Jak wcześniej przygotować ulubione dania noworoczne, aby 31 grudnia nie trzeba było stać przy kuchence
Roman Ryżow 02 grudnia 2023 r(5)Dodaj do ulubionychUdział
31 grudnia nie chcesz stać cały dzień przy kuchence. Można tego uniknąć, jeśli odpowiednio rozłożysz ładunek i wcześniej przygotujesz niektóre dania na stół noworoczny. Wtedy wystarczy dosłownie kilka godzin, aby nakryć świąteczny stół przed uderzeniem kurantów, a resztę dnia spędzić z rodziną lub przyjaciółmi.
Treść artykułu:
- Co robić na 4 tygodnie przed Nowym Rokiem
- Co robić na 3 tygodnie przed Nowym Rokiem
- Co robić na 2 tygodnie przed Nowym Rokiem
- Co robić 28 grudnia
- Co robić 29 grudnia
- Co robić 30 grudnia
- Co robić 31 grudnia
W tym artykule podpowiadamy, jak racjonalnie podejść do przygotowania świątecznego stołu i przygotować z wyprzedzeniem jak najwięcej ulubionych dań tradycyjnych, aby uniknąć niepotrzebnego zamieszania i bezstresowo i w dobrym nastroju świętować Nowy Rok. nastrój. Co więcej, jeśli masz wystarczająco pojemną zamrażarkę, możesz zacząć przygotowywać smakołyki na miesiąc lub dwa przed uroczystością. Aby wdrożyć ten plan, zdecyduj o menu. Pokażemy Ci, jak z wyprzedzeniem i bez zbędnych ceregieli przygotować najpopularniejsze dania noworoczne:
- Sałatka z mimozy
- Sałatka „Olivier”
- Sałatka „Śledź pod futrem”
- Galareta rybna
- Lekko solona czerwona ryba
- Kiszona kapusta
- Julien
- Łeb
- Gotowany język (wieprzowina, wołowina)
- Bużenina
- Pieczona szynka
- Pieczony ptak
- Nadziewana gęś z jabłkami
- Pasztety mięsne
- Quiche
- Skradziony
- Babeczka
- Piernikowe ciasteczka
- Biszkopty
- „Ciasto Miodowe”
- „Napoleon”
- Sernik
- Ciasto z musem
- Profiterole
Nawiasem mówiąc, wcale nie jest konieczne przygotowywanie wszystkich potraw, które oferujemy na stół noworoczny 31 grudnia. Korzystając z naszych wskazówek, możesz przygotowywać i gotować z nich własne potrawy przez całe święta Nowego Roku.
Co robić na 4 tygodnie przed Nowym Rokiem
Tradycyjnie stollen przygotowywany jest z miesięcznym wyprzedzeniem, aby miał czas „dojrzeć” na święto.
Na 4 tygodnie przed Nowym Rokiem warto zacząć przygotowywać desery. Wypieki wymagające „dojrzewania” przygotowuje się zazwyczaj z miesięcznym wyprzedzeniem:
- skradziony;
- Angielskie ciasto świąteczne;
- puddingi.
Z biegiem czasu smak tych deserów zmienia się i staje się coraz lepszy (wymaga to co najmniej 4 tygodni).
Jeśli zamierzasz zrobić ulubione przez wszystkich „Ciasto Miodowe” lub biszkopt, upiecz je wcześniej i zamroź. W przypadku Napoleona możesz przygotować ciasto i włożyć je do zamrażarki. W sylwestrową noc wystarczy przygotować krem, złożyć i udekorować ciasta. Można też przygotować ciasto na ciasteczka kruche lub piernikowe, pierniki i tartaletki. Serniki i desery musowe doskonale przechowują się w zamrażarce. Najważniejsze jest delikatne rozmrażanie na górnej półce lodówki w ciągu dnia.
Ponadto na miesiąc przed świętem ugotuj i obierz język wołowy. Zawiń szczelnie w folię, włóż do torebki i zamroź.
Zacznij przygotowywać kapustę kiszoną przynajmniej na miesiąc wcześniej. Można nim nafaszerować gęś lub zrobić z niego choucroute jako dodatek. Kapusta ta jest także doskonałą przystawką do mocnych napojów, szczególnie jeśli dodamy do niej żurawinę, borówkę brusznicę lub marynowane jabłka.
Co robić na 3 tygodnie przed Nowym Rokiem
Ryby na stół noworoczny można wcześniej posolić i przechowywać w zamrażarce aż do uroczystości.
Na 3 tygodnie przed Nowym Rokiem kup na targu lub w sklepie czerwoną rybę. Jego filet posłuży do solenia (w solance lub metodą gravlax), a z głowy, ogona i kalenicy można ugotować bogaty bulion na galaretkę. Gotową soloną rybę ułóż porcjami w pojemnikach lub szczelnych torebkach i włóż do zamrażarki. Odcedź bulion i również go zamroź. Nawiasem mówiąc, możesz wcześniej ugotować kawałek ryby na świąteczną sałatkę, na przykład „Mimosę”. Pamiętaj, aby podpisywać i datować wszystkie pojemniki zawierające składniki, a także pamiętać, że każdy płyn po zamrożeniu rozszerza się, więc nie napełniaj bulionów po brzegi.
Można też kupić schłodzoną wołowinę 3 tygodnie wcześniej i od razu ugotować. Jedna część mięsa posłuży do sałatki Olivier, a druga przyda się do pasztetów lub nadziewanych naleśników. Nawiasem mówiąc, nadzienie należy zamrozić już przygotowane, czyli przekręcone w maszynce do mięsa i usmażone z cebulą i przyprawami. Ale dla Oliviera lepiej zapakować wołowinę w całości – sałatkę będziemy składać 31 grudnia. Nawiasem mówiąc, bulion pozostały po ugotowaniu można zamrozić i podawać z ciastami 1 stycznia.
Przygotuj i zamroź julienne na trzy tygodnie wcześniej – wystarczy podsmażyć grzyby z cienko pokrojoną cebulą, kwaśną śmietaną, śmietaną lub sosem beszamelowym.
Co robić na 2 tygodnie przed Nowym Rokiem
Zarówno słodkie, jak i przekąskowe profiterole są doskonale przechowywane w zamrażarce – na ich smak nie wpłynie to w żaden sposób.
Na 2 tygodnie przed świętami przygotuj i zamroź ciasto drożdżowe na placki, upiecz i włóż quiche do zamrażarki (możesz zrobić wersje mini lub kilka z różnymi nadzieniami). Mięso zamarynować do pieczenia, włożyć do rękawa i tak zamrozić. Jeśli planujesz podawać mięso na zimno, należy je wyjąć z zamrażarki 29 grudnia i upiec 30 grudnia. Jeśli jest to danie gorące, rozmrażaj je 30-go i piecz 31-go.
Na kolejne 2 tygodnie przed uroczystością przygotuj upieczony pasztet – zamarynuj mięso, wymieszaj z wątróbką, suszonymi owocami, kawałkami boczku i włóż do zamrażarki. Jeśli planujesz pasztet w cieście, przygotuj do niego ciasto francuskie lub ciasto siekane. Przygotuj profiteroles – słodkie napełnij kremem maślanym, a przekąskę zamroź w całości (przed podaniem należy je lekko podsuszyć w piekarniku).
Co robić 28 grudnia
Ciasteczka imbirowe lepiej upiec wcześniej; wystarczą w pudełku lub pojemniku na żywność.
2–3 miesiące
28 grudnia
Ciasto piernikowe rozmrozić i upiec, udekorować lukrem i posypką. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku lub pojemniku na żywność.
Rozmrozić gęś lub kaczkę.
Co robić 29 grudnia
Galareta rybna można przygotować na 3 dni przed świętem
29 grudnia
- Warstwy ciasta, ciasto i nadzienie na placki oraz wszystkie składniki na pasztet przenosimy z zamrażarki do lodówki.
- Gotuj warzywa, ryż i jajka na sałatki.
- Rozmrozić bulion rybny i przygotować galaretkę.
- Oczyść i pokrój śledzie na sałatkę „Śledź pod futrem”.
- Wykorzystaj wolną przestrzeń w zamrażarce i stwórz lód, używając filtrowanej wody pitnej. Możesz wymyślić opcje owocowe, jagodowe, a nawet alkoholowe.
- Rozmrożonego ptaka natrzyj przyprawami i solą i włóż do lodówki. Jeśli planujesz wypchać ptaka, przygotuj go.
Co robić 30 grudnia
Składniki sałatki polecamy pokroić 30 grudnia, w sylwestra wystarczy je wymieszać
30 grudnia
- Rozmrozić mięso do pieczenia, ozora, quiche, przygotowania do julienne, a także kawałek mięsa dla Oliviera.
- Pokrój warzywa i składniki mięsne na sałatki, przygotuj dressingi i sosy. Wszystkie składniki układamy na blachach – później je wymieszamy.
- Sortuj, myj i susz świeże owoce i warzywa.
- Przygotuj krem. Złóż i udekoruj ciasta.
- Włóż pasztet do formy i upiecz.
- Formuj i piecz placki.
- Piecz ciasta dla Napoleona.
Co robić 31 grudnia
Ptaka umieszcza się w piekarniku na kilka godzin przed świętem
- Rano przełóż soloną rybę, eklery, profiteroles i ciasto z musem z zamrażarki do lodówki. Po prostu rozmrożą się wieczorem.
- Zbierz mimozę i śledź pod sałatką z futra i pozwól im namoczyć.
- Wieczorem włóż mięso lub drób do piekarnika, ułóż w foremkach julienne, posyp serem i piecz. Włóż quiche do chłodzonego piekarnika, aby się rozgrzał.
- Wymieszaj i dopraw sałatkę Olivier.
Teraz, zanim zasiądziecie do świątecznego stołu, wystarczy, że gotowe dania ułożycie na talerzach i udekorujecie. A potem zapalcie świece i celebrujcie magiczną noc z radością, dobrym humorem i wiarą w cuda.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #Nowy RokPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych