Jak zamienić buraki w cukierki: wyjaśnia słynny włoski szef kuchni

Jak zamienić buraki w cukierki: wyjaśnia słynny włoski szef kuchni

Jak zamienić buraki w cukierki: wyjaśnia słynny włoski szef kuchni

stary pieprz 09 września 2023 r4,77 (13)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz

Buraczki suszone to babciny przysmak, który idealnie pasuje do modnej sałatki, smażonej potrawy czy też zapierającego dech w piersiach deseru. Ale najważniejsze jest to, że ten przysmak jest przygotowywany praktycznie bez twojego udziału. Słynny włoski szef kuchni dzieli się swoimi sekretami, jak ze zwykłych buraków zrobić bardzo smaczny cukierek.

Szef kuchni Antonio Fresa wyjaśnia, jak suszyć buraki Szef kuchni Antonio Fresa wyjaśnia, jak suszyć buraki O czym porozmawiamy w artykule:Wybieramy najsłodsze buraki Piec czy gotować? Suszyć czy suszyć? Dwa sposoby na doprowadzenie buraków do stanu cukierka: Zamienianie buraków w pomidory Zamienianie buraków w śliwki Suszone buraki z sosem jagodowym

W czasach sowieckich niedoborów żywności, kiedy w kraju nie można było kupić coca-coli ani zwykłej gumy do żucia, a o cukierkach do żucia nikt nawet nie słyszał, nasze babcie zrobiły następującą sztuczkę: suszyły buraki w piekarniku, wkładały je do trzylitrowy słoik, a następnie przekazał je wnukom. Było takie smaczne, słodkie, jasne, a poza tym konsystencją przypominało gumę do żucia lub marmoladę. Podsumowując, był to prawdziwy przysmak, którego trudno zapomnieć!

Nie wiemy, czy jego babcia przygotowała taki słodkość dla włoskiego szefa kuchni Antonio Fresy, ale bardzo nam smakuje jego sałatka z suszonymi burakami i dressingiem jagodowym. Rozpracowując technologię tego niesamowitego dania, byliśmy przygotowani na to, że nie obędzie się to bez sous vide, suszarki czy innego gadżetu szefa kuchni, co zmniejsza szansę na powtórzenie przepisu w domu niemal do zera. Ale Antonio machnął ręką: „Nie ma nic skomplikowanego, wystarczy trochę cierpliwości”. I dał nam przepis. A teraz spoiler: główna sztuczka w przygotowaniu zdrowych, domowych słodkości będzie na samym końcu.

Antonio Fresa
Antonio Fresa

A więc kilka słów od szefa kuchni Antonio Fresy:

Wybór najsłodszych buraków

Im początkowo słodsze i bardziej soczyste buraki, tym smaczniejsze będą na koniec. Wybieraj zatem pełne, o cienkiej skórce, jasne przy krojeniu i bez „drewnianych” fragmentów.

Należy pamiętać, że z 1 kg buraków świeżych otrzymasz jedynie 100 g buraków suszonych. Proces suszenia jest prosty, ale dość żmudny i długi, dlatego nie należy się go podejmować, jeśli efekt końcowy jest znikomy. Weź około 2 kg buraków – dokładnie tyle, ile zmieści się wygodnie na blasze do pieczenia.

Piec czy gotować?

Na początek umyj buraki pędzlem, jak to mówią, aż skórka będzie gładka, ale nie usuwaj skórki i pod żadnym pozorem nie odcinaj ogonów – w przeciwnym razie wypuścisz cały sok. Buraki zawiń w folię i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C.

Lepiej upiec buraki niż je ugotować
Lepiej upiec buraki niż je ugotować

Możesz także ugotować buraki, ale w ten sposób okażą się bardziej wodniste i wyblakłe, ponieważ woda wypłucze słodycz z buraków. Dlatego jestem jak najbardziej za pieczeniem – piekarnik usuwa ziemisty smak buraków, przez co wiele osób nie lubi tego warzywa korzeniowego, a zagęszcza w środku cukier.

Czas gotowania buraków (od godziny do półtorej) zależy od wielkości buraków. Gotowość buraków najłatwiej sprawdzić za pomocą wykałaczki – jeśli łatwo zmieści się w warzywie korzeniowym, buraki można wyjąć z piekarnika.

Następnie ostudź buraki (jeśli nie masz cierpliwości czekać, po prostu włóż je do zimnej wody, teraz możesz) i przejdź do kolejnego etapu.

Suche czy więdnące?

Obierz i posiekaj schłodzone buraki. Nie ma potrzeby siekania: należy pamiętać, że podczas gotowania buraki aktywnie „tracą na wadze”, dlatego należy je pokroić w przybliżeniu tak, jak bardzo głodna osoba kroi mortadelę, czyli na półtorej części do dwóch centymetrów grubości. Możesz pokroić go w plasterki, możesz pokroić w kostkę lub możesz użyć specjalnych gadżetów do przedstawienia gwiazd, kryształów i czegokolwiek chcesz, to nie jest takie ważne.

Buraki pokroić w dość duże plasterki
Buraki pokroić w dość duże plasterki

Dwa sposoby na przekształcenie buraków w cukierki:

Pierwsza polega na ułożeniu kawałków na blasze wyłożonej pergaminem i pozostawieniu ich gdzieś w pobliżu kaloryfera; suszenie zajmie około 2 dni. Zimą, gdy baterie CO pracują na pełnych obrotach, ta metoda jest najprostsza, nie wymaga nawet minimalnego udziału, ale trzeba będzie długo czekać.

Po drugie, wkładamy buraki z powrotem do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 60 stopni i zamykamy drzwiczki, pamiętając o pozostawieniu szczeliny umożliwiającej ujście pary. Naszym celem jest usunięcie większości płynu z buraków. Masa buraków zmniejszy się pięć do sześciu razy. Zajmuje to około 6-7 godzin. W tym czasie buraki nabiorą mniej więcej takiej samej konsystencji jak galaretki. Plasterki w żadnym wypadku nie powinny wyschnąć na kawałki, a tym bardziej przypalić się.

Podczas gdy buraki tracą wilgoć, możesz robić na drutach skarpetki
Podczas gdy buraki tracą wilgoć, możesz robić na drutach skarpetki

Jeśli nie chcesz spędzać 6-7 godzin, istnieje opcja kompromisu: susz buraki w temperaturze 100 stopni przez trzy godziny, ale smak będzie nieco ostrzejszy.

Następnie ponownie wyjmij buraki i wysusz je w temperaturze pokojowej. Po 5-6 godzinach pozostała ciecz odparuje, buraki stwardnieją, ale nie staną się kruche. Suchość i elastyczność – to stan idealny, do którego dążymy.

W tej formie buraki można przechowywać dość długo, pod warunkiem, że je odpowiednio wysuszyłeś i nigdzie nie pojawiła się pleśń.

Zamiana buraków w pomidory

Suszone buraki można umieścić w słoiku, zalać dobrą oliwą z oliwek i przechowywać w lodówce. Dla smaku dodaj do niego suszone zioła: rozmaryn, oregano, tymianek lub bazylię, w zależności od tego, co lubisz. Tę piękność można dodawać do sałatek, podawać z talerzem serów lub jeść samodzielnie, jako przystawkę, na przykład z wódką lub dobrym czerwonym winem. W potrawach suszone buraki z powodzeniem mogą zastąpić suszone pomidory czy oliwki.

W słoiku buraki wyglądają jak suszone pomidory.
W słoiku buraki wyglądają jak suszone pomidory.

Zamiana buraków w śliwki

Same suszone buraki są dobre. Istnieje jednak sekretny trik, który sprawi, że będzie niesamowicie pyszny. Weź około 1 litra soku z buraków (jeśli chcesz, możesz wziąć sok z granatu lub jabłka) i gotuj na małym ogniu do uzyskania syropu, razem z kilkoma łyżkami cukru. Następnie ostudzić syrop i namoczyć w nim suszone buraki na około 6 godzin. I otrzymujemy… miękkie poduszki z kandyzowanymi owocami, delikatne i mięciutkie, jak dobra śliwka.

To raczej cukiernicza wersja naszego preparatu: takie pyszne plasterki z powodzeniem mogą zastąpić w wypiekach kandyzowane owoce (pamiętajmy tylko, że buraki mogą nadać ciastu radykalnie czerwony kolor), można nimi ozdobić ciasta. Lub wymieszaj z orzechami, bitą śmietaną i podawaj na deser w misce, jak zwykle robimy to z suszonymi śliwkami. Słodkie plastry sprawdzają się również jako dodatek do czerwonej ryby, dziczyzny czy steku. Nikt nawet nie zgadnie, że przed nim stoi burak, a nie jakiś słodki egzotyczny owoc.

Głównym składnikiem zielonej sałatki mogą być suszone buraki
Głównym składnikiem zielonej sałatki mogą być suszone buraki

Suszone buraki z sosem jagodowym

Idealny zdrowy deser lub ciekawa sałatka, jak kto woli

  • suszone buraki – 200 g
  • sok z buraków – 1 l
  • woda – 100 ml
  • ocet winny z czerwonego wina – 50 ml
  • bezzapachowy olej roślinny (najlepiej olej z pestek winogron) – 100 ml
  • cukier – 1 łyżka.

fakultatywny:

  • mięta – kilka gałązek
  • czarne porzeczki lub jagody – 100 g

1. W rondelku wymieszaj sok z buraków z octem i cukrem (jeśli używasz). 2. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji syropu (powinieneś otrzymać ok. 200 ml płynu). Fajny.

Sok zagotować do konsystencji syropu
Sok zagotować do konsystencji syropu

3. Do blendera włóż liście mięty i jagody lub startą czarną porzeczkę (jeśli używasz) i zmiel na jednolitą masę, stopniowo dodając olej. Następnie przetrzeć przez drobne sito i wymieszać z zagotowanym sokiem. Ale nawet jeśli nie dodasz jagód, buraki suszone, a następnie namoczone w marynacie nadal będą smakować jak suszone owoce.

Namoczone buraki będą smakować jak suszone owoce
Namoczone buraki będą smakować jak suszone owoce

4. Sos wymieszać z suszonymi burakami w proporcji 1:1 i wstawić do lodówki na 6 godzin, a najlepiej 12, aby wchłonął sok. 5. Podawać z orzechami włoskimi i jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną. Dodaj do zielonej sałatki, używając syropu jagodowego jako dressingu. Lub podawaj z talerzem serów.

Czyż nie przypomina to Twojego ulubionego deseru ze śliwek i orzechów?
Czyż nie przypomina to Twojego ulubionego deseru ze śliwek i orzechów?
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #buraki #śliwki #gotowanie w domu #przepisy wegańskiePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Olga (gość)

19 grudnia 2019 r

Chciałbym tego spróbować. Jeśli to super duper, możesz się pomylić. W przeciwnym razie nie będę robić takiego kłopotu na chybił trafił. Bardzo długo nie wiadomo, czy warto zjeść po prostu sałatkę – buraki, rodzynki, suszone śliwki, kandyzowane owoce, kwaśną śmietanę.

00OdpowiedźKonstancaKonstanca31 października 2019 r

Podobało mi się przerabianie buraków na pomidory; inne metody przerabiania buraków są oczywiście oryginalne i smaczne, ale za długie.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja