Jak zamienić gotową suchą mieszankę do pieczenia w godne danie, którego nie będziesz się wstydzić
Olga Zacharowa 16 sierpnia 2021 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz
Obecnie w sprzedaży znajduje się wiele różnych gotowych mieszanek do wypieku muffinów, babeczek, ciasteczek, brownie i ciast. Oczywiście możesz ściśle przestrzegać instrukcji na opakowaniu lub możesz, korzystając z naszych 12 wskazówek, złamać zasady i uzyskać nieoczekiwany nowy wynik – i nie żałować.
Jeśli zdecydujesz się na suchą mieszankę, ściśle przestrzegając instrukcji na opakowaniu, musisz poprawnie odmierzyć składniki dodawane do przepisu.
Niewłaściwa ilość płynów może skutkować suchą konsystencją lub odwrotnie – gumowatą konsystencją. Aby dokładniej odmierzyć płyn, umieść miarkę na płaskiej powierzchni na wysokości oczu, a nie patrz w dół. Wiele osób napełnia miarki wodą bezpośrednio z kranu, co prowadzi do zawyżenia lub niedoszacowania poziomu cieczy.
Niektóre lepkie składniki — miód, syrop cukrowy lub melasa — są trudne do odmierzenia, ponieważ przyklejają się do powierzchni miarek lub łyżek. Aby tego uniknąć, przed wybraniem lepkiej żywności lekko posmaruj narzędzia pomiarowe oliwą z oliwek. .
Kilkanaście sposobów na ulepszenie mieszanki do pieczenia
Dodaj wanilię
Najczęściej suche mieszanki do pieczenia nie zawierają wanilii, lecz wanilinę lub cukier waniliowy. Do suchej mieszanki dodaj ziarenka wanilii, a uzyskasz atrakcyjny aromat i naprawdę wyrazisty smak wypieków.
Dodaj przyprawy i przyprawy
Dodaj bogaty, pikantny smak do wypieków za pomocą suchej mieszanki. Oto kilka odpowiednich opcji:
- Do mieszanek czekoladowych świetnie nadają się mielony cynamon i wędzona papryka.
- Szczypta mielonej gałki muszkatołowej w towarzystwie kardamonu poprawi smak babeczek i innych wypieków ze znaczną ilością masła.
- Odrobina ziela angielskiego i mielonego suszonego imbiru dodadzą smaku waniliowemu biszkoptowi.
Dodaj więcej żółtka
Dwa lub trzy dodatkowe żółtka nadadzą ciastu biszkoptowemu przygotowanemu z suchej mieszanki bogatszy smak. Nawet jedno jajko zmieni smak i jakość ciasta. A jeśli ubijesz żółtka lub jajka i dodasz je do ciasta, wypieki okażą się wilgotniejsze i jaśniejsze.
Alternatywnie możesz dodać do biszkoptu same białka, dzięki czemu ciasto będzie jeszcze bardziej puszyste i bielsze. Jeśli dodajesz tylko białka, brak żółtek uzupełnij dodatkowymi 25-30 g masła.
Wyjmij jajka z lodówki 30 minut wcześniej. przed użyciem. Powinny osiągnąć temperaturę pokojową, wówczas ciastko będzie lżejsze.
Dodaj majonez
Spróbuj dodać majonez do suchej mieszanki czekoladowej. W końcu majonez to olej roślinny, jajka i trochę octu. Olej sprawi, że ciasto będzie miękkie, a ocet wzmocni czekoladowy smak. Kilka łyżek majonezu stanie się wtedy Twoim nowym sekretnym składnikiem.
Pamiętaj jednak, aby zmniejszyć ilość oleju użytego w przepisie.
Zalej ciasto czekoladowe gorącą wodą
Jeśli zdecydujesz się piec z masą czekoladową, użyj gorącej wody pitnej zamiast wody o temperaturze pokojowej.
Gorąca woda pozwala, aby proszek kakaowy w mieszance w pełni uwolnił smak czekolady.
Użyj ghee
Często wymagane w przepisach masło należy zastąpić suchą mieszanką, masłem roztopionym. Gotowe wypieki będą bardziej maślane, aromatyczne i znacznie ciekawsze w smaku.
Zastąp wodę mlekiem/śmietanką, lodami lub kawą
Najczęściej zaleca się rozcieńczenie suchej mieszanki do pieczenia wodą, jednak zastąpienie jej czymś tłustym lub bardziej aromatycznym ma ogromne znaczenie dla efektu końcowego.
- Spróbuj dodać świeżo parzoną kawę do czekoladowych wypieków, aby wzmocnić czekoladowy smak. Lub nawet rozcieńczyć trochę mielonej kawy wodą i wlać tę mieszaninę do ciasta. To nie sprawi, że ciasto będzie kawowe, kawa po prostu podkreśli smak czekolady.
- Jeśli robisz wypieki waniliowe, zamień wodę na pełnotłuste mleko, dzięki czemu wypieki będą smaczniejsze i bardziej miękkie.
- Możesz spróbować zastąpić część wody kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym, maślanką lub śmietaną, aby nadać wypiekom jaśniejszy smak.
- Jeśli marzysz o wypiekach o nietypowym smaku, na przykład muffince z miętową czekoladą lub babeczce o smaku cappuccino, to lody roztopione (najlepiej lody) to świetny pomysł!
Dla oszczędnych i troskliwych gospodyń domowych na stronie www.: Dlaczego nie należy wyrzucać skórek od jabłek
Zamień wodę na sodę
Ciemne napoje gazowane, takie jak Pepsi czy Coca-Cola, wzmacniają smak czekoladowych wypieków.
Napoje gazowane cytrynowo-limonkowe, takie jak Sprite, poprawiają smak „białych” suchych mieszanek.
Zdrowy styl życia: zamiast jajek używaj puree bananowego
Jeśli instrukcja nakazuje użycie jajek do pieczenia, a Ty z własnych powodów ich unikasz, możesz je zastąpić puree bananowym: 1 jajko zastępuje się połową dojrzałego banana.
Aby uzyskać większy efekt, po przygotowaniu soku dodaj do ciasta miąższ owocowo-warzywny, np. miąższ marchwiowy. Lub użyj startej marchewki, jabłka, cukinii. Sprawią, że wypieki będą pachnące i wilgotne, a także dodadzą zdrowego błonnika.
Dodaj trochę tekstury do ciasta
Jeśli chcesz wyjątkowej mieszanki do pieczenia, dodaj chipsy/kawałki czekolady, wiórki lub kandyzowane miąższ kokosa, skórka cytrusowa, masło orzechowe lub posiekane orzechy. Możesz użyć mieszanki, którą lubimy najbardziej: kawałki czekolady, orzechy pekan, suszone owoce, brązowy cukier i pokruszone ciasteczka, takie jak płatki owsiane lub Oreo.
Jeśli dodajesz „mokre” składniki, takie jak suszone owoce, przygotuj ciasto zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zachowując część suchej mieszanki. Następnie obtocz w nim suszone owoce, zwłaszcza jeśli je wcześniej namoczyłeś, aby równomiernie rozłożyły się w cieście.
Posyp patelnię cukrem
Aby wypieki miały chrupiącą skórkę (boki i spód), naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, a następnie posyp cukrem. Pamiętaj, aby strząsnąć nadmiar, obracając patelnię.
Zamiast ciasta zrób ciasteczka
Zamiast piec coś pokaźnego, możesz upiec małe, wręcz miniaturowe ciasteczka. Pieką się szybciej, co jest szczególnie ważne, gdy goście mają zaraz zadzwonić do drzwi. Aby to zrobić, musisz trochę zagęścić ciasto, zmniejszając ilość dodawanego do niego płynu. Umożliwi to uformowanie ciasteczek i ułożenie ich na blasze do pieczenia.
Aby ciasteczka miały ciekawszy smak, przed ułożeniem na blasze kawałków słodkiego ciasta posyp je odrobiną soli morskiej. Gra smaków – słonego i słodkiego – wyjdzie na dobre pieczeniu.
WAŻNY! Wszystkie te wskazówki możesz przetestować nie tylko podczas pracy z suchymi masami piekarniczymi! Skorzystaj z naszych wskazówek dotyczących przygotowania domowego ciasta.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #domowewypieki #lifehacks #PółproduktyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga Zacharowa16 sierpnia 2021 r
Konstanta, gdyby wszyscy byli tacy jak Ty) dzięki za komentarz! Tych wskazówek nie trzeba stosować wyłącznie do gotowych mieszanek można je wykorzystać także do przygotowania domowego ciasta.
00OdpowiedźKonstanca15 sierpnia 2021 r
Dziękuję za wskazówki, mogą się przydać.) Jednak ostatni raz używałam tej mieszanki do pieczenia jeszcze w czasach szkolnych)) teraz w większości przypadków sama wyrabiam każde ciasto, z wyjątkiem ciasta francuskiego.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych