Jak powstrzymać jagody przed wyczerpaniem się ciast
Pamiętacie o ciastach z nadzieniem jagodowym? Oznacza to, że lato w pełni. A jeśli nadejdzie dobry rok na te jagody, niewiele osób odmówi przyjemności pieczenia ciasta z jagodami. Jest tylko jeden problem: nadzienie jagodowe w trakcie gotowania gotuje się i spływa z ciasta na brzegi patelni, a czasem na dno piekarnika. A samo ciasto ze smugami jest frustrujące, ale naprawdę chcesz, aby było nie tylko smaczne, ale także idealnie piękne!
O czym porozmawiamy w artykule:
- O pektynie w jagodach
- Skrobia
- Grysik
- Ciasteczka lub krakersy
- Makaron
- Dżem w płynie
- Zrób dżem
- Proporcje
Co mogę zrobić, aby jagody nie wyciekały z ciasta? Czy są jakieś wskazówki i triki, które pozwolą Ci cieszyć się ciastami z jagodami i nie martwić się wyciekaniem nadzienia? Oczywiście, że istnieje!
O pektynie w jagodach
Najpierw porozmawiajmy o samej jagodzie – jagodach. Nie chodzi o jego korzystne właściwości, wszyscy o nich wiedzą. I fakt, że same jagody mają właściwości żelujące, ponieważ zawierają naturalną substancję pektynę. Ale do tego potrzebne są wszystkie jagody w cieście, które pękają i aktywnie się gotują. Wtedy właśnie zaczyna działać pektyna. Każdy kto robi konfitury i dżemy wie o czym mówię. To wymaga czasu, więc przygotowanie ciast z jagodami zajmuje dużo czasu – 70–80 minut. Lepiej nie jeść ich od razu – nadzienie wycieknie. Musisz pozwolić im dobrze ostygnąć. Następnie pektyna ustabilizuje się i nadzienie zamieni się w galaretę.
A podczas pieczenia ciast jagody pękają, syrop się gotuje i tu zaczyna się najbardziej nieprzyjemna rzecz: ciasto nie trzyma nadzienia. Nieważne, jak bardzo starasz się wykonać najbezpieczniejsze zakładki, nadzienie jagodowe bulgocze i wycieka.
Aby zapobiec wyciekaniu borówek z ciasta, istnieje kilka sprawdzonych sposobów, których główną zasadą jest zabezpieczenie nadzienia i jego zagęszczenie.
Jeśli używasz „zagęstnika” do nadzienia jagodowego, pamiętaj o dokładnym wymieszaniu jagód z suchymi składnikami.
Skrobia
Niewielka ilość skrobi zatrzyma nadzienie w cieście.
Najczęściej do zagęszczania stosuje się skrobię, którą miesza się z sokiem jagodowym, tworząc galaretkę. Nadzienie, choć się zagotuje, nie upłynnie daleko, a skórka ciasta utrzyma gęste nadzienie. Lepiej jest użyć skrobi kukurydzianej: nie będzie ona miała posmaku jak skrobia ziemniaczana, a jej konsystencja będzie bardziej lepka.
Grysik
Dobrym zagęszczaczem jest kasza manna. Kasza manna dobrze pęcznieje w płynie – znamy to z gęstej kaszy manny, która nie nadaje smaku ani zapachu. To prawda, że u200bu200btrzeba uważać z semoliną. Jeśli użyjesz suszonych świeżych jagód, na powierzchni nadzienia mogą pozostać „wyspy” semoliny niezawilżonej sokiem. W takim przypadku nie bój się zmiażdżyć kilku jagód podczas mieszania jagód ze zbożami i cukrem. Zanim wszystkie jagody pękną podczas pieczenia, kasza manna będzie już wilgotna i dobrze pęcznieje.
Ciasteczka lub krakersy
Pokruszone ciasteczka lub bułka tarta pęcznieją w soku jagodowym równie dobrze jak kasza manna i uszczelniają nadzienie. Można użyć dowolnych suchych ciasteczek, jednak z bułką tartą trzeba uważać. Kupowana w sklepie bułka tarta może zawierać dodatki, a jakość chleba, z którego została wysuszona i zmielona na panierkę, również budzi wątpliwości. Dlatego w tym celu lepiej samodzielnie wysuszyć krakersy i natychmiast zmielić je na okruchy. Gotowe słodkie grzanki nadają się również do zagęszczenia nadzienia jagodowego.
Jeśli używasz słodkich ciasteczek i grzanek, możesz dodać mniej cukru do ciast z jagodami.
Makaron
Włóż makaron do nadzienia jagodowego, a ono wchłonie cały wypuszczony sok.
Kolejnym ratunkiem gospodyń domowych jest wbijanie kawałków makaronu w nadzienie. Pęcznieją podczas pieczenia, chłoną powstały sok, a nadzienie jagodowe nie wycieka z ciasta. Gdy ciasto będzie gotowe, wyjmij makaron. Szczerze mówiąc, jeszcze tego nie próbowałem. Jeżeli ktoś przeprowadzał taki eksperyment proszę o napisanie w komentarzu.
Absolutnie wszystkie wskazówki, co zrobić, aby jagody nie wyciekały z ciasta, można zastosować również do mrożonych jagód.
Czy można upiec ciasta z płynnego dżemu, w którym pływają jagody?
Dżem w płynie
Prawidłowy dżem to taki, w którym całe jagody pływają w klarownym syropie. A czasem masz ochotę przypomnieć sobie lato i upiec ciasto z jagodami! Ale praktyka pokazuje, że dżem z ciast i ciast płynie. Następnie przede wszystkim należy przełożyć dżem na sitko i pozwolić, aby syrop spłynął jak najwięcej.
Wtedy wszystko jest takie samo jak w przypadku zwykłych jagód – skrobi, kaszy manny, mielonych krakersów i ciasteczek – wszystko uratuje nadzienie przed wyciekaniem z ciast. I nie dodawaj cukru do nadzienia dżemowego – jagody są już wystarczająco słodkie.
Nie można też użyć żadnego z wymienionych zagęszczaczy, wystarczy po prostu ugotować dżem na gęsty dżem.
Zrób dżem
Do nadzienia użyj gęstego dżemu zamiast świeżych jagód lub konfitur.
Czym różni się dżem od dżemu? Dżem w przeciwieństwie do konfitur ma gęstą, gęstą konsystencję. Jeśli weźmiemy to pod uwagę z punktu widzenia technologii gotowania, dżem sprowadza się do stanu, w którym pozostaje w nim mniej wilgoci niż w dżemie. A jagody w dżemie nie są już traktowane tak ostrożnie. Oznacza to, że musisz zagotować dżem, aby wilgoć odparowała i zagotowała się. Syropu będzie mniej, stanie się gęstszy, dżem zgęstnieje i stanie się dżemem. A gdy dżem ostygnie, stanie się jeszcze grubszy. Wtedy znacznie wygodniej będzie go użyć do napełniania niż płynny dżem.
Proporcje
Aby jagody nie wyciekały z ciasta, można zastosować następujące proporcje: na 1 szklankę (150,00 gr–160 g) jagody musisz wziąć 1 łyżkę. l. skrobia. Nadzienie stanie się jeszcze gęstsze, jeśli użyjesz skrobi i mąki w proporcji 1:2 – jedna część skrobi na 2 części mąki.
Wystarczy 1 łyżeczka krakersów, ciastek, kaszy manny. na 1 szklankę borówek.
Aby konfitura nie wyciekła podczas pieczenia, należy ją zagęścić w tej samej proporcji.
Przy okazji. Innym dobrym sposobem na zagęszczenie nadzienia i posmarowanie spodu ciast jest zmielenie płatków kukurydzianych w blenderze. Lepsze są te bez cukru.
Uwaga dla właściciela. Możesz posypać skrobią spód dowolnych ciast, nie tylko jagodowych. Spód nie zamoczy się od nadzienia i będzie chrupiący. W tych samych celach można użyć żółtka jaja do wysmarowania dna ciasta.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ciasto z jagodami #ciasto z jagodamiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych