Jak zachować świeżość warzyw: trzy niezawodne wskazówki

Jak zachować świeżość warzyw: trzy niezawodne wskazówki

Jak zachować świeżość warzyw: trzy niezawodne wskazówki

gastronomia 08 września 2021 r4,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Zdarza się, że przychodzisz na targ lub do sklepu, wybierasz najładniejsze warzywa, a następnego ranka nie wyglądają już wcale atrakcyjnie. A po trzech, czterech dniach umiera całkowicie. Aby temu zapobiec, istnieje kilka sposobów na przedłużenie młodości zieleni. Przeczytaj poniżej, jak zachować świeżość warzyw.

Mrożone zioła

Zawiń w serwetkę i włóż do torby

Najpierw opłucz warzywa na durszlaku, aby usunąć brud i piasek. Następnie połóż go na ręczniku papierowym. Nie wyrzucaj ręcznika! Lekko zawiń warzywa i umieść je w zamykanej torebce zamykanej na zamek błyskawiczny. Włóż go do lodówki. Ta metoda zatrzyma dużo wilgoci w warzywach, zwiększając ich świeżość przez kolejne 3-5 dni. I gotuj dania z ziołami według własnego uznania.

Zamrozić w formie cygara

Jeśli chcesz zachować świeżość warzyw przez dłuższy czas, najlepszym sposobem jest zamrożenie. Warzywa oczywiście stracą na atrakcyjności, ale doskonale nadają się do sosów, można nimi nadziewać ciasta i naleśniki, dodawać do jajecznicy/omletów czy doprawiać zupę.

Najpierw opłucz warzywa na durszlaku, aby usunąć brud i piasek. Następnie osusz ręcznikiem papierowym. W przeciwieństwie do pierwszej metody, tutaj musisz usunąć jak najwięcej wilgoci, aby zapobiec poparzeniom zamrażarki. Umyte i wysuszone zioła włóż do torebki i zwiń w kształt cygara, upewniając się, że usunięto całe powietrze. Umieścić w zamrażarce. Kiedy potrzebujesz zieleniny, po prostu wyjmij „cygaro” i za pomocą nożyczek odetnij potrzebną ilość.

Zamroź w kostkach lodu

Innym sposobem konserwowania warzyw jest zamrażanie ich w kostkach lodu. Stanowi doskonały dodatek do ulubionych zup lub gulaszy.

Najpierw opłucz warzywa na durszlaku, aby usunąć brud i piasek. Następnie osusz ręcznikiem papierowym. Drobno posiekaj. Można to zrobić za pomocą noża lub posiekanego w robocie kuchennym, a dla bogatszego smaku zmiel warzywa na pastę. Umieścić w pojemnikach na kostki lodu i napełnić wodą pitną. Można dodać 2 łyżki oliwy roślinnej lub oliwy z oliwek – olej pomoże zachować aromat ziół po zamrożeniu i rozpuści się szybciej niż zwykła woda.

Przygotowanie warzyw do zamrożenia

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #zielone #Zamrażanie #zamrażanie #lifehowPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja