Jak w 30 minut zrobić pyszny piernik wielkopostny bez jajek i masła

Jak w 30 minut zrobić pyszny piernik wielkopostny bez jajek i masła

Jak w 30 minut zrobić pyszny piernik wielkopostny bez jajek i masła

Elena Ilyina 29 marca 2024 r

Nawet nowicjusz w kuchni może przygotować tak pyszne chude pierniki na oleju roślinnym bez jajek i mleka. Najważniejsze jest zachowanie proporcji mąki, cukru i masła oraz dodanie innych składników do smaku.

Przygotowanie i upieczenie piernika wielkopostnego zajmuje bardzo mało czasu, a do ciasta, oprócz pozostałych składników, można włożyć resztki orzechów i suszonych owoców, które zalegają w kuchennych szafkach. W okresie Wielkiego Postu mnożę ilość jedzenia razy dwa i piekę pierniki wielkości dużej blachy do pieczenia, bo w tym czasie zjada się je szczególnie szybko.

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • mąka – 2 szklanki
  • cukier – 1 szklanka
  • rafinowany olej słonecznikowy – 2/3 szklanki
  • orzechy włoskie – 1 szklanka
  • mak – 1/3 szklanki
  • rodzynki – ½ szklanki
  • woda – 1 pół szklanki
  • proszek do pieczenia – 2,5 łyżeczki.
  • cukier waniliowy – 1 saszetka (8 g)
  • cynamon – 1,5 łyżeczki.

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Prostokątną patelnię o wymiarach około 20 cm na 20 cm nasmaruj olejem słonecznikowym. 2. Dobrze opłucz orzechy i rodzynki. Orzechy lekko podsmaż na suchej patelni, następnie posiekaj w blenderze lub za pomocą noża. Suszyć mak na patelni przez 2-3 minuty. 3. Mąkę wymieszać z cynamonem i proszkiem do pieczenia i przesiać do głębokiej miski. Dodać cukier, cukier waniliowy i olej słonecznikowy. Wymieszaj mikserem. Zacznij powoli dodawać zimną wodę. Wody potrzeba tyle, aby konsystencją ciasta przypominało ciasto naleśnikowe. Zwykle zajmuje to trochę mniej niż szklanka wody. 4. Teraz do ciasta dodaj mak, orzechy, rodzynki i dobrze wymieszaj. Wlać ciasto do formy i piec w górnej części piekarnika przez około 30 minut.

Uwaga dla gospodyni

Ten piernik to prawdziwe pole do eksperymentów. Zamiast wody można do ciasta wlać świeżo zaparzoną mocną kawę, a do wskazanych przypraw dodać na czubku noża zmielone goździki. Do ciasta można też dodać kilka łyżek miodu lub dżemu kandyzowanego. W takim przypadku należy nieznacznie zmniejszyć ilość cukru w ​​przepisie.

Elena Ilyina: „W mojej rodzinie szefową pieczenia była moja babcia – wiedziała, jak upiec ciasta „jak we wsi”: ogromna liczba ciast i serników z różnymi nadzieniami z ogromnej ilości ciasta. Mama piekła rzadko i był to radziecki klasyk: ciasto miodowe, orzechy z gotowanym skondensowanym mlekiem, ciasteczka z majonezem, tubki marmolady. Eksperymenty z ptasim mlekiem, jak pamiętam, nie powiodły się. Moim zdaniem pieczenie to czysta przyjemność: od zapachu przypraw, od śniegu przesianej do miski mąki, od ubijania masła i cukru – z żółtego na biały, od przemiany cienkiej, niepozornej bieli w białe błyszczące szczyty , z tajemniczego życia ciasta, pełnych szelestów i dźwięków, z ciepłego zapachu ciasta drożdżowego, do którego tak przyjemnie jest wracać na swoje miejsce i patrzeć, jak uparcie wraca… Kiedy muszę uporządkować myśli i pomysły , Piekę ciasteczka wycięte foremkami. Kiedy nie mogę sobie poradzić z kolejnym urządzeniem technicznym, wyjmuję gofrownicę – zawsze jest mi posłuszna. Kiedy potrzebuję się wewnętrznie uspokoić, piekę babeczki. Wpraw się w świąteczny nastrój – ciasta. To rodzaj terapii pieczeniem.”

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ciasto #pieczenieWielkopostne #post #Elena Ilyina #kovrizhka #przepisy wielkopostnePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja