Jak w kilka minut zrobić pyszną polewę na ciasto wielkanocne
Marina Smagina 15 kwietnia 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Ubiegła wiosna przyniosła rekordy w kategorii najfajniejszego lukru cukierniczego wszechczasów. W tym roku nie słyszeliśmy jeszcze o takich osiągnięciach, więc odpoczywamy i właśnie przygotowujemy posypkę cukrową do wielkanocnych ciast. Powiemy Ci, jak to zrobić bardziej szczegółowo. Ale najpierw przypomnijmy sobie zapisy.
Królowa Lukieru ustanawia dwa rekordy świata
Cukiernik z Pune (Indie) Prachi Dhabal Deb stał się znany na całym świecie jako artysta tortowy. Jej twórcze dzieło – 100kg wegańskiego lukru królewskiego – zostało wpisane do Światowej Księgi Rekordów w Londynie. Deb miała dużo szczęścia i ustanowiła drugi rekord w kategorii najbardziej wegańskiego lukru królewskiego. Królowa lukru w mediach społecznościowych opisała wymiary największego lukru na świecie.
Światowa Księga Rekordów stwierdza, że Deb jest „znana z wytwarzania maksymalnej ilości wegańskich, niezawierających jajek lukrów, które są starannie wykonane ręcznie. To delikatne środowisko dla artysty do pracy ze złożoną kompozycją”.
Drugi rekord w tym kontekście został ustanowiony w Baltimore (USA), gdzie właściciel piekarni, aby uczcić uroczyste otwarcie w nowej lokalizacji, w ciągu minuty pokrył lukrem największą liczbę babeczek. Wynik Buddy’ego Valastro, wynoszący 36 babeczek w minutę, nie trwał długo i pod względem liczbowym został wyprzedzony przez Carrie Shelley, która pomroziła 47 babeczek i została również uznana za królową branży dekorowania lukrem.
Jak zrobić glazurę
Nawet początkujący cukiernik może przygotować lukier z białego cukru i wykorzystać go do wypieków wielkanocnych. Jest też miejsce na twórczość artystyczną w różnych kolorach. Do tego nadaje się barwnik spożywczy.
Aby zrobić lukier z białego cukru, potrzebujesz
• cukier puder – 200-230 g • białko z 1 jajka • sok z cytryny – 1/2 łyżeczki.
Przygotowanie
- W czystej misce ubić białka z sokiem z cytryny, stopniowo dodawać przesiany cukier puder i wymieszać. Glazura jest gotowa, gdy biała mieszanina zwisa z trzepaczki, ale nie wypływa. Nie ubijaj białek zbyt mocno: glazura nabierze powietrza i będą bąbelkować.
- Lukier należy przechowywać w możliwie szczelnych pojemnikach, w przeciwnym razie szybko wyschnie.
- Aby użyć glazury do pokrycia ciast wielkanocnych, gęstą glazurę rozrzedź sokiem z cytryny do pożądanej konsystencji.
Poznaj 10 innych najlepszych przepisów na lukier do ciast wielkanocnych, czytając nasz nowy artykuł.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jakgotować #Wielkanoc #aktualności #lukierPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Brak komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych