Jak zastąpić kiełbasę w Olivierze?
Marianna Orlinkowa 15 grudnia 2023 r(2)Dodaj do ulubionychUdział
Wielu z nas, pomimo nowych trendów na święta, pragnie wyłącznie dań sprawdzonych przez lata, o precyzyjnie dobranych proporcjach i znanych składnikach. A więc Olivier – tylko z gotowaną Doktorską i groszkiem ulubionej marki, a w futrze bez jabłek i jajek… No, rozumiesz. Ale stanowisk niezachwianych jest mniej – miłośnicy eksperymentów i nowych smaków chcą w końcu włożyć do Oliviera coś innego, a nie kiełbasę! Dowiedzmy się, co to dokładnie jest.
Co przeczytać w artykule:
- „Kiełbaski” dla klasycznego Oliviera
- Ptak dla PP Oliviera
- Wędliny dla miłośników bardzo mięsistego Oliviera
- Olivier z gotowanym mięsem
- Olivier z rybami i owocami morza
- Wegetariański Olivier
„Kiełbaski” dla klasycznego Oliviera
Kiełbasa to nie jedyny gotowy produkt, który można wykorzystać w skomplikowanych sałatkach, takich jak sałatka Olivier. „Doctorskaya” ma bliskich krewnych, którzy mogą sprawić, że sałatka będzie smaczniejsza, a nawet szlachetna. Przede wszystkim jest to tradycyjna rosyjska specjalność, „nasza odpowiedź na jamon” – szynka Tambowska. To droga, ale bardzo wysokiej jakości szynka o gęstej, lekko elastycznej konsystencji, jasnym smaku i bardzo przyjemnym aromacie. Wzdłuż krawędzi znajduje się warstwa tłuszczu, która nie przyda się w sałatce Olivier – ale można ją od razu odciąć, pokroić w kostkę i zamrozić – a w każdej chwili będziesz mieć doskonały dodatek do porannej jajecznicy. Dokładnie tak samo jest z gotowaną wieprzowiną – ma jednak tę wadę, że w sałatce nie wygląda tak pięknie jak różowa szynka. Są też kiełbasy prostsze – szynki z różnych mięs. Szynka z indyka jest szczególnie dobra w Olivierze – również gęsta, różowo-beżowa i bardzo delikatna.
Szynka Tambow to wysokiej jakości mięso o doskonałym smaku i bardzo przyjemnym aromacie – podkreśli smak Twojej sałatki Olivier
Ptak dla PP Oliviera
Jeśli jesteś zwolennikiem Właściwego Odżywiania, chcesz przygotować jak najlżejszą sałatkę Olivier z minimalną ilością kalorii. W takim razie prawdopodobnie będziesz chciał preferować pierś z kurczaka jako składnik mięsny. Z piersią jest jeden problem – aby sałatka okazała się smaczna, nie można jej wysuszyć. Istnieje idealny sposób na przygotowanie filetu z kurczaka do sałatek, wygląda to tak. Weź średniej wielkości rondelek i wlej do niego 2 litry wody lub trochę więcej. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku, kilka groszków czarnego i ziela angielskiego oraz łyżeczkę soli. Doprowadzić do wrzenia, zanurzyć cały filet z piersi kurczaka. Ponownie zagotuj na średnim ogniu. Jeżeli surowa masa każdego fileta z kurczaka jest mniejsza niż 150 g, należy go natychmiast wyłączyć po ugotowaniu. Jeśli 150-250 g, gotuj przez 1,5–2 minuty i wyłącz. Jeśli powyżej 250 g, gotuj przez 3–3,5 minuty i wyłącz. Zamknij patelnię pokrywką, połóż na niej gruby ręcznik i zapomnij o tym wszystkim na 30–40 minut. A jeśli pamiętasz, pierś jest nie tylko gotowa, ale także ostudzona, możesz ją pokroić. Pierś z indyka przygotowuje się w ten sam sposób, tyle że trzeba ją gotować przez 5-7 minut, w zależności od wagi.
Roladka z piersi kurczaka sprawi, że Olivier będzie tak zdrowy, jak to możliwe i przy minimalnej liczbie kalorii.
Nawiasem mówiąc, istnieje doskonała, gotowa alternatywa – tzw. „carpaccio z kurczaka” – są to piersi z kurczaka, które najpierw soli się, a następnie więdnie, mają bardzo przyjemną konsystencję i ciekawy smak.
Wędliny dla miłośników bardzo mięsistego Oliviera
Jeśli stosujesz ketonowe podejście do życia lub po prostu naprawdę kochasz mięso, możesz chcieć zrobić „wędzonego” Oliviera. Wybór mięsa ze sklepu nie jest zbyt duży, ale jest. Po pierwsze, jest to wędzony kurczak. Zróbmy od razu rezerwację – lepiej w ogóle nie używać skórki ze sklepowego kurczaka, jest ona bardzo tłusta i często zawiera zbyt wiele substancji zupełnie niepotrzebnych dla naszego organizmu. Kurczak sprzedawany jest w całości (minus to bardzo duży odpad), udka i pierś z kością. Nogi są trochę tłuste i trzeba będzie dodać do sałatki więcej ogórków, lekko solonych lub świeżych. Lepiej wcześniej przymierzyć pierś i sprawdzić, czy nie jest za sucha. Jeśli nie, jest to najbardziej bezodpadowa i wygodna opcja na sałatkę.
Oprócz kurczaka bardzo dobrze jest dodać do Oliviera różne wędzone kiełbaski i kiełbaski. Jest tu też niuans – kiełbaski trzeba pokroić dość drobno lub całkowicie usunąć skórkę – często jest dość twarda. Absolutnie doskonałą wersję takich kiełbas można kupić na rynku od prywatnych handlarzy – kiełbasa wędzona domowej roboty z wieprzowiny lub drobiu, wystarczy wybrać taką, która nie jest tłusta.
Olivier z gotowanym mięsem
Ta wersja Oliviera jest bardzo popularna w wielu rodzinach. Jeśli nigdy tego nie próbowałeś, warto spróbować. W zależności od upodobań rodziny można zjeść wołowinę/cielęcinę, wieprzowinę, a nawet jagnięcinę. W przypadku wołowiny i cielęciny najczęściej używaną częścią jest język. Olivier z językiem – bardzo świąteczny, bardzo smaczny. Jak przygotować język, aby mięso było idealnie miękkie, pisaliśmy tutaj. W przypadku ozora cielęcego czynności są dokładnie takie same, wymagany jest jedynie krótszy czas gotowania.
Bardzo smaczne sałatki można przygotować także z chudego mostka wołowego lub górnej części gicz. Olivier z wołowiną jest bardzo wygodny do zrobienia, jeśli jednocześnie przygotowujesz galaretkę mięsną. Po prostu dodaj dodatkowy kawałek mięsa na patelnię i ustaw minutnik. Trzeba dokładnie odgadnąć moment, w którym mięso jest już miękkie, ale jeszcze nie ugotowane, bo standardem wysokiej jakości Oliviera są zgrabne kostki składników, a nie kudłate włókna. Ze względu na ten standard Olivier nie jest robiony z ogonów wołowych (ale byłby bardzo smaczny!).
Jeśli zdecydujesz się dodać Olivierowi wieprzowinę, ugotuj kawałek szynki lub węglanu, ponownie nie zapominając o timerze. Z jagnięciny wybierz siodło lub część tylnej nogi. Kolejny bardzo delikatny Olivier wykonany jest z królikiem. Tam potrzebujesz udek z kurczaka, można je gotować w niskiej temperaturze – jak pierś z kurczaka powyżej, ale trzymać na ogniu przez 10-12 minut.
Olivier z mięsem to bardzo popularna wersja Twojej ulubionej sałatki. Nadaje się do tego chuda wołowina, cielęcina, wieprzowina, ozorek wołowy, królik, a nawet jagnięcina.
Olivier z rybami i owocami morza
Tym, którzy w dawnych czasach niedoboru doświadczyli Oliviera z krabami w puszkach (jeden słoik wystarczał na małą miskę sałatki dla małej rodziny) nie trzeba tłumaczyć, że owoce morza w tej sałatce na noworocznym stole mają pełne prawo istnieć. I tu mamy szerokie pole do eksperymentów.
Zacznijmy oczywiście od paluszków krabowych, czyli imitacji mięsa kraba, które przyrządza się z okrawków rybnych z dodatkiem skrobi. Opcja „dla biednych”, która ma ogromną rzeszę fanów – bo jest smaczna i naprawdę niedroga. Jednak paluszki krabowe różnią się od paluszków krabowych. Jeśli otrzymasz bardzo suche, pokrój je wcześniej i wymieszaj osobno z majonezem – odstaw na kilka godzin, to znacznie je poprawi. Jeśli za późno odkryłeś tę suchość, istnieje również wyjście. Posiekaj według uznania i włóż na patelnię z masłem. Smażymy kilka minut, lekko ostudzamy i dodajemy do sałatki. To pomoże.
W przypadku krabów wszystko jest proste – otwórz słoik, spuść płyn, usuń chitynowe talerze z mięsa kraba i rozłóż je na małe kawałki.
Szyjki rakowe są bardzo eleganckie, zazwyczaj sprzedawane są w postaci gotowej, zakonserwowanej w oleju. Jeśli widzisz taki słoik, ale jest podejrzanie tani, Twoje podejrzenia są uzasadnione – to te same paluszki krabowe, widok z boku, jaśniejszy barwnik. W zasadzie tak się stanie.
Kalmary to świetna opcja. Najlepiej kupić gruby filet z kalmara – łatwo go pokroić (nie zapomnij usunąć cienkiej folii z obu stron filetu). Filet z kalmara wat pokroić na surowo – kostki powinny być nieco większe, skurczą się podczas obróbki cieplnej. Ale nie gotuj! wystarczy napełnić duży czajnik wrzącą wodą i pozostawić na 5 minut – to w zupełności wystarczy.
Krewetki to luksus! I wygodne jest to, że możesz skorzystać z najbardziej bezproblemowej i niedrogiej opcji – gotowanej-mrożonej reszty, która jest dla Ciebie całkowicie oczyszczona. Takie krewetki można po prostu poparzyć, aby usunąć zapach zamrażarki. A w przypadku dużych surowych krewetek dla Oliviera lepiej je najpierw obrać, usmażyć na suchej patelni bez oleju, ostudzić – a następnie pokroić, aby smak i kolor były jak najjaśniejsze.
Najbardziej bezproblemową i niedrogą opcją dla Oliviera z owocami morza są małe gotowane mrożone krewetki: nie trzeba ich obierać ani kroić, wystarczy je parzyć wrzącą wodą
I na koniec ryba. Najpopularniejsza wersja Oliviera to z lekko solonym lub wędzonym łososiem, ale można też użyć innych szlachetnych ryb – grzbietu dorsza, wędzonej ryby maślanej czy halibuta. Ten przepis wymaga również większej ilości świeżych składników – ogórków, cebuli, słodko-kwaśnych jabłek, razem lub według uznania.
Olivier z owocami morza i rybami często dekoruje się kawiorem – dobrze komponuje się ze wszystkimi składnikami sałatki.
Wegetariański Olivier
W tej wersji ta słynna sałatka będzie nadal równie smaczna, jeśli zastąpisz składnik białkowy dodatkowymi jajkami. Chociaż są oczywiście inne możliwości. Na przykład słony ser gruziński (Imereti), który zwykle kupujemy do chaczapuri. Lub grubo posiekane i dokładnie podsmażone pieczarki prawie suche. Ale nadal musisz włożyć więcej jajek, ponieważ dają one cały „tłuszcz” Olivierowi.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #OlivierPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych