Jak uzyskać super chrupiącą skórkę kurczaka
Olga Zacharowa 25 grudnia 2023 r(6)Dodaj do ulubionychUdział
Wyobraź sobie – jesz idealnie wysmażoną skórę kurczaka lub kaczki i czerpiesz z tego ogromną przyjemność, nawet nie zastanawiając się – jak udało Ci się to tak usmażyć… Ale trzeba się zastanowić!
Co ciekawe, często skórka pełni w daniu znacznie ważniejszą rolę niż tylko „och, jakie pyszne!” Pomaga zachować i utrzymać wewnętrzną soczystość produktu. Albo przynajmniej spowalnia parowanie cieczy znajdującej się wewnątrz mięsa, drobiu czy ryb. Poza tym – nie oszukujmy się – na pewno jest pyszne! Pamiętaj tylko o kaczce po pekińsku lub znanym kurczaku tapaka. Czy wiesz, kto jest najwierniejszym pomocnikiem odpowiednio wysmażonej skórki? Sól!
Zacznijmy od tego, że białe mięso z kurczaka jest wspaniałe, jednak przy niewłaściwym obchodzeniu się z nim może stać się dość suche, dlatego chrupiąca skórka jest jego wybawicielem i opiekunem. Oczywiście możemy porozmawiać o innych sposobach zachowania soczystości, o niebezpieczeństwach, jakie niesie ze sobą wszystko, co smażone, ale zostawmy tę rozmowę na inny tekst – teraz nie mówimy o zdrowym odżywianiu, ale o tajnikach gotowania!
Masz więc przed sobą całą tuszkę kurczaka i zamierzasz ją upiec w piekarniku.
1) Użyj grubej soli. Jego kryształki lepiej nadają się do „przyklejania” do surowego mięsa lub filetu. Używając drobnej soli, możesz przypadkowo przesolić ptaka.
2) Posypujemy solą wnętrze kurczaka i „przyklejamy” sól ruchami poklepującymi. Zetrzyj nadmiar. Jeśli to możliwe, przypraw go także pod skórką.
3) Nie nacieraj kurczaka solą z zapałem i zapałem. Nie używaj zbyt dużej ilości soli. We wszystkim należy zachować umiar! A co najważniejsze, powinien być równomiernie rozłożony w całej tuszy.
4) Można mieszać sól z ulubionymi przyprawami i pikantnymi suszonymi ziołami, przestrzegając proporcji. Dodaj także szczyptę cukru, np. brązowego.
5) Piecz kurczaka w temperaturze 180°C przez około 1,5 godziny (lub dostosuj czas w zależności od wagi ptaka). Oto kurczak z piękną złotą skórką. Chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku. Wszystko co kochamy.
Jeśli chcesz, możesz kontynuować eksperymenty z solą i namoczyć ptaka w roztworze soli na 8-12 godzin przed pieczeniem.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kurczak #jak gotować #smażony kurczakPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga Zacharowa8 listopada 2022 r
Dmitry, dzięki za komentarz! Proszę uważnie przeczytać tekst) Napisałem, że czas zależy od wagi ptaka. Nie piszę o kurczakach i korniszonach, ale o kurczaku! Jego waga może wynosić 1,5 kg lub 2 kg. Jak długo pieczesz dużą utsritsę? Za 30 minut? Wątpię!
00Odpowiedź
8 listopada 2022 r
180g piekarnika na 1,5 godziny, nie będzie kurczaka, tylko sucha szmata.
00OdpowiedźKasym Eristow30 listopada 2015 r
Przydatny artykuł.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych