Jak zaskoczyć gości wulkanem ziemniaczanym i magmą z gorącego sera

Jak zaskoczyć gości wulkanem ziemniaczanym i magmą z gorącego sera

Jak zaskoczyć gości wulkanem ziemniaczanym i magmą z gorącego sera

Olga Zacharowa 11 września 2022 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz

Wyobraź sobie wyraz twarzy Twojej rodziny i przyjaciół, gdy wyjmiesz górę pieczonych ziemniaków z piekarnika i umieścisz je na środku stołu. Ten ziemniaczany wulkan, z którego wypływa gorący ser, przełamuje kulinarne stereotypy, czyniąc pieczone ziemniaki głównym daniem obiadu lub kolacji.

Wulkan ziemniaczany z topionym serem, podawany indywidualnie

Czasami masz ochotę zaszaleć i zrobić coś nieoczekiwanego, aby wnieść odrobinę zabawy do kuchni. Tacy ludzie zbierają się na jednym z forów szefów kuchni. Podzielili się ze wszystkimi swoim niezwykłym przepisem.

Wulkan ziemniaczany nie został jeszcze wynaleziony, jego pochodzenie wynika z przepisu z najsłynniejszej w Stanach Zjednoczonych książki Joy of Cooking, 1942, uważanej za „amerykańską biblię kulinarną”.

Niektórzy uczestnicy forum komentują przygotowanie tego niezwykłego dania: „Zapomniałem o wulkanach ziemniaczanych. Kiedy byłam dzieckiem, moja mama robiła je za każdym razem dla mnie i mojego rodzeństwa, z ziemniakami na boku.” „W Irlandii Północnej robimy podobne danie, funty, ale to tylko ziemniaki, posypane roztopionym masłem i gorące mleko na zewnątrz (jak rów). To było moje ulubione jedzenie, gdy byłam dzieckiem.” „Potato Volcano (wulkan ziemniaczany) brzmi jak tytuł piosenki, która została napisana w ramach protestu przeciwko marnowaniu jedzenia”. Inni, bardziej odważni użytkownicy, proponują udekorowanie podstawy wulkanu „lasem grochowym” (przecierem grochowym) lub małymi różyczkami brokułów. Puree ziemniaczane wymieszaj z siekanymi orzechami, suszonymi pomidorami, pikantnymi ziołami dla urozmaicenia smaku i konsystencji potrawy, a nadzienie serowe zabarwij kilkoma kroplami sosu/przecieru pomidorowego.

Do wulkanu używa się zwykłych ziemniaków, odpowiednich do tłuczonych ziemniaków. Optymalnym serem do zrobienia magmy jest cheddar, ale można użyć innego, który również dobrze się topi. Książka radzi, aby do takiego dania użyć walijskiego rarytasu – gęstego sosu serowego do tostów. Robi się go z topionego sera, piwa, angielskiej musztardy i sosu Worcestershire.

Na stronie przeczytaj tutaj i tutaj, jak przygotować idealne puree ziemniaczane. A oto jak z niego korzystać.

Na czym polega sztuczka z wulkanem ziemniaczanym?

Po podaniu lawa stopionego sera wypływa z serca ziemniaczanej góry, zsuwając się po jej zboczach. W miniaturze to pyszne, gorące danie demonstruje moc żywiołów – coś, czego Twoi goście na pewno nigdy nie zapomną.

WAŻNY! Ziemniaczany wulkan najlepiej podawać od razu – z piekarnika, w przeciwnym razie ser nie spłynie tak efektownie po kopcu i ponownie powróci do swojej zwykłej stałej postaci. Prezentując gorące danie, dodaj efekty dźwiękowe, a nawet dym. Aby to zrobić, wystarczy położyć tlącą się gałązkę jałowca na naczyniu z wulkanem ziemniaczanym.

WSKAZÓWKA: Spróbuj zrobić kilka małych wulkanów – po jednym dla każdego zjadacza. Porcjowane wulkany można przygotować po prostu z dużych ziemniaków, napełniając je nadzieniem serowym. W razie potrzeby każdą bulwę można owinąć plasterkami boczku lub szynki. W piekarniku mięso z tłuszczem usmaży się i stanie chrupiące, ale danie z takim dodatkiem stanie się znacznie bardziej sycące i wysokokaloryczne.

Przepis na klasyczny wulkan ziemniaczany z serem

Aby przygotować danie na 6 porcji potrzebujesz:

  • 700-750 g zimnego, grubego puree ziemniaczanego
  • 80-90 g miękkiego + 15-20 g roztopionego masła
  • 100 g startego sera topionego
  • 2 żółtka
  • 1 szczypta mielonej papryki
  • 2-3 łyżki. l. bułka tarta, najlepiej panko
  • sól
  1. Uformuj kopczyk puree ziemniaczanego na żaroodpornym talerzu/naczyniu lub na dnie tortownicy. Zrób małe wgłębienie na szczycie kopca.
  2. Miękkie masło zmiksować z serem i żółtkami na gładką masę. Dodaj paprykę i sól.
  3. Nadzienie dobrze ubić, włożyć do zagłębienia i lekko docisnąć brzegi. Posmaruj zbocze przyszłego wulkanu roztopionym masłem. Posyp kopczyk bułką tartą. Jeśli chcesz, aby lawa serowa aktywnie spływała po ziemniaczanych zboczach z krateru wulkanu, dodaj więcej sera – powinien wznieść się kilka centymetrów nad wzniesienie.
  4. Przysmaż ziemniaczaną wulkankę w piekarniku nagrzanym do 190°C. Poczekaj, aż ser spłynie z dziobka i natychmiast podawaj.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #cheddar #ziemniaki #pożywienie dla dzieciPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga ZacharowaOlga Zacharowa12 września 2022 r

Konstanto, dzięki za komentarz! To nawet nie jest wulkan, ale aktywny wulkan. Wyobrażam sobie burzliwą reakcję gości)

00OdpowiedźKonstancaKonstanca12 września 2022 r

Pamiętam, ile lat temu podawałam na świąteczny stół gorące dania. Nawiasem mówiąc, nazywano go też „wulkanem”). Ułożyłem puree ziemniaczane w kupie. Poniżej, wokół „góry” układałam kotlety lub kawałki mięsa. Na szczycie góry „ziemniaczanej” zrobiłem wgłębienie i umieściłem tam mały metalowy pojemnik z alkoholem. Zbocza „góry” od góry podlewano keczupem. Asystenci zgasili światła, najpierw podpaliłem alkohol, a w ciemności przyniosłem „aktywny wulkan” na świąteczny stół, ku aplauzie gości.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja