejsz ogień do małego i gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę. Odcedź gotowy bulion. 3. Drobno posiekaj cebulę. Mostek pokroić w kostkę o boku 1,5 cm, włożyć do rondla z grubym dnem i na małym ogniu roztopić tłuszcz. Dodaj cebulę i smaż, mieszając, 10 minut. Pieczarki pokroić w plasterki, wrzucić na patelnię, dodać sól i zwiększyć ogień. Smaż przez 10 minut. 4. Wysuszyć mięso królicze. Na patelni rozgrzej 2 łyżki. l. masło, smaż królika ze wszystkich stron na złoty kolor. Gotowe kawałki włożyć do rondla z cebulą i grzybami. Wlać 100 ml bulionu, gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. 5. Łyżką cedzakową przenieś zawartość patelni na głęboką patelnię. Podsmaż mąkę z 2 łyżkami. l. masło, 3 min. Dodać bulion, gotować aż zgęstnieje, mieszając. Wlać sos do formy. 6. Rozwałkuj ciasto na okrąg o tej samej średnicy co twoja patelnia. Z pozostałego ciasta zrób pasek i przyklej go do krawędzi formy. Przymocuj „pokrywkę” ciasta do tego paska. Wierzch ciasta posmaruj kremem, pośrodku „pokrywki” zrób dziurę, aby para mogła uchodzić. Piec w temperaturze 200°C na złoty kolor, 30 minut. Podawać na gorąco.
Angielskie ciasto z królikiem
Ważne punkty przy robieniu ciasta
1. Ciasto na ciasto
Możesz użyć prawie dowolnego ciasta – ciasta francuskiego drożdżowego, samego ciasta francuskiego, samego ciasta drożdżowego, a także posiekanego.
2. Kształt ciasta
Wybierz piękną formę na ciasto – nie możesz go w nic włożyć, musisz położyć go na stole i dużą łyżką rozsmarować mięso w gęstym sosie, rozbijając skórkę.
3. Wariacje z nadzieniem
Szczerze mówiąc, to ciasto można zrobić z dowolnego mięsa: kurczaka, indyka, wieprzowiny, wołowiny, jagnięciny. A nawet z gęstej białej ryby!
4. Dodatki do nadzienia
Nadzienie można urozmaicić dodając do niego jasne, kolorowe warzywa: marchewkę, paprykę, groszek zielony, fasolę itp.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ciasta #ciasto mięsnePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Brak komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych