Jak wykorzystać wczorajszy szampan

Jak wykorzystać wczorajszy szampan

Jak wykorzystać wczorajszy szampan

Olga Zacharowa 26 listopada 2021 r5,00 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz

Na słowa „wczorajszy szampan” lekko się wzdrygamy, bo szczerze mówiąc, nie mamy ochoty na wczorajszy szampan. Zwykle dobry szampan wypija się natychmiast, ale przy świątecznym stole wszystko może się zdarzyć. A jeśli masz jeszcze otwartą butelkę szampana – już tak samotnego, bez bąbelków – wykorzystaj jej zawartość do przygotowania omletów, naleśników, pasty serowej i sosu sałatkowego.

Wczorajszy szampan

Gotowanie z jajkami

Zdaniem szefów kuchni szampan (najlepiej brutalny) zmienia konsystencję jajek poddanych obróbce cieplnej. Dodaje im lekkości i zwiewności. Sprawia, że ​​są wyjątkowo smaczne i nagradza jajka zaskakująco przyjemnym aromatem.

Jajka zapiekane z rukolą i cebulą

Nasmaruj olejem roślinnym małą, żaroodporną formę ceramiczną (rozmiar mniejszy niż kartka A5). Drobno posiekaj 1 dużą słodką cebulę (lub 2 średnie). Smażymy je na patelni z 10 g masła na jasnozłoty kolor. Cebulę zalać około 100 ml szampana i dusić mieszaninę na średnim ogniu, mieszając, przez 1-2 minuty. Dodać 30-35 g rukoli, wymieszać i podgrzewać jeszcze 2-3 minuty. lub do momentu, aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem.

Całą zawartość patelni przełóż do formy. Wyrównaj powierzchnię i ostrożnie wbij 3-4 jajka do formy. Staraj się zachować nienaruszone żółtko. Piec w piekarniku nagrzanym do 220° przez 10-12 minut. Białko powinno stwardnieć, ale żółtko powinno pozostać płynne. Mieszanka rukoli i cebuli będzie soczysta i aromatyczna. Podawać na ciepło z listkami bazylii.

Omlet szampański

Niektórzy mieszają jajka z mlekiem na omlet, inni ze śmietaną, jeszcze inni roztrzepane jajka z wodą, a my proponujemy zmieszać jajka z szampanem.

Aby zrobić omlet (a dokładniej: jajecznicę), w misce ubijamy 4 duże jajka ze szczyptą soli na puszystą masę. Jajka wymieszaj z 50 ml szampana i dodaj małą szczyptę skórki z cytryny.

Na patelni o grubym dnie rozpuść 10 g masła. Wlać masę jajeczną i od razu zacząć powoli ją mieszać – to kluczowy etap przygotowania potrawy. Nie ma co się spieszyć, w przeciwnym razie konsystencja potrawy nie będzie idealna.

Po ugotowaniu jajka będą lżejsze, bardziej puszyste i bardziej wilgotne niż gotowane z tradycyjną jajecznicą. Danie to dobrze smakuje podawane z lekko suszonym boczkiem lub kwaśną śmietaną i czerwonym kawiorem.

Gotowanie naleśników

Pozostały szampan nadaje naleśnikom wyjątkowej (przyjemnej i nie mdlącej) słodyczy i sprawia, że ​​ich brzegi są koronkowe:

Na naleśniki ubić 3 jajka ze szczyptą soli na gładką masę. Dodać 200 ml mleka i 180 ml szampana. Zamieszać.

Do miski z płynnymi składnikami przesiej 350-400 g mąki. Zagnieść płynne, jednolite ciasto (zwykła konsystencja naleśników, w razie potrzeby dodać trochę więcej mąki). Jeśli utworzą się grudki, przetrzyj ciasto przez sito. Dodaj 1 łyżkę. l. warzywo i 1 łyżka. hehe. Mieszaj, aż będzie gładkie. Smażymy na rozgrzanej patelni jak zwykłe cienkie naleśniki. Podawać z dowolnymi dodatkami.

Przygotowanie sosu sałatkowego

Do sałatek warzywnych lub mieszanek sałat z zielonymi liśćmi często stosuje się sos winegret. Opiera się na mieszaninie oleju roślinnego i octu. Postanowiliśmy stworzyć własną wersję tego dressingu. Szczególnie nadaje się do sałatek z dużą ilością owoców i orzechów. Winegret nie obciąży dania i wydobędzie naturalną słodycz składników, a szampan doda jasnego, pikantnego smaku.

Wymieszaj 3 łyżki w słoiku ze szczelną pokrywką. l oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, 2 łyżki. l. szampan, 1 łyżeczka. ocet balsamiczny, szczypta brązowego cukru, sól i świeżo zmielony pieprz. Energicznie potrząsaj słojem, aż cukier i sól całkowicie się rozpuszczą. I natychmiast ubierz sałatkę.

Przygotowanie pasty serowej

To danie może śmiało pretendować do miana dania popisowego. My dajemy Ci bazę, a Ty sam ustalasz zestaw serów, który będzie w niej brał udział. Tak, oprócz sera będziesz potrzebować ząbka czosnku i (znowu) szampana.

To danie z kawałków różnych serów przygotowywane jest w Lyonie we Francji, a każdy szef kuchni ma swój własny przepis. Użyliśmy dojrzewającego koziego sera, dojrzewającej goudy, ostrego cheddara i parmezanu. Skończył nam się szampan, ale wciąż mieliśmy wytrawną cavę (hiszpańskie wino musujące). Użyliśmy tego.

Ze wszystkich serów (łączna waga około 450 g) odetnij skórki, jeśli są zbyt twarde. Ser pokroić w kostkę. W misie blendera roztrzep 1 ząbek czosnku (w razie potrzeby usuń zieloną kiełkę z wnętrza ząbka) ze 150 ml szampana. Dodaj ser i mieszaj, aż masa będzie gładka. Podawać w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Podawać z tostami, krakersami lub świeżymi warzywami. Mieszanką serową można posmarować chleb i grillować.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #szampan #śniadaniePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość KonstancjaKonstancja15 lutego 2021 r

Ciekawe przepisy, ale szampana już nie ma!

00OdpowiedźKonstancaKonstanca2 stycznia 2021 r

Dobre przepisy, ale niestety nie zostało nam już szampana, bo nie pijemy go w sylwestra.))

00Odpowiedźhne.niehne.nie2 stycznia 2021 r

Dziękuję za informację. Z dodatkiem szampana można przygotować słodkie wypieki.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja