Porozmawiajmy o ciemnej stronie kałamarnicy – jej atramencie. Co z nimi zrobić i dlaczego
We wszystkich krajach śródziemnomorskich, a właściwie wszędzie na południowym wybrzeżu, ryż jest barwiony atrament z kałamarnicy. Najciekawszą rzeczą jest risotto. I muszę powiedzieć, że jego przygotowanie jest zupełnie wyjątkową praktyką kulinarną, technicznie przypominającą jedynie to, co robią, powiedzmy, w północnych i środkowych Włoszech. Nie używa się tu masła ani bogatego bulionu z kurczaka. Nie ma zwyczaju dodawania startego sera (dwie substancje tak mocne w smaku i aromacie jak atrament z kałamarnicy i ser raczej nie będą współistnieć na jednym talerzu). Stosowanym olejem jest zwykle oliwka.
Pod każdym innym względem czarne risotto pozwala na eksperymentowanie. Każda nadmorska miejscowość przygotowuje ją inaczej, a bardzo ciekawe wersje można spotkać nawet na chorwackim wybrzeżu. W szczególności robi to jeden z moich chorwackich znajomych czarne risottoużywając bulionu z małży (wyrzuca same małże, z których bezlitośnie gotuje się wszystkie najsmaczniejsze rzeczy). Drobno sieka kalmary i w ostatnich minutach gotowania dodaje je do ryżu, a następnie sieka lokalną odmianę rukoli wielkości młodego łopianu i posypuje nią gotowe danie. Pytanie wymagające obowiązkowej dyskusji: jakiego rodzaju ryżu użyć w tym przypadku? Trzeba powiedzieć, że zwykłe arborio nie jest tu szczególnie odpowiednie, ponieważ w towarzystwie oliwy z oliwek skleja się w monolit. Można to jeść, ale jakoś nie jest to akceptowane. Dobrym wyborem w tym przypadku są odmiany ryżu vialone nanorisotto z niego dłużej pozostaje trochę płynne (tak jak powinno), dlatego właśnie Vialone Nano coraz częściej wykorzystuje się w restauracjach, gdzie przygotowane danie trzeba jeszcze podać na stół.
Dodaj atrament z kałamarnicy i makaronale tutaj wszystko jest prostsze. Ciasto przygotowuje się jak zwykle, dodaje się atrament jako barwnik, a sos robi się oczywiście z ryb lub owoców morza. Jest tylko jedna różnica między świeżą czarną pastą a suchą sprzedawaną w drogich supermarketach, ale jest ona zasadnicza – sucha nie pachnie morzem.
Atramentu można także użyć do zabarwienia ciasta do wypieku chleba czy bułek do burgerów. Jedyną rzeczą jest to, że nie zapominaj, że czarny kolor sam w sobie jest już jasnym składnikiem potrawy, więc nie przesadzaj z eksperymentowaniem ze smakiem.
Jeśli zdecydujesz zamrozić atramentotwórz torebkę z atramentem, wyciśnij atrament do miski i dodaj taką samą ilość wody. W przeciwnym razie atrament będzie się zwijał podczas ochładzania.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #makaron #owoce morza #Włochy #jak gotować #Risotto #kałamarnica #atrament z mątwyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych