Jak znalazłem i zrobiłem najbardziej niezwykłą szarlotkę, a teraz gotuję ją częściej niż Charlotte
Natalia Polakowa 23 sierpnia 2023 r5,00 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział6Komentarz
Kiedy w wiejskich ogrodach gałęzie zaczynają się uginać do ziemi po zbiorze jabłek, a na targowiskach i sklepach pojawiają się zielone, czerwone, z różowymi beczkami, pachnące rosyjskie owoce, czas ugotować dżem jabłkowy, zrobić soki i kompoty, upiec ciasta i Charlotte. Od tego ostatniego zwykle rozpoczynają się pierwsze doświadczenia dziecka w kuchni, a łatwy sukces zostaje z gospodynią domową na zawsze w jej dorosłym życiu. Tak było ze mną. Ale kilka lat temu, kiedy natknęłam się na blog pewnej Francuzki, odkryłam przepis na bardzo nietypową szarlotkę. W mojej rodzinie jest teraz tak popularna jak Charlotte.
O czym porozmawiamy w artykule:Co to za szarlotka i dlaczego tak się nazywa? Jakie jabłka wybrać i jak je przygotować Odpowiednie ciasto na najsmaczniejszą szarlotkę Jaki sos zamieni tę szarlotkę w wykwintny deser SzarlotkaKarmel na szarlotkę
Co to za ciasto i dlaczego tak się nazywa?
Francuzka o imieniu Erin nazwała to gateau invisible – niewidzialne ciasto. Nie ma tu żadnej tajemnicy, chodzi o to, że ciasto w trakcie pieczenia staje się niewidoczne w cieście. Nasącza jabłka niczym sos i wydaje się, że rozpuszcza się w nich nie pozostawiając śladu. Rezultatem jest warstwowa szarlotka, w której nie ma nawet śladu ciasta. Gateau niewidoczne można jeść na ciepło z lodami, skondensowanym mlekiem lub sosem karmelowym – tak przynajmniej radzi autorka przepisu. Sugeruje pozostawienie go w lodówce na jeden dzień i wierzy, że to tylko polepszy sytuację. Szczerze mówiąc, nie próbowałem – wszystko zostało zjedzone o tej samej godzinie. Mówią, że niewidzialne gotuje się w dobrych restauracjach. Ale ty też możesz to zrobić, nie wątpię.
Jakie jabłka wybrać i jak je przygotować
Głównym warunkiem idealnego niewidocznego ciasta jest bardzo cienkie plasterki jabłek. Wybieraj odmiany, których miąższ nie jest zbyt słodki i gąbczasty. Na przykład żebrowane zimowe, Rozhdestvenskoe, Sinap, wszystkie odmiany „Antonovki”. Im bardziej aromatyczna odmiana, tym lepsze ciasto. Jabłka, które są zbyt słodkie, można skropić sokiem z cytryny, ale każde inne jabłka też można – dzięki temu nie ściemnieją podczas pieczenia. Jeśli masz w kuchni tarkę mandolinową, proces krojenia będzie prosty i szybki, ale jeśli nie, będziesz musiał majstrować. Skórki jabłek nie trzeba obierać.
Owoce przekrój na pół, wytnij rdzeń i pokrój je, najlepiej na płatki jednakowej wielkości. Powinny być cienkie, ale nie za cienkie, aby przy mieszaniu z ciastem i układaniu warstwami plastry się nie łamały.
Odpowiednie ciasto na najsmaczniejszą szarlotkę
Powinna być dość płynna, podobna do tej, którą miesza się na cienkie naleśniki. Mleko, cukier (można dostosować do smaku i dodać wanilię), jajka, masło, proszek do pieczenia – to wszystko, czego potrzebujesz. Dodaję szczyptę soli, wydaje mi się, że smakuje lepiej. Ciasto dokładnie zagniatamy tak, aby nie pozostały grudki. Pamiętaj, powinien zniknąć, rozpuścić się bez śladu w warstwach jabłka.
Jaki sos sprawi, że szarlotka stanie się wyśmienitym deserem?
Mówimy o solonym karmelu. I radzę przygotować go z rezerwą. Karmel można przechowywać w lodówce i jest równie dobry do tego ciasta, jak i do naleśników, placków ziemniaczanych, domowych gofrów i lodów. Gęstość sosu można łatwo dostosować zmieniając ilość śmietanki w przepisie. Od tego zależy również kolor sosu – im więcej śmietanki, tym jaśniejszy karmel. W razie potrzeby zawsze można wyjąć słoiczek z preparatem z lodówki i po podgrzaniu w kuchence mikrofalowej otrzymamy gorący karmel np. na naleśniki czy gofry.
szarlotka
szarlotka
Do przygotowania 6 porcji potrzebne będą:
- jabłko – 6 szt.
- mąka – 70 g
- cukier – 50 g
- mleko – 100-120 ml
- jajka – 2 szt.
- roztopione masło – 20 g
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka.
- sól – 1 szczypta
1. W misce ubić jajka z cukrem i solą.
2. Wlać 100 ml mleka i roztopionego masła.
3. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką, dodać do miski i dobrze zagnieść, otrzymamy dość płynne ciasto. Jeśli to konieczne, dodaj trochę więcej mleka.
4. Do żaroodpornej, najlepiej kwadratowej formy z brzegiem, włóż papier do pieczenia, tak aby wystawał poza brzegi. Posmaruj go roztopionym masłem.
5. Ciasto wlać do miski z pokrojonymi jabłkami. Dokładnie wymieszaj, aby jabłka się nie połamały.
6. Ułóż jabłka równomiernie i ciasno.
7. Piec w środkowej części piekarnika na grzaniu góra/dół w temperaturze 180°C. Na koniec włącz tryb nawiewu od góry, aby powstała skórka.
8. Gotowe ciasto można posypać płatkami migdałów lub cukrem pudrem.
Szarlotka w karmelu
- cukier – 150 g
- śmietana 22% tłuszczu – 20 ml
- masło – 20 g
- woda – 2 łyżki. l.
- sól – ½ łyżeczki.
1. Do rondelka wsyp cukier, dodaj wodę, podgrzewaj, aż cukier się zagotuje i zmieni kolor na jasnobrązowy. Zdjąć z ognia.
2. Do rondla dodać pokrojone na kawałki masło, sól, dobrze wymieszać.
3. Śmietanę zagotować i wlać do przygotowanej mieszanki cukru i masła. Wszystko ponownie zagotuj i trzymaj na małym ogniu przez kilka minut.
4. Ostudzić i przelać do szklanego pojemnika.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ciasto z jabłkami #szarlotkaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
26 sierpnia 2022 r
Zagotować 20ml śmietanki??
00Odpowiedź
26 sierpnia 2022 r
Ciasto wyłożono razem z jabłkami. Musimy spróbować)))
00Odpowiedź
26 sierpnia 2022 r
Przeczytaj uważnie, a wszystko zrozumiesz.
00Odpowiedź
25 sierpnia 2022 r
Przeczytaj punkt 5.
00OdpowiedźOlga Zacharowa24 sierpnia 2022 r
Eoma, bądź ostrożny czytając przepisy. Krok 5 przygotowania szarlotki obejmuje zarówno ciasto, jak i jabłka.
00Odpowiedź
21 sierpnia 2022 r
Nie jest jasne, dokąd poszło ciasto. Ułóż jabłka warstwami. Rozumiem. Kiedy wlać ciasto i gdzie? Nie rozumieli.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych