Jak zamienić ziemniaki właśnie upieczone w piekarniku w rozpływające się w ustach
Olga Zacharowa 27 lipca 2023 r4,75 (12)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział9Komentarz
Istnieje wiele sposobów przygotowania ziemniaków; wspomniano o tym nawet w radzieckim filmie „Dziewczyny”. Nie wspomniano tam tylko o jednej rzeczy – „topieniu ziemniaków”. Podpowiemy Ci, jak go przygotować.
To proste – nie musisz nawet być Tosją Kislitsyną. Chociaż pewnie chętnie poznałaby ten przepis!
1. Rozgrzej piekarnik do maksimum, najlepiej do 250°C. Umieść ruszt na środku. Ciepło bardzo gorącego piekarnika nada ziemniakom głęboki złoty kolor i chrupiącą skórkę. Obierz 1 kg ziemniaków, najlepiej nadających się do ucierania. Taki warunek pozwoli zachować delikatny, kruchy miąższ pod chrupiącą skorupką.
2. Każdego ziemniaka pokroić w plastry o grubości około 2 cm i włożyć do miski. Nie spodziewałeś się takiego zwrotu? Ale nie robimy chipsów, więc kontynuujemy.
3. Wymieszaj 4 łyżki. l. ghee, 1-2 łyżeczki. drobno posiekane liście świeżego tymianku lub rozmarynu (wg uznania), 1 łyżeczka. sól morska i spora szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Ziemniaki wymieszać z mieszanką przypraw. Zrób to bez wahania – rękami.
4. Przygotowane „podkładki” umieść w żaroodpornej formie. Lepiej nie używać do tego szkła. Wybierz metalowy z wysokimi bokami. Powinien być mniej więcej takiej wielkości, aby kawałki ziemniaków ułożone w jednym rzędzie, nie dotykając się, wypełniły całą jego powierzchnię.
5. Piecz ziemniaki przez 15 minut. Ostrożnie zdejmij patelnię, obróć każdy kawałek i piecz przez kolejne 15 minut.
6. A teraz co sprawi, że pieczony ziemniak się rozpuści. Wyjmij patelnię z piekarnika, wlej około 250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego i dodaj 3-4 ząbki czosnku pokrojonego w cienkie plasterki. Włóż patelnię z powrotem do piekarnika i gotuj jeszcze około 15 minut, aż bulion wchłonie się w ziemniaki. Wszystko!
7. Wyjmij patelnię, przełóż ziemniaki do naczynia i rozpuść je z przyjemnością, podając danie na ciepło. Do takich ziemniaków nie jest konieczne nawet towarzystwo mięsa, kurczaka czy ryby, jest to danie kompletne i samowystarczalne.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ziemniaki #jakgotować #ziemniaki w piekarnikuPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
4 kwietnia 2021 r
Cóż, spójrz na autora, jeśli to nie wyjdzie…
00Odpowiedźaleks5555xz21 marca 2021 r
dobry, ciekawy przepis! Wypróbujemy! Nigdy wcześniej czegoś takiego nie gotowałam. Dziękuję!
00Odpowiedźniezabydka1115 grudnia 2020 r
Tutaj możesz odpowiadać na komentarze. Rzeczywiście, ugotuj 2 kg w 2 partiach. lub układać jeden na drugim.
00Odpowiedź
26 września 2020 r
na zdjęciu jest tylko blacha do pieczenia. Spróbuję to zrobić. Dziękuję.
00OdpowiedźOlga Zacharowa29 lipca 2020 r
Elena, uspokój się! Otworzyliśmy także Twój komentarz – „do rzeczy”) nie publikujemy komentarzy zawierających wulgarne wypowiedzi, obelgi i reklamy. reszta komentarzy na swoim miejscu. trzeba je po prostu poddać moderacji, jak trafnie zauważyłeś. Jeśli na Twojego „ukochanego” wpływa rzekome ukrywanie komentarzy, to czy była tam miłość?) Odnośnie 1 kg. Mała forma to nie blacha do pieczenia, o tym właśnie mówimy.
00Odpowiedź
29 lipca 2020 r
i jeszcze chwila. przepis ma 2 uwagi. i w zasadzie ani jednej. wszystkie komentarze są moderowane. Kochałem cię, bo jeśli są komentarze, to są w porządku. Proszę, nie bądźcie jak kucharze i inne osoby, które jedzą w domu. komentarzy jest setka i wszystkie są wzruszająco entuzjastyczne, ale rzeczowe – zero
00Odpowiedź
29 lipca 2020 r
Ale jak ułożyć 1 kg ziemniaków w małej misce z wysokimi bokami w jednym rzędzie, aby kawałki się nie stykały? tutaj możesz albo założyć majtki, albo zdjąć krzyż
00OdpowiedźKonstanca28 lipca 2020 r
Dziękuję za szczegółowy przepis! Na pewno spróbujemy!
00OdpowiedźKonstancja28 lipca 2020 r
Ziemniaki są pyszne! Musimy to zrobić!
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych