Jak zapobiec wyczerpywaniu się jagód w twoim cieście?

Jak powstrzymać jagody przed wyczerpaniem się ciast

Jak powstrzymać jagody przed wyczerpaniem się ciast

Pamiętacie o ciastach z nadzieniem jagodowym? Oznacza to, że lato w pełni. A jeśli nadejdzie dobry rok na te jagody, niewiele osób odmówi przyjemności pieczenia ciasta z jagodami. Jest tylko jeden problem: nadzienie jagodowe w trakcie gotowania gotuje się i spływa z ciasta na brzegi patelni, a czasem na dno piekarnika. A samo ciasto ze smugami jest frustrujące, ale naprawdę chcesz, aby było nie tylko smaczne, ale także idealnie piękne!

Dżem jagodowyCiasto JagodoweSkrobiaMakaronDżem jagodowyCiasto Jagodowe

O czym porozmawiamy w artykule:

  • O pektynie w jagodach
  • Skrobia
  • Grysik
  • Ciasteczka lub krakersy
  • Makaron
  • Dżem w płynie
  • Zrób dżem
  • Proporcje

Co mogę zrobić, aby jagody nie wyciekały z ciasta? Czy są jakieś wskazówki i triki, które pozwolą Ci cieszyć się ciastami z jagodami i nie martwić się wyciekaniem nadzienia? Oczywiście, że istnieje!

O pektynie w jagodach

Najpierw porozmawiajmy o samej jagodzie – jagodach. Nie chodzi o jego korzystne właściwości, wszyscy o nich wiedzą. I fakt, że same jagody mają właściwości żelujące, ponieważ zawierają naturalną substancję pektynę. Ale do tego potrzebne są wszystkie jagody w cieście, które pękają i aktywnie się gotują. Wtedy właśnie zaczyna działać pektyna. Każdy kto robi konfitury i dżemy wie o czym mówię. To wymaga czasu, więc przygotowanie ciast z jagodami zajmuje dużo czasu – 7080 minut. Lepiej nie jeść ich od razu – nadzienie wycieknie. Musisz pozwolić im dobrze ostygnąć. Następnie pektyna ustabilizuje się i nadzienie zamieni się w galaretę.

A podczas pieczenia ciast jagody pękają, syrop się gotuje i tu zaczyna się najbardziej nieprzyjemna rzecz: ciasto nie trzyma nadzienia. Nieważne, jak bardzo starasz się wykonać najbezpieczniejsze zakładki, nadzienie jagodowe bulgocze i wycieka.

Aby zapobiec wyciekaniu borówek z ciasta, istnieje kilka sprawdzonych sposobów, których główną zasadą jest zabezpieczenie nadzienia i jego zagęszczenie.

Jeśli używasz „zagęstnika” do nadzienia jagodowego, pamiętaj o dokładnym wymieszaniu jagód z suchymi składnikami.

Skrobia

Niewielka ilość skrobi zatrzyma nadzienie w cieście.
Niewielka ilość skrobi zatrzyma nadzienie w cieście.

Najczęściej do zagęszczania stosuje się skrobię, którą miesza się z sokiem jagodowym, tworząc galaretkę. Nadzienie, choć się zagotuje, nie upłynnie daleko, a skórka ciasta utrzyma gęste nadzienie. Lepiej jest użyć skrobi kukurydzianej: nie będzie ona miała posmaku jak skrobia ziemniaczana, a jej konsystencja będzie bardziej lepka.

Grysik

Dobrym zagęszczaczem jest kasza manna. Kasza manna dobrze pęcznieje w płynie – znamy to z gęstej kaszy manny, która nie nadaje smaku ani zapachu. To prawda, że ​​u200bu200btrzeba uważać z semoliną. Jeśli użyjesz suszonych świeżych jagód, na powierzchni nadzienia mogą pozostać „wyspy” semoliny niezawilżonej sokiem. W takim przypadku nie bój się zmiażdżyć kilku jagód podczas mieszania jagód ze zbożami i cukrem. Zanim wszystkie jagody pękną podczas pieczenia, kasza manna będzie już wilgotna i dobrze pęcznieje.

Ciasteczka lub krakersy

Pokruszone ciasteczka lub bułka tarta pęcznieją w soku jagodowym równie dobrze jak kasza manna i uszczelniają nadzienie. Można użyć dowolnych suchych ciasteczek, jednak z bułką tartą trzeba uważać. Kupowana w sklepie bułka tarta może zawierać dodatki, a jakość chleba, z którego została wysuszona i zmielona na panierkę, również budzi wątpliwości. Dlatego w tym celu lepiej samodzielnie wysuszyć krakersy i natychmiast zmielić je na okruchy. Gotowe słodkie grzanki nadają się również do zagęszczenia nadzienia jagodowego.

Jeśli używasz słodkich ciasteczek i grzanek, możesz dodać mniej cukru do ciast z jagodami.

Makaron

Włóż makaron do nadzienia jagodowego, a ono wchłonie cały wypuszczony sok.
Włóż makaron do nadzienia jagodowego, a ono wchłonie cały wypuszczony sok.

Kolejnym ratunkiem gospodyń domowych jest wbijanie kawałków makaronu w nadzienie. Pęcznieją podczas pieczenia, chłoną powstały sok, a nadzienie jagodowe nie wycieka z ciasta. Gdy ciasto będzie gotowe, wyjmij makaron. Szczerze mówiąc, jeszcze tego nie próbowałem. Jeżeli ktoś przeprowadzał taki eksperyment proszę o napisanie w komentarzu.

Absolutnie wszystkie wskazówki, co zrobić, aby jagody nie wyciekały z ciasta, można zastosować również do mrożonych jagód.

Czy można upiec ciasta z płynnego dżemu, w którym pływają jagody?

Dżem w płynie

Prawidłowy dżem to taki, w którym całe jagody pływają w klarownym syropie. A czasem masz ochotę przypomnieć sobie lato i upiec ciasto z jagodami! Ale praktyka pokazuje, że dżem z ciast i ciast płynie. Następnie przede wszystkim należy przełożyć dżem na sitko i pozwolić, aby syrop spłynął jak najwięcej.

Wtedy wszystko jest takie samo jak w przypadku zwykłych jagód – skrobi, kaszy manny, mielonych krakersów i ciasteczek – wszystko uratuje nadzienie przed wyciekaniem z ciast. I nie dodawaj cukru do nadzienia dżemowego – jagody są już wystarczająco słodkie.

Nie można też użyć żadnego z wymienionych zagęszczaczy, wystarczy po prostu ugotować dżem na gęsty dżem.

Zrób dżem

Do nadzienia użyj gęstego dżemu zamiast świeżych jagód lub konfitur.
Do nadzienia użyj gęstego dżemu zamiast świeżych jagód lub konfitur.

Czym różni się dżem od dżemu? Dżem w przeciwieństwie do konfitur ma gęstą, gęstą konsystencję. Jeśli weźmiemy to pod uwagę z punktu widzenia technologii gotowania, dżem sprowadza się do stanu, w którym pozostaje w nim mniej wilgoci niż w dżemie. A jagody w dżemie nie są już traktowane tak ostrożnie. Oznacza to, że musisz zagotować dżem, aby wilgoć odparowała i zagotowała się. Syropu będzie mniej, stanie się gęstszy, dżem zgęstnieje i stanie się dżemem. A gdy dżem ostygnie, stanie się jeszcze grubszy. Wtedy znacznie wygodniej będzie go użyć do napełniania niż płynny dżem.

Proporcje

Aby jagody nie wyciekały z ciasta, można zastosować następujące proporcje: na 1 szklankę (150,00 gr160 g) jagody musisz wziąć 1 łyżkę. l. skrobia. Nadzienie stanie się jeszcze gęstsze, jeśli użyjesz skrobi i mąki w proporcji 1:2 – jedna część skrobi na 2 części mąki.

Wystarczy 1 łyżeczka krakersów, ciastek, kaszy manny. na 1 szklankę borówek.

Aby konfitura nie wyciekła podczas pieczenia, należy ją zagęścić w tej samej proporcji.

Przy okazji. Innym dobrym sposobem na zagęszczenie nadzienia i posmarowanie spodu ciast jest zmielenie płatków kukurydzianych w blenderze. Lepsze są te bez cukru.

Uwaga dla właściciela. Możesz posypać skrobią spód dowolnych ciast, nie tylko jagodowych. Spód nie zamoczy się od nadzienia i będzie chrupiący. W tych samych celach można użyć żółtka jaja do wysmarowania dna ciasta.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ciasto z jagodami #ciasto z jagodamiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja